Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 17:45

Παρέμβαση Δαβάκη στη Βουλή για την ανακατασκευή της παλαιάς Μαθητικής Εστίας Σπάρτης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ανακατασκευή της παλαιάς Μαθητικής Εστίας Σπάρτης, για τη φιλοξενία και διαμονή των φοιτητών που σπουδάζουν στις Σχολές της Σπάρτης ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Η Ερώτηση του Λάκωνα βουλευτή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου και τον Υπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη έχει ως εξής:
Το Σεπτέμβριο του 2009, ανακοινώθηκε από την Διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος (Ε.Ι.Ν) η ολοκλήρωση της μελέτης των εργασιών ανακατασκευής του κτηρίου της παλαιάς Μαθητικής Εστίας Σπάρτης, στο χώρο της οποίας επρόκειτο να κατασκευαστεί η Φοιτητική Εστία Σπάρτης, για να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας και εστίασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της Σπάρτης.
Το κτήριο της παλαιάς Μαθητικής Εστίας Σπάρτης, έπειτα από τον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας είχε εγκαταλειφθεί, και παρέμενε σε ερειπιώδη κατάσταση για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Επιπλέον, επειδή μέρος του υπάρχοντος κτηρίου είχε καταπέσει, εξαιτίας του προαναφερθέντος σεισμού στη γειτονική Μεσσηνία, και υπό τον κίνδυνο γενικότερης κατάρρευσης του κτηρίου, είχε εκδοθεί εντολή κατεδάφισης του.
Ωστόσο επεκράτησε τελικά η άποψη της ανακατασκευής του κτηρίου και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να συνταχθεί μελέτη παρέμβασης στον «σκελετό» του κτηρίου, η οποία και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2009, οπότε το Ε.Ι.Ν αποφάσισε να προχωρήσει στη Β’ φάση του έργου, δηλ. την δημοπράτηση του, συνολικής αξίας περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (7.600.000 ευρώ).
Με την επιλογή της ανακατασκευής και όχι της κατεδάφισης του κτηρίου, επετεύχθη η αύξηση της χωρητικότητας του κτηρίου προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταπεξέλθει στο ολοένα αυξανόμενο φοιτητικό δυναμικό των Τμημάτων της Σπάρτης. Εάν τηρείτο το πρωτόκολλο κατεδάφισης του κτηρίου, σίγουρα θα κατασκευαζόταν ένα κτήριο, με λιγότερα χρήματα ίσως, αλλά με πολύ μικρότερη χωρητικότητα.   
Ο σχεδιασμός που υπήρχε εκ μέρους του Ε.Ι.Ν, το οποίο έχει και την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου, περιελάμβανε την κατασκευή Φοιτητικής Εστίας συνολικής χωρητικότητας περίπου διακοσίων σαράντα (240) κλινών, με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, που θα παρείχαν στους φιλοξενούμενους φοιτητές όλες τις ανέσεις που απαιτεί η σύγχρονη εκπαίδευση και συγκεκριμένα: ατομικά μπάνια, συνδεσιμότητα με internet, μικρή εγκατάσταση κουζίνας σε κάθε δωμάτιο, εστιατόριο για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο κ.α.
Επιπλέον είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με τα λεχθέντα του Ε.Ι.Ν, ότι θα κατασκευάζονταν και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις Πολιτιστικών και Αθλητικών Σωματείων της Σπάρτης και της Λακωνίας γενικότερα.
Ωστόσο η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το κτήριο της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης, δύο χρόνια μετά, είναι εικόνα εγκατάλειψης και ακόμα το κτήριο παραμένει σε ερειπιώδη κατάσταση, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία και διαμονή των φοιτητών που σπουδάζουν στις Σχολές της Σπάρτης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιος σχεδιασμός υπάρχει από το Υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για την ανακατασκευή της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης ;
Ποιες εργασίες έχουν γίνει στο κτήριο της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης, και ποιο το κόστος αυτών των εργασιών ;
Για ποιο λόγο έχουν σταματήσει την τελευταία διετία οι εργασίες ολοκλήρωσης και αποπεράτωσης της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης ;
Ποιες εργασίες υπολείπονται να γίνουν και ποιο το απαιτούμενο ύψος της δαπάνης ;
Ποιος είναι ο τεχνικός, χρονολογικός και οικονομικός προγραμματισμός για την ολοκλήρωση του έργου ;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Αθανάσιος Π. Δαβάκης


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER