Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 14:46

Οδ. Βουδούρης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα ήθελα καταρχήν να τονίσω το παράδοξο. Οι βουλευτές να παρεμβαίνουν επί της αρχής ενός Νομοσχεδίου, που έχει ήδη ψηφιστεί.

Βρισκόμαστε πάλι σε μια δραματική στιγμή. Ποια είναι η στάση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας;

Η ΝΔ βυθίζεται στον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Το κόμμα το οποίο μέσα σε μόλις 5 χρόνια χρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο 47 δισ. € πρωτογενές έλλειμμα, αυτοπροβάλλεται σήμερα ως τιμητής μιας κατάστασης για την οποία το βαρύνουν συντριπτικές ευθύνες. Ότι και να πω σήμερα θα είναι λίγο μπροστά στην κρίση της ιστορίας μόλις πέσει η σκόνη.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να διατυπώσουν δική τους πρόταση. Και όταν μιλάω για πρόταση, δεν αναφέρομαι στο όραμα για μια καλύτερη κοινωνία. Αλλά σε συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμόσιμο εδώ και τώρα. Οι ευθύνες αυτής της Αριστεράς είναι λιγότερο εμφανείς αλλά δεν παύουν να είναι εξίσου ουσιαστικές.

Η μοίρα της ιστορίας επέλεξε την παρούσα Κυβέρνηση να είναι αυτή, που καλείται να σώσει την χώρα από το ναυάγιο. Και εμείς, βουλευτές της συμπολίτευσης, να είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το νομοθετικό εργαλείο της δράσης της.

Βαρύτατη ευθύνη που επιβάλλει πρώτα απ’ όλα να είμαστε αυστηροί με τον ίδιο τον εαυτό μας.
Έχουμε το χρέος να πούμε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι, χωρίς να αποφύγουμε και όποια αυτοκριτική προκύπτει.

Είναι σήμερα η 4η φορά που καλούμαστε να ψηφίσουμε σκληρά επώδυνα μέτρα για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας.
Ψηφίσαμε το Μνημόνιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ψηφίσαμε τα μέτρα του Δεκεμβρίου 2010 πάλι με την ίδια διαδικασία.
Ψηφίσαμε το Μεσοπρόθεσμο υπό την άμεση απειλή της μη-καταβολής της 5ης δόσης.
Και ψηφίζουμε πάλι σήμερα υπό την αντίστοιχη απειλή για την 6η δόση.

Για το παρόν ΣΝ, με τις διάφορες δηλώσεις που έχει κάνει ο Υπουργός, έδωσε την εντύπωση ότι η πρόταση του ΣΝ είναι «κλειδωμένη». Για το άρθρο 37 παραδείγματος χάρη είχε δηλώσει ότι αυτό είναι «προαπαιτούμενο» από τους δανειστές μας και συνεπώς πρέπει να ψηφιστεί ως έχει.

Και παρά τις τροποποιήσεις που εισηγήθηκε χθες, δήλωσε σήμερα ότι «κάθε άρθρο έτσι όπως έχει διατυπωθεί αποτελεί δέσμευση».

Το άρθρο 37 είναι ένα μικρό μέρος του Ν/Σ. Αλλά έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν σχετίζεται τόσο με τα μέτρα που αφορούν την δημοσιονομική ισορροπία, όσο με την εργασιακή πολιτική. Και θα έπρεπε λογικά να βρίσκεται σε άλλο νομοσχέδιο μαζί με τις άλλες κυβερνητικές προτάσεις για την ανεργία και την υποστήριξη των επιχειρήσεων. Ας το πούμε απλά: είναι εμβόλιμο στο ΣΝ. Και λίγο θα εξαρτηθεί απ’ αυτό η δημοσιονομική εξυγίανση.

Συμπεραίνω λοιπόν το εξής. Η συζήτηση του παρόντος ΣΝ, όπως και των 3 που προανέφερα,  έχει την εξής ιδιαιτερότητα.
Τίθεται την παραμονή μιας ζωτικής απόφασης για την Χώρα μας και μπαίνει με διλημματική μορφή: ή ψηφίζουμε ή ρίχνουμε την Κυβέρνηση.

Συνεπώς πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρούσα διαδικασία δεν αποτελεί τόσο συζήτηση για το ΣΝ, όσο πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στο οικονομικό επιτελείο που το προτείνει.

Κάθε ψήφος εμπιστοσύνης απαιτεί και μια αξιολόγηση. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι παραμένουν ορισμένα θέματα ανοιχτά.
Όπως, π.χ. η υστέρηση εσόδων 3,5 δισ. και η υπέρβαση δαπανών 1 δισ. € το 2011.
Όπως, π.χ. ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, η αναδιοργάνωση του οποίου είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο. Προφανώς πρέπει να γίνει η ανάλυση και να δοθούν οι εξηγήσεις για τα θέματα αυτά.
Αλλά κυρίως πρέπει να προχωρήσουμε στις διορθωτικές κινήσεις, που απαιτούνται για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση πήρε από τη Βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης.
Αλλά αυτή η ψήφος συνοδεύεται με μια υποχρέωση, με μια αμετάκλητη δέσμευση.
Ότι αυτή η ψήφος αποτελεί και ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ. Συμβόλαιο της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον Ελληνικό λαό.
Συμβόλαιο με συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πρωτογενές πλεόνασμα την άνοιξη του 2012
Σημαντική μείωση του βάρους του χρέους (αναδιάρθρωση, κούρεμα ή όπως αλλιώς ονομαστεί), διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι όροι αυτού του Συμβολαίου είναι οριστικοί και αμετάκλητοι. Και είναι Συμβόλαιο αποτελέσματος, όχι πρόθεσης ή προσπάθειας.

Αν αυτό το Συμβόλαιο δεν υλοποιηθεί στον καθορισμένο χρόνο, εκ των πραγμάτων θα θεωρηθεί δεδομένο ότι τότε θα έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν την ευθύνη τους το σύνολο των πολιτών.

Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Θα αναφερθώ στα λόγια του Πρωθυπουργού χθες: «ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, σηκώνετε το μεγαλύτερο βάρος ιστορικά των τελευταίων 30-40 ετών. Αυτό το βάρος, πραγματικά, το σηκώνετε με ηρωισμό».
Το θέμα είναι ότι ο ηρωισμός δεν αρκεί. Πρέπει να είμαστε και αποτελεσματικοί. Πρέπει να πετύχουμε.

Θέλω να κλείσω με μια προσωπική παρατήρηση. Εύχομαι να είναι η τελευταία φορά, που ψηφίζουμε στη Βουλή ένα Νομοσχέδιο υπό κατάσταση πολιορκίας.

Από το Γραφείο Τύπου του Οδ. ΒουδούρηΠροσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER