Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 21:03

Δαβάκης: Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι κατά τις εγγραφές των πρωτοετών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά τις εγγραφές Πολυτέκνων στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι της χώρας μας αποτελούν το αντικείμενο της Ερωτήσεως του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη. Με την παρέμβαση του αυτή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου ο Λάκωνας βουλευτής καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να διευκρινίσει οριστικά το ισχύον καθεστώς εγγραφής πρωτοετών φοιτητών κατά τρόπο ώστε να προστατεύονται πλήρως οι πολύτεκνοι.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων πολύτεκνων οικογενειών, ότι στο πλαίσιο της εγγραφής  των πρωτοετών φοιτητών και σπουδαστών στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας, τα τέκνα των πολύτεκνων οικογενειών δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της πολυτεκνίας εξαιτίας μιας παντελώς αυθαίρετης ερμηνείας της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011, σύμφωνα με την οποία χάνουν την πολυτεκνική τους ιδιότητα όταν έχουν κάποιον αδελφό που υπερβαίνει το 23ο έτος της ηλικίας του !!!
Επισημαίνουμε πως η διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011:
α) Ουδεμία απαγόρευση θέτει για τα παιδιά των πολυτέκνων και ούτε απαγορεύει στα τέκνα των πολυτέκνων να δηλώσουν ότι ανήκουν στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων και των τέκνων αυτών, επειδή κάποιο από τα αδέλφια τους υπερβαίνει το 23ο έτος της ηλικίας του.
β) Αντιθέτως, για τις τρίτεκνες οικογένειες η διάταξη προβλέπει ότι και τα τρία τέκνα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους .
γ) Απεναντίας η παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 ρητώς αναφέρει ότι:« Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α), τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα».
δ) Η ως άνω ερμηνεία της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011, είναι αντίθετη με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2 και 5 και του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος μας, αφού με αυτή την ερμηνεία υποβαθμίζεται η ειδική φροντίδα για τις πολύτεκνες οικογένειες.
ε) Κατά τα προηγούμενα έτη που ίσχυε το σύστημα των μετεγγραφών, η διάταξη για τα τέκνα των πολυτέκνων ήταν ακριβώς η ίδια στην διατύπωση της και ουδέποτε τέθηκε θέμα για την ηλικία των άλλων αδελφών του υποψηφίου.
ζ) Είναι αδιανόητο ο νομοθέτης να θέτει, για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές κατηγορίες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τα τέκνα των τριτέκνων και δυσμενέστερες για τα τέκνα των πολυτέκνων, που απολαμβάνουν και της προστασίας της διατάξεως του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος.
Συνεπώς είναι προφανές,  ότι το Υπουργείο Παιδείας  πρέπει να διευκρινίσει οριστικά το ισχύον καθεστώς εγγραφής πρωτοετών φοιτητών κατά τρόπο ώστε να προστατεύονται πλήρως οι πολύτεκνοι.
Συνεπώς Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Παιδείας ώστε να αρθούν αναδρομικά τυχόν αδικίες που έχουν σημειωθεί εις βάρος πολύτεκνων πρωτοετών φοιτητών;
Σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας να επανέλθει με νεότερη εγκύκλιο και να διευκρινίσει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς έτσι ώστε να μην πλήττονται τα συμφέροντα των πολυτέκνων;

Ο ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος Π.  Δαβάκης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER