Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 19:00

Γ. Κύρτσος: Οι επιλογές Τσίπρα ενισχύουν τη Ν.Δ.

Γράφτηκε από την
Γ. Κύρτσος: Οι επιλογές Τσίπρα ενισχύουν τη Ν.Δ.

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Βασικές πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα λειτουργούν λυτρωτικά για τη ΝΔ και αναμένεται να ενισχύσουν την πολιτική της δυναμική. 

Ολες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η ΝΔ έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Τα αδύνατα σημεία της ΝΔ βρίσκονται στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και στις κυβερνητικές της σχέσεις, διαπλεκόμενες ή μη, με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου δεν θεωρείται ακόμη καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κοινωνική αγριότητα

Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα χαρακτηρίζεται από κοινωνική αγριότητα που ξεπερνάει κατά πολύ αντιλαϊκές πολιτικές μνημονιακών κυβερνήσεων με πρωταγωνιστική συμμετοχή της ΝΔ. 

Η κυβερνητική ηγεσία προσπαθεί να καλύψει τις αντιλαϊκές επιλογές της με μία ακατάσχετη φιλολαϊκή φλυαρία, η οποία ξεγελάει ολοένα λιγότερους με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, η μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου το 2016 δεν προήλθε από την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής -η οποία απέδωσε το αμελητέο ποσό των 50 εκατ. ευρώ- όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά από την επιβολή ισοπεδωτικής φορολογίας σε βάρος μη προνομιούχων συμπολιτών μας. Η κυβέρνηση Τσίπρα έφτασε στο σημείο να επιβάλει ΦΠΑ 24% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί το 2016 και το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημαντική υποχώρηση στον κύκλο εργασιών των σούπερ μάρκετ. Πολλοί συμπολίτες μας υποχρεώνονται να καταναλώνουν λιγότερο σε ό,τι αφορά βασικά καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα, για να πληρώσουν περισσότερους φόρους κατανάλωσης και εισοδήματος. 

Το επιχείρημα ότι οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν το ίδιο ή και περισσότερο σκληρές με τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας, το οποίο χρησιμοποιεί το Μαξίμου, δεν έχει βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία για να βάλει τέλος στη λιτότητα και στο δεύτερο πρόγραμμα-μνημόνιο και μας οδήγησε σε ένα πολύ σκληρότερο τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο, σε περισσότερα μέτρα λιτότητας και σε παράταση της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, με αποτέλεσμα η διετία 2019-2020 να έχει μετατραπεί επί της ουσίας, σε διετία μνημονιακής λιτότητας. Αλλωστε τα επιπλέον μέτρα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αρχικά μέτρα των μνημονίων, γιατί εκείνη την περίοδο οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές των περισσότερων συμπολιτών μας ήταν πολύ μεγαλύτερες. Η επιβολή πρόσθετων, δύσκολων έως σκληρών μέτρων ύστερα από μία επταετία μνημονιακής ταλαιπωρίας είναι μια βαθιά αντιλαϊκή επιλογή, που έχει την υπογραφή Τσίπρα και ενισχύει το κοινωνικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. 

Πιο διαπλεκόμενος δεν γίνεται

Και στο θέμα της διαπλοκής ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας βοηθάει με τις υπερβολές του να βελτιωθεί η εικόνα της ΝΔ, ακόμη και σε ζητήματα όπου το κυβερνητικό παρελθόν της θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. 

Στην περίπτωση του Ομίλου Μπόμπολα, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συνέχισε τους λεγόμενους φιλικούς διακανονισμούς που εξασφαλίζουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους λεγόμενους εθνικούς εργολάβους σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και προστάτευσε πολιτικά τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, από το αίτημα των κυπριακών Αρχών να εκδοθεί στην Κύπρο για να δικαστεί για την καταβολή μιζών που του εξασφάλιζαν δημόσια έργα στον χώρο της επεξεργασίας απορριμμάτων. 

Τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ολοκληρώσει το service στον Ομιλο Μπόμπολα «κουρεύοντας» τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες και όχι μόνο, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγορά του συγκροτήματος του "Εθνους" και του ποσοστού του Mega που ανήκει σε αυτό, από τον άλλο πολιτικό συνεργάτη της κυβέρνησης, τον ρωσικής προέλευσης επιχειρηματία κ. Σαββίδη. 

Πιο διαπλεκόμενος δεν μπορεί να γίνει ο κ. Τσίπρας και οι καταγγελίες του για τη διαπλοκή της ΝΔ με τα συμφέροντα απλά αναδεικνύουν το ηθικό πλεονέκτημα που απέκτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Μέσα από τη διαδικασία που περιγράψαμε διευκολύνεται η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα και γίνεται το τοπίο των ΜΜΕ πιο δύσκολο για τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ. Είναι όμως τόσο χοντροκομμένες οι διαπλεκόμενες παρεμβάσεις του Μαξίμου, ώστε ενισχύεται η πολιτική δυναμική που ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


NEWSLETTER