Δευτέρα, 15 Μαϊος 2017 16:24

Τα 5 δις ευρώ του νέου μνημονίου και η απάτη των δήθεν αντιμέτρων  

Γράφτηκε από την
Τα 5 δις ευρώ του νέου μνημονίου και η απάτη των δήθεν αντιμέτρων  

Αρθρο του Θανάση Πετράκου * 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή το 4ο σφαγιαστικό για το λαό, μνημόνιο, το  οποίο μειώνει πάλι τις συντάξεις, μειώνει το αφορολόγητο, περικόπτει επιδόματα, φέρνει αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά και στο Δημόσιο, αυξάνει πάλι τα  τιμολόγια της ΔΕΗ και προχωρεί σε ολοκληρωτικό  ξεπούλημα όλης της Δημόσιας Περιουσίας. Μαζί με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 5 δις ευρώ για την τριετία 2018-2020, τα οποία θα πέσουν στις πλάτες εκατομμυρίων φορολογουμένων από τώρα και μέχρι τις αρχές του 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα στο 4% του ΑΕΠ!!!.

1. Ερχεται νέα μείωση των συντάξεων, μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και μετά την αύξηση των εισφορών κύριας και επικουρικής για ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, μηδενίζεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις με ανώτατο πλαφόν περικοπής της κύριας σύνταξης στο 18%  και επιπλέον μηδενίζεται και η προσωπική διαφορά και στις επικουρικές συντάξεις και πάλι με ανώτατο πλαφόν μείωσης στο 18%. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν αφορά μόνο λίγους αλλά όλα τα στρώματα των συνταξιούχων. Η μείωση των συντάξεων θα αφαιρέσει  από  τις τσέπες  των συνταξιούχων 2,5 δις ευρώ.

2. Μειώνεται το  αφορολόγητο στα 5680 €. Η μείωση χτυπάει κυρίως χαμηλόμισθους και άνεργους. Η μείωση της έκπτωσης φόρου από 1.900 σε 1.250 € επιφέρει αύξηση του φόρου των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων μέχρι και 650 € το χρόνο. Συνολικά από τη μείωση του  αφορολόγητου θα χάσουν οι πολίτες 1,9 δις ευρώ.

3. Ερχεται νέα αύξηση των εισφορών των επαγγελματοβιοτεχνών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων μέχρι 36%, αλλά και των αγροτών μέχρι και 30%. Η αύξηση αφορά ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ το χρόνο.

4. Μειώνεται κατά 50% ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης.

5. Καταργείται η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.

6. Καταργείται το επίδομα θέρμανσης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

7. Το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των οφειλών από το «κοινωνικό τιμολόγιο» (ΥΚΩ) προς της ΔΕΗ ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

8. Συμφωνήθηκε ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ.

9. Καταργούνται όλα τα άλλα επιδόματα για τους δικαιούχους του μέχρι τώρα Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Δηλαδή καταργούνται το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ).  

10. Καταργείται η έκπτωση  φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων.

Το 4ο μνημόνιο δεν περιορίζεται μόνο στα  δημοσιονομικά αυτά μέτρα που θα  αφαιρέσουν από τις  τσέπες των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών 5 δις ευρώ αλλά  φέρνει και άλλα μέτρα φωτιά. 

1. Hλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις εξπρές από 1/9/2017!
Οποιος δεν το κατάλαβε, ο πόλεμος κηρύχθηκε και επίσημα!

2. Kατάργηση  της κυριακάτικης αργίας. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από τη μια μεριά γυρίζει τα εργατικά δικαιώματα πολλές δεκαετίες πίσω και από την άλλη εξυπηρετεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων.

3. Κατάργηση της απαιτούμενης προέγκρισης του υπουργού Εργασίας για ομαδικές απολύσεις, να επεκτείνει χρονικά τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να φέρει το επόμενο διάστημα ρύθμιση με την οποία θα επαναφέρει το αλήστου μνήμης άρθρο 4 που προέβλεπε ότι για την προκήρυξη απεργίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 51% των μελών ενός σωματείου. 

4. Ξεπούλημα όλης τη δημόσιας περιουσίας. Μπαίνει  πωλητήριο σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις δεν αφήνουν οι δανειστές, θέτοντας πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια και μία μακροσκελή λίστα προαπαιτούμενων, με στόχο έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2018 από  το  ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,

Οσον αφορά τα περίφημα αντίμετρα εξαρτώνται από προϋποθέσεις και όρους που ουδέποτε θα επιτευχθούν και συνεπώς ουδέποτε θα υλοποιηθούν!

Συγκεκριμένα μπαίνουν σε εφαρμογή με βάση το άρθρο 15 του νομοσχεδίου αφού πρώτα οι "θεσμοί" αποφανθούν ότι υπάρχει υπεραπόδοση του πλεονάσματος και κρίνουν ομόφωνα πως τυχόν εφαρμογή τους δεν πλήττει τον μεσοπρόθεσμο στόχο δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα πρέπει να έχουν καθαρά αναπτυξιακό πρόσημο!

Συνεπώς είναι αντίμετρα  εμπαιγμού και εξαπάτησης του λαού για να περάσουν τα σκληρά μέτρα της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της δραστικής μείωσης του αφορολόγητου, τα οποία θα στείλουν στα Τάρταρα της φτώχειας και της ανέχειας το σύνολο των μέσων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Δηλαδή οι αιρεσιμότητες των αντίμετρων είναι η απόλυτη ξεφτίλα για μια κυβέρνηση ενός, υποτίθεται, κυρίαρχου κράτους ή αλλιώς έχουμε την επισημοποίηση του κράτους-μπανανία, όπου όλα αποφασίζονται από τους δανειστές και εφαρμόζονται μόνο μετά από την ομόφωνη έγκρισή τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός και ένα μεγάλο και πλατύ προοδευτικό αντιμνημονιακό μέτωπο ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του λοιπού μνημονιακού πολιτικού τόξου.

Η λύση θα έρθει μόνο με τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της, με την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, με την έξοδο από την ευρωζώνη, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη διαγραφή του χρέους, τη σεισάχθεια στο ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού φιλολαϊκού προγράμματος.

Ολοι λοιπόν στην παλλαϊκή απεργία την Τέταρτη στις 17/5. Ολοι στις  διαδηλώσεις και τις  πορείες. Ολοι στο δρόμο του αγώνα. 

* Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην βουλευτής  Μεσσηνίας 


NEWSLETTER