Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 16:45

Μέτρα για την ανακούφιση των ασθενών οικονομικών στρωμάτων 

Γράφτηκε από την

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη

Δικηγόρου  - Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

 

Η βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη παρενέβη στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» τονίζοντας τα αντίμετρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες. 

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια στις 17.05.2017 η βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη  μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

"Το νομοσχέδιο δεν εκπονήθηκε για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της παρούσας κυβέρνησης, αλλά από την αναγκαιότητα να εξυπηρετηθεί το τεράστιο χρέος που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κληροδότησαν σε αυτή την κυβέρνηση. Είναι μέσα στο πλαίσιο της ασφυκτικής κηδεμονίας που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας εξαιτίας των καταστροφικών χειρισμών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.  

Εκείνοι μάλιστα που διέσωσαν τις τράπεζες, μεταφέροντας το χρέος στα ευρωπαϊκά κράτη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τώρα μας μέμφονται γιατί παίρνουμε μέτρα που δεν τα έχουμε ανάγκη. 

Βεβαίως, ενστερνιζόμαστε την παραπάνω παραδοχή, ότι δηλαδή η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας σήμερα είναι τέτοια, που δεν απαιτείται η λήψη επαχθών μέτρων. Ομως το ΔΝΤ, που έχει αυτές τις παράλογες απαιτήσεις, το ΠΑΣΟΚ το επέβαλε  ως δανειστή, το 2010. 

Δεν πανηγυρίζει βέβαια κανένας για τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου και ούτε μας παρηγορεί το γεγονός, ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε οριζόντια περικοπή συντάξεων 43% και μείωση του αφορολόγητου στα 800 ευρώ. όμως οι αναντίρρητα επαχθείς περικοπές, οδηγούν στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Προγράμματος, η οποία δίνει χώρο και χρόνο στην ελληνική οικονομία για να εμπεδώσει την ανάκαμψη που σημειώνει το τελευταίο διάστημα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από το Πρόγραμμα της Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Και μας παρηγορεί το γεγονός ότι λαμβάνονται θετικά μέτρα, πλήρως ποσοτικοποιημένα και σαφώς νομοθετημένα, που θα ανακουφίσουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας.

Οι 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί δεν θα απορροφήσουν μόνο αρκετές χιλιάδες παιδιά που το έχουν ανάγκη, αλλά θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 5.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Είναι ανακούφιση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. 

Είναι σημαντική η φορολογική ελάφρυνση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η υποστήριξη της οικογενειακής στέγης είτε με τη μορφή της επιδότησης ενοικίου, είτε με τη μορφή επιδότησης του στεγαστικού δανείου. 

Είναι σημαντική φορολογική ελάφρυνση η μη πληρωμή εισφοράς αλληλεγγύης για μέχρι και 30.000 ευρώ εισόδημα και η μείωσή της από το ποσό αυτό και πάνω. 

Είναι ελάφρυνση η μείωση του συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων από 22% στο 20% και των επιχειρήσεων από 29% στο 26% αντίστοιχα. 

Αντιστοιχούν σε θέσεις εργασίας τα 300 εκατομμύρια αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα 260 εκατομμύρια για την ενίσχυση της εργασίας. 

Είναι σημαντική ανακούφιση για τους αγρότες η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια από 24% σε 13% και μάλιστα από τον επόμενο κιόλας μήνα, από την 1η Ιούλη 2017. 

Μετά την αναστολή των εργασιακών δικαιωμάτων από το 2011, για πρώτη φορά ανοίγει χαραμάδα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενάντια σε όλους εκείνους που ήθελαν όλη τη χώρα μία ελεύθερη οικονομική ζώνη". 

Σχετικά με ειδικό μισθολόγιο των ένστολων, η βουλευτής είπε: 

"Δεν γίνεται καμία μείωση στις ονομαστικές αποδοχές τους. Εάν με το νέο υπολογισμό υπάρξει μείωση θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά. 

Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό επί των οποίων υπολογίζονται οι αυξήσεις και οι συντάξιμες αποδοχές. 

Προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι για κάθε κατηγορία προσωπικού οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται αυτοτελώς με πρόβλεψη μισθολογικής κλίμακας με κλιμάκια. 

Θεσμοθετείται το επίδομα, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους, που το λαμβάνουν όλοι οι υπηρετούντες στα Σώματα και των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάλογα με τον βαθμό τους. 

Αυτό το επίδομα προσαυξάνεται για τους έγγαμους ή διαζευγμένους κατά 55 ευρώ και για τους έχοντες τέκνα 115 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας, έτσι το επίδομα εξομάλυνσης, που μέχρι σήμερα το λάμβαναν μόνο οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις. 

Θεσμοθετείται το επίδομα οικογενειακής παροχής, όπως αυτό καταβάλλεται στους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς και το επίδομα θέσης ευθύνης. 

Προβλέπονται επίσης επιπρόσθετες αποζημιώσεις για εργασία πέραν του πενθήμερου και διατηρούνται τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου, όπως  και  το επίδομα τροφής στους δοκίμους.

Διατηρείται ο υπολογισμός του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ για όσους το είχαν κατοχυρώσει μέχρι τις 31-12-2016.

Διατηρείται το επίδομα για υπερωριακή απασχόληση τα Σαββατοκύριακα, όπως μέχρι τώρα, δηλαδή ακόμα και  για τους τέσσερις μήνες που έχουν πέντε Σαββατοκύριακα, όπως προβλεπόταν.

Καταργείται η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών που ίσχυαν μέχρι 31.12.2018, καθότι μέχρι 31.12.2018 είχε σταματήσει να συνδέεται το βαθμολόγιο, δηλαδή η προαγωγή, με τις αυξήσεις και επανέρχεται το προ της αναστολής καθεστώς.

Βελτιώνεται η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία, χωρίς τον κατώτατο περιορισμό των 488 ωρών, που υπήρχε μέχρι τώρα.

Διατηρείται το επίδομα για τους υπηρετούντες στα αστυνομικά τμήματα Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής, και το επίδομα του προσωπικού εσωτερικών υποθέσεων ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, ΜΑΤ, πυροτεχνουργών κ.λπ. 

Τέλος χορηγείται, για πρώτη φορά στα Σώματα Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες), το επίδομα παραμεθορίου περιοχής".

Η βουλευτής Μεσσηνίας Π. Κοζομπόλη κατέληξε την ομιλία της λέγοντας ότι οι διατάξεις τού υπό ψήφιση σχεδίου νόμου είναι ισορροπημένες με την έννοια του τελικού μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, αλλά και με πληθώρα άλλων θετικών διατάξεων και ότι αυτό ψηφίζεται με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.