Πέμπτη, 25 Μαϊος 2017 16:41

Γιώργος Κύρτσος: Ο,τι θέλουν τα συμφέροντα

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Ο,τι θέλουν τα συμφέροντα

Ο Τσίπρας στην υπηρεσία Μπόμπολα και Σαββίδη

Αυτά που γίνονται με τις μετοχές του Mega, οι οποίες περνούν με αξιοπερίεργο τρόπο από τον κ. Μπόμπολα στον κ. Σαββίδη, αναδεικνύουν τη διαπλεκόμενη διάσταση της πολιτικής του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του στα ΜΜΕ. 

Ολα για τον όμιλο

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σπάσει κάθε διαπλεκόμενο προηγούμενο στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ομίλου Μπόμπολα. 

Πρώτον, ακολούθησε και αυτή τη μέθοδο του φιλικού διακανονισμού, με την οποία δόθηκαν στην κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος για να επιταχύνει την κατασκευή των εθνικών οδών, την οποία καθυστερεί. Με τη μέθοδο αυτή, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατέληξαν να είναι παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων στους κατασκευαστές για 30-35 χρόνια με ταυτόχρονη κάλυψη του κόστους κατασκευής όχι με δικά τους χρήματα, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, αλλά με δημόσιο χρήμα. 

Δεύτερον, η ελληνική Δικαιοσύνη προστάτευσε τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα από το αίτημα της κυπριακής Δικαιοσύνης να εκδοθεί στην Κύπρο για να δικαστεί για «λαδώματα» κατασκευαστικής του εταιρείας, μέσω των οποίων εξασφάλιζε δημόσια έργα και η «ευαίσθητη» σε ζητήματα διαφάνειας κυβέρνηση Τσίπρα κάλυψε με τη σιωπή της την απόφαση. 

Τρίτον, ο εκδοτικός όμιλος Μπόμπολα, ο οποίος παραδοσιακά συμπληρώνει τον κατασκευαστικό όμιλο, έχει σταματήσει προ πολλού να εκπληρώνει βασικές οικονομικές του υποχρεώσεις χωρίς να συγκινείται κανένας αρμόδιος, ενώ και το τηλεοπτικό κανάλι Mega, στο οποίο ο εκδοτικός όμιλος Μπόμπολα και προσωπικά ο κ. Φώτης Μπόμπολας είναι ισχυροί μέτοχοι, ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία. 

Κατά συνέπεια, τα συμφέροντα Μπόμπολα ικανοποιούνται με δημόσιο χρήμα στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ αρνούνται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους στον χώρο των ΜΜΕ, απολαμβάνοντας την πλήρη κάλυψη των κυβερνητικών αρμοδίων. 

Τέταρτον, ο κ. Μπόμπολας απέκτησε ξαφνικά τη δυνατότητα να μεταβιβάσει σημαντικό πακέτο μετοχών που κατέχει στο Mega στον κ. Σαββίδη, παρά το γεγονός ότι αυτές θα έπρεπε να ήταν δεσμευμένες για φορολογικούς, ασφαλιστικούς, εργασιακούς, τραπεζικούς λόγους. 

 

Ο,τι θέλει ο κ. Σαββίδης

Αυτά που μεθοδεύουν οι αρμόδιοι με τη βοήθεια της κυβέρνησης στο Mega αποτελούν την πλήρη δικαίωση της κριτικής που έκανε η ΝΔ στην ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση του προστίμου που επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ, η οποία έχει περάσει στα χέρια Σαββίδη, για παλαιότερη υπόθεση λαθρεμπορίας. 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αλλάζει νόμους ή και καταργεί τη νομιμότητα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη προσβλέποντας σε επικοινωνιακά, ενδεχομένως και άλλου είδους, οφέλη. 

Η άποψη, σύμφωνα με την οποία όλα αυτά γίνονται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η κυβέρνηση ακολουθεί μία οικονομική πολιτική, η οποία στηρίζεται στη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στη διεκδίκηση όλων των προστίμων, ακόμα και από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Επομένως, οι διευκολύνσεις στον Σαββίδη και τα «δώρα» στον Μπόμπολα είναι προσβολή για τα εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν χάσει τον έλεγχο της περιουσίας τους και τις οικονομικές τους ελευθερίες εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων. 

 

Τόσο οι πρωταγωνιστές του ομίλου Μπόμπολα, όσο και οι πρωταγωνιστές του ομίλου Σαββίδη έχουν την οικονομική επιφάνεια για να καλύψουν το κόστος της παραμονής τους ή της διείσδυσής τους στα ΜΜΕ. Απλά η κυβέρνηση τους χαρίζει χρήμα, το οποίο στην ουσία είναι δημόσιο για να ενισχύσει τη διαπλοκή στα ΜΜΕ, ενδεχομένως και για να αναπτύξει τη βιομηχανία παραγωγής πολιτικού χρήματος. 


NEWSLETTER