Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 18:59

Ερώτηση Κουκούτση για το ούζο 

Γράφτηκε από την

“Το ούζο Καλαμάτας αποτελεί ένα προϊόν γεωγραφικής ένδειξης για την Ελλάδα που έχει καταχωριστεί στο παράρτημα 3 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου” δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που έθεσε υπόψη του στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης.

“Σχετικά με την εμφιάλωση -και όχι γενικότερα τη συσκευασία των αλκοολούχων ποτών που φέρουν την ένδειξη προστασίας γεωγραφικής-, είμαστε της άποψης ότι αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός της οικείας γεωγραφικής περιοχής. Αυτή είναι η θέση μας. Ως εκ τούτου, δεν συμφωνούμε να τεθεί θέμα διαγραφής καθιερωμένης γεωγραφικής ένδειξης, γιατί θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στους παραγωγούς του αντίστοιχου προϊόντος” συνέχισε ο υπουργός.

Το καθεστώς φορολογίας των αλκοολούχων προϊόντων, σημείωσε ο υπουργός, “είναι εναρμονισμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διέπεται από διατάξεις, η πλειονότητα των οποίων έχει ενσωματωθεί και στο δικό μας εθνικό δίκαιο”, ενώ “όσον αφορά το ούζο ισχύουν και οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης με την οποία η επωνυμία "ούζο" συνιστά γεωγραφική ένδειξη”.