Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011 18:29

Αρση λαθών και αδικιών στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων ζητεί η Γιαννακοπούλου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αρση λαθών και αδικιών  στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων ζητεί η Γιαννακοπούλου

Με το άρθρο 53 του ν. 4021/ 3.10.2011, (ΦΕΚ Α' 218) επιβλήθηκε «έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών», με συντελεστή από 3 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, για αόριστο χρονικό ορίζοντα, ενώ δεν καταργείται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
Με την αποστολή, ωστόσο, των πρώτων λογαριασμών της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων, χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι οι χρεώσεις του τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι υπερβολικά «διογκωμένες». Συγκεκριμένα, οι υπερβολικές χρεώσεις οφείλονται, κυρίως, στους εξής λόγους:
1) Στις λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
2) Στους λανθασμένους συντελεστές παλαιότητας.
3) Στις λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές, κατά Δήμο, αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
4) Στα διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
5) Στην επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
6) Στις λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και τα δύο.
7) Στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχειακών καταλυμάτων, καθώς δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.
Επιπλέον, τεράστια λάθη ακόμα και σε επιχειρήσεις που εξαιρούνται από το έκτακτο τέλος ακινήτων έχουν γίνει από την ΔΕΗ, η οποία ωστόσο αρνείται την ευθύνη, αντιτείνοντας ότι η ΔΕΗ υπολόγισε το τέλος με τα στοιχεία που χορήγησαν οι Δήμοι. Χαρακτηριστικά, σε βιοτεχνίες και καταστήματα που εξαιρούνται έχουν έρθει λογαριασμοί με το έκτακτο τέλος, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να είναι υποχρεωμένοι να το πληρώσουν, χωρίς να έχουν την δυνατότητα, όπως έχουν δηλώσει άλλωστε διάφοροι φορείς, όπως η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΣΕΒΕΕ κ.α.
Στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο παραπάνω πρόβλημα, οι πολίτες καταφεύγουν στους αρμόδιους φορείς, όπου ωστόσο καταλήγουν να παραπέμπονται από τον ένα φορέα στον άλλο (Δήμο - ΔΟΥ - ΔΕΗ), χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα. Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών
•    Προτίθεται η κυβέρνηση να καθιερώσει διαδικασίες άμεσης διόρθωσης των λαθών στο ειδικό τέλος ακινήτων στους οικείους Δήμους ή στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των καταβληθέντων χρημάτων που είναι απόρροια εσφαλμένου υπολογισμού;
•    Προτίθεται η κυβέρνηση να ορίσει περίοδο παράτασης αποπληρωμής (μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διόρθωση) σε περιπτώσεις όπου το λάθος υπολογισμού εις βάρος του πολίτη είναι μεγάλο;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER