Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 16:09

Επίλυση προβλημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης

Γράφτηκε από την
Επίλυση προβλημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης

"Με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου λύνονται χρόνια προβλήματα των ΟΤΑ και εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των  Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)", τόνισε ανάμεσα σε άλλα στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει μια σειρά σημαντικές εκκρεμότητες στο νομοθετικό πλαίσιο των ΟΤΑ και έγινε νόμος του κράτους την Τετάρτη το βράδυ 26/7/2017.

Η βουλευτής επεσήμανε στην ομιλία της ότι η "περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή σημασία των έργων που εντάσσονται στο πεδίο δραστηριότητας των ΔΕΥΑ είναι τέτοια, που καθιστά απολύτως αναγκαία την πρόβλεψη ρυθμίσεων, που θα παρέχουν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες και πρόσβαση των ΔΕΥΑ σε επενδυτικά εργαλεία (π.χ. ΕΣΠΑ) που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της εποχής και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών και υπηρεσιών τους…". Επιπλέον ο νόμος εξασφαλίζει ρητά τον "μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και την παροχή δυνατότητας στις ΔΕΥΑ να θεσπίζουν ειδικά τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες".

Στη συνέχεια η κ. Κοζομπόλη στάθηκε σε μερικές από τις ενδιαφέρουσες πτυχές του νομοσχεδίου όπως το ότι "οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν μέσα ατομικής προστασίας στους δικαιούχους εργάτες (ιματισμό και γάλα), ενώ τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπό τις οποίες οι δικαιούχοι εργάτες θα λάβουν χρηματική αποζημίωση, για τα έτη 2012-2016, που τα μέσα ατομικής προστασίας δεν παρέχονταν. Επίσης, η μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας στο μέλλον, επισύρει αυστηρές κυρώσεις στους δήμους. Επιπλέον, διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και παύουν οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις υπαλλήλων και δημάρχων που δεν παρέδωσαν στοιχεία για την αξιολόγηση και τον «επανέλεγχο» συμβάσεων, επί θητείας υπουργού Εσωτερικών Κυριάκου Μητσοτάκη".

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η κ. Κοζομπόλη είπε: "Ρυθμίζεται η λειτουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ) και εξαιρούνται από την αναγκαστική λύση αν για 3 συνεχείς χρήσεις είναι ζημιογόνες. Επιπλέον με το νόμο δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους, με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, με τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, με την απαλλαγή από φόρο εισοδήματος της ακίνητης περιουσίας εφόσον τα ακίνητα ιδιοχρησιμοποιούνται ή έχουν παραχωρηθεί προς χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, στο Δημόσιο, με την απόδοση στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους του ποσού που συγκεντρώθηκε από τον φόρο ζύθου, που έχει καταργηθεί, με την αποσαφήνιση ότι μετά την κατάργηση ενός ΝΠΔΔ ενός ΟΤΑ, εκτός από την περιουσία του, που περιέρχεται στον δήμο που τον έχει συστήσει, περιέρχονται και οι υποχρεώσεις του".

Κλείνοντας την ομιλία της η βουλευτής σημείωσε ότι "το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου λύνει χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους αιρετούς, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, τους πολίτες. Κλείνει πληγές χρόνων".


NEWSLETTER