Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 15:50

Δαβάκης: Ζημιές από αγριογούρουνα στη Λακωνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κατανοώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της Λακωνίας εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αγριογούρουνων αλλά και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιέργειες, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των θηρευομένων αγριογούρουνων κατά την κυνηγετική περίοδο.
Για το λόγο αυτό και ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή του κ. Δαβάκη, η Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΚΑ έχει έλθει σε επικοινωνία με το Δασαρχείο Σπάρτης ζητώντας λεπτομερή στοιχεία για το πληθυσμιακό επίπεδο, τη συχνότητα εμφάνισης των αγριογούρουνων  καθώς και στοιχεία για συγκεκριμένες καταστροφές που έχουν προκαλέσει.
Από την πλευρά του το Δασαρχείο Σπάρτης με έγγραφο του προτείνει στη Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ  να γίνει ρύθμιση της θύρας στην περιοχή ευθύνης του όπως ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα δηλαδή ο αριθμός κάρπωσης να είναι τέσσερα αγριογούρουνα ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή) τουλάχιστον κατά τη χρονική περίοδο από 15-9-2011 ως 10-1-2012 όπως ακριβώς συμβαίνει και με την θήρα του λαγού. Επιπλέον το Δασαρχείο Σπάρτης, υποστηρίζει ότι εάν τα προαναφερθέντα μέτρα δεν αποδώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα όπως η χρονική διεύρυνση του διαστήματος που επιτρέπεται η θήρα του αγριογούρουνου καθώς και η περαιτέρω αύξηση  του αριθμού κάρπωσης.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Δαβάκης δήλωσε τα ακόλουθα:
Το ΥΠΕΚΑ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα στοιχεία αλλά και τις προτάσεις του Δασαρχείου Σπάρτης προκειμένου να περιορισθεί το φαινόμενο της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αγριογούρουνων αλλά και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιέργειες, τόσο σε ορεινές περιοχές της Λακωνίας όπως το Γεωργίτσι, η Πελλάνα , ο Λογγανίκος, όσο και σε πεδινές περιοχές του Νομού, μέχρι τους Μολάους.
Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες πατάτας, καστάνων αλλά και κηπουρικών του Νομού Λακωνίας είναι μεγάλες και για το λόγο αυτό πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσουν τους πληγέντες αγρότες.
Δεν είναι  δυνατόν ο κ. Σκανδαλίδης στο αίτημα μας για αποζημίωση των Λακώνων αγροτών να μας απαντά αρνητικά λέγοντας πως δεν προβλέπεται αποζημίωση σε καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί από επιδρομές αγριογούρουνων, παραπέμποντας μας στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναφέρει ότι αποζημιώνονται μόνον οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες περιοχών Ramsar. Τέτοιες όμως περιοχές δεν υπάρχουν στο Νομό Λακωνίας.
Ζητούμε από τον κ. Υπουργό αλλά και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες Λάκωνες αγρότες. 


Από το Γραφείο Τύπου του Θαν. Δαβάκη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER