Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 17:24

Ερώτηση του Δημ. Κουσελά για την αποδέσμευση εκτάσεων από τη δασική νομοθεσία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας του να φέρει ρύθμιση προκειμένου να αποδεσμεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας εκτάσεις που φέρουν ή έφεραν δασική βλάστηση σε ποσοστό μικρότερο του 25% και οι οποίες καλλιεργούντο κατά το παρελθόν.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την υπ’ αριθμ. 204262/4545/23-11-2010 διαταγή ΥΠΕΚΑ δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στον χαρακτηρισμό εκτάσεων οι οποίες καλλιεργούντο στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, για διάφορους λόγους (μετανάστευση, αστυφιλία κλπ).

Ειδικότερα, εάν σήμερα μια έκταση δεν καλλιεργείται, ακόμα και αν έχει παλαιά στοιχεία που αποδεικνύουν την προγενέστερη καλλιέργεια (βαθμίδες, μάντρες, αλώνια, ερείπια κλπ), με ποσοστό δασικής βλάστησης 0-15% χαρακτηρίζεται ως χορτολιβαδική, με ποσοστό δασικής βλάστησης 15-25% χαρακτηρίζεται ως δασική και με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% χαρακτηρίζεται ως δάσος.

Τούτο έχει ως συνέπεια εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια ή που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, να δεσμεύονται πλέον με τον ένα ή τον άλλο χαρακτηρισμό της Δασικής Υπηρεσίας, οι κάτοχοί τους να αναγκάζονται να τις διεκδικήσουν δικαστικά από το Ελληνικό Δημόσιο, την ίδια στιγμή που η Δασική Υπηρεσία εκ των πραγμάτων αδυνατεί να επικεντρωθεί στο κύριο έργο της, δηλαδή στην αποτελεσματική προστασία των δασών.

Επειδή το πρόβλημα αφορά σε σημαντικό αριθμό εκτάσεων που φέρουν ή έφεραν δασική βλάστηση σε ποσοστό μικρότερο του 25%, εκτάσεων που ωστόσο διαχρονικά καλλιεργούντο κατά θέσεις λόγω μορφολογίας ή σύστασης του εδάφους, όπως λ.χ. στη Μάνη,

Επειδή η δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των εκτάσεων έχει προφανή οικονομική σημασία όχι μόνο για τους κατόχους τους, αλλά και για τη γενικότερη αναβίωση παραδοσιακών καλλιεργειών και την τόνωση της υπαίθρου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποδεσμεύσει από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας εκτάσεις που φέρουν ή έφεραν δασική βλάστηση σε ποσοστό μικρότερο του 25% και οι οποίες καλλιεργούντο κατά το παρελθόν; »

Από το Γραφείο Τύπου του Δ. Κουσελά

Σχόλια  

0 # MPAMPATSIKOS 23-11-2011 12:52
Μα τι λες κ.Κουσελά εδώ οι αγρότες της Μεσσηνίας δεν καλιεργούν ποτιστικές εκτάσεις τα δασικά τους μάραναν . Τελικά στο ίδιο έργο θεατές είσαστε αμετανόητοι .
Δεν πας μια βόλτα στον κάμπο του Πάμισου να δεις τι χέρσες εκτάσεις και μάλιστα , ποτιστικές που υπάρχουν ;
Αντί να θεσπίσετε ένα γεωργικό πρόγραμμα για τους αγρότες ασχολείστε με καταπατητές και δήθεν αγρότες , τις βίλες θέλουν να φτιάξουν αγαπητέ μου όπως έκαναν τα τελευταία τριάντα χρόνια .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER