Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 12:18

Θαν. Δαβάκης: Αδικία σε βάρος των αποφοίτων του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Να διορθώσει την αδικία που υφίστανται οι απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Όπως αναφέρει στην Ερώτηση του προς την Υπουργό ο κ. Δαβάκης, στο ΠΔ 38/2010 με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Κοινοτική Οδηγία 36/2005, δεν περιλαμβάνεται η Νοσηλευτική Σπάρτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες ανώτατες και ανώτερες  σχολές των ευρωπαϊκών κρατών, από τις οποίες αποφοιτούν Νοσηλευτές.
Η εξέλιξη αυτή αναφέρει ο κ. Δαβάκης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους αποφοίτους του Τμήματος, διότι το πτυχίο τους σύμφωνα με τα γραφόμενα στο ΠΔ 38/2010 δεν τυγχάνει επαγγελματικής αναγνώρισης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια οι απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής, δεν θα μπορούν να ασκήσουν το νοσηλευτικό επάγγελμα σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος,  αφού το πτυχίο που κατέχουν δεν τους προσφέρει και την ταυτόχρονη αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Δαβάκης, ρωτά την Υπουργό ποιοι λόγοι οδήγησαν ώστε το Τμήμα Νοσηλευτικής Σπάρτης, το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά στο πλαίσιο σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να μην περιληφθεί στον κατάλογο του ΠΔ 38/2010 με τις ανώτατες σχολές που παρέχουν νοσηλευτική εκπαίδευση στη χώρα μας, καλώντας την να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να διορθωθεί η αδικία που υφίστανται οι απόφοιτοι του Τμήματος  Νοσηλευτικής Σπάρτης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη:
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) διαμαρτύρεται εντόνως, εξαιτίας του γεγονότος ότι στο ΠΔ 38/2010, με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Κοινοτική Οδηγία 36/2005, δεν περιλαμβάνεται το Τμήμα Νοσηλευτικής Σπάρτης, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες ανώτατες και ανώτερες  σχολές των ευρωπαϊκών κρατών, από τις οποίες αποφοιτούν Νοσηλευτές.
Συγκεκριμένα στο Παράρτημα V.2 του ΠΔ 38/2010 με τίτλο «Νοσοκόμοι υπεύθυνοι για γενική περίθαλψη» γίνεται αναφορά αφενός στο Πρόγραμμα Σπουδών που πρέπει να παρακολουθεί κάθε Νοσηλευτής υπεύθυνος για γενική περίθαλψη (ο οποίος παρεμπιπτόντως κακώς αναφέρεται μέσα στο ΠΔ ως νοσοκόμος), αφετέρου παρατίθενται οι τίτλοι εκπαίδευσης που χορηγούνται στα διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε καθώς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που τους χορηγούν.
Στην περίπτωση της χώρας μας, μεταξύ των τίτλων εκπαίδευσης και των αντίστοιχων οργανισμών που τους χορηγούν, δεν έχει συμπεριληφθεί το πτυχίο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα τη Σπάρτη. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους αποφοίτους του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης, διότι το πτυχίο τους σύμφωνα με τα γραφόμενα στο ΠΔ 38/2010 δεν τυγχάνει επαγγελματικής αναγνώρισης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια οι απόφοιτοι του Τμήματος  Νοσηλευτικής Σπάρτης, δεν θα μπορούν να ασκήσουν το νοσηλευτικό επάγγελμα σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος,  αφού το πτυχίο που κατέχουν δεν τους προσφέρει και την ταυτόχρονη αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων.
Στο σημείο αυτό ερωτάται η κ. Υπουργός :
Α) Γιατί το Τμήμα Νοσηλευτικής Σπάρτης, το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά στο πλαίσιο σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του ΠΔ 38/2010 με τις ανώτατες σχολές που παρέχουν νοσηλευτική εκπαίδευση στη χώρα μας ;
Β) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διορθωθεί άμεσα η αδικία του Υπουργείου Παιδείας έναντι των αποφοίτων του Τμήματος  Νοσηλευτικής Σπάρτης ;

Από το Γραφείο Τύπου του Θαν. Δαβάκη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER