Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 13:32

Μέριμνα για τους Ρομά

Γράφτηκε από την
Μέριμνα για τους Ρομά

 

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη

Δικηγόρου, Βουλευτή 

Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

Η εγκληματικότητα και η στατιστικά υψηλότερη παραβατικότητα μιας ομάδας πολιτών δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολής ή ευχολόγια χρήσιμα για εκθέσεις ιδεών. Κάθε Πολιτεία δικαίου έχει χρέος να δημιουργεί και να συντηρεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, μέσα στις οποίες κάθε πολίτης και κάθε ομάδα πολιτών ενσωματώνεται στην κοινωνία, χωρίς η ενσωμάτωση να σημαίνει ομοιομορφία, αλλά κοινωνικοποίηση με τη δυνατότητα της ανάπτυξης του ιδιαίτερου τρόπου ζωής του καθένα.

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για επιτευχθεί η παραπέρα κοινωνικοποίηση συγκεκριμένων ομάδων, με διατήρηση της ιδιαιτερότητάς τους. Είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, να τους εξασφαλίζεται η εκπαίδευσή τους και να τους δίνονται δυνατότητες για το βιοπορισμό τους. Η καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση. Η περιθωριοποίηση και η καταστολή δεν είναι η λύση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και τα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται για να βελτιωθούν οι όροι της ζωής των Ρομά.

Συγκεκριμένα, η Ειδική Γραμματεία των Ρομά και δέκα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να επιταχύνουν την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που αφορούν στις συνθήκες κατοικίας, στην απασχόληση, στις συνθήκες κοινωνικής και περιβαλλοντικής υγιεινής, στην εκπαίδευση, στην πρόσθετη εκπαιδευτική στήριξη, στην ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών των Ρομά.

Προς το παρόν, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των Ρομά ανακουφίστηκε μέσα από τα ευρύτερα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η κάρτα αλληλεγγύης, το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, τα δωρεάν τρόφιμα, η δωρεάν ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη και τα δωρεάν κουπόνια για να στείλουν, όσοι θέλουν, τα παιδιά τους σε βρεφο-νηπιακούς σταθμούς, είναι μερικά από τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει.

Το στεγαστικό, που είναι ένα σοβαρό θέμα, προγραμματίζεται να λυθεί με τη μετακίνηση των ομάδων που διαμένουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας υπό την εποπτεία των δήμων και με υπεύθυνο φορέα διαχείρισης. Οσον αφορά στους οικισμούς που βρίσκονται, στις παρυφές των πόλεων και αποτελούνται και από οικίες και από παραπήγματα, θα υπάρξει βελτίωση των δομών υγιεινής και αναβάθμιση των υποδομών που αφορούν στην ύδρευση, το φωτισμό, την αποκομιδή των σκουπιδιών. Τέλος, όσον αφορά στις ομάδες και τα άτομα που έχουν ήδη ενταχθεί στον οικοδομικό ιστό της πόλης, οι παρεμβάσεις θα έχουν τη μορφή της επιδότησης ενοικίου και της απασχόλησης. 

Στην εκπαίδευση, για το σχολικό έτος 2017-2018 έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες δράσεις σε 52 δημοτικά σχολεία, με κονδύλια που έχουν ήδη δεσμευτεί από το Υπ. Παιδείας. Αυτές οι δράσεις έχουν στόχο να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε 15 από 25 που είναι σήμερα. Τα σχολεία αυτά έχουν επιλεγεί με βάση την προέλευση, μεγάλου ποσοστού, των μαθητών, που προέρχεται από οικογένειες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στα 52 αυτά σχολεία θα τοποθετηθεί και κοινωνικός λειτουργός. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η πρόσβαση των μαθητών, που προέρχονται από αυτές τις ομάδες, σε όλα τα σχολεία της χώρας. Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 6.500 μαθητές Ρομά. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει ενισχυτική διδασκαλία σε 178 σχολικές μονάδες που έχουν αριθμό μαθητών Ρομά με 12 ή παραπάνω άτομα.

Προβλέπονται, επίσης, συνοδευτικές μονάδες υγείας που θα παρέχουν φροντίδα πρωτοβάθμιας υγείας με έμφαση στην πρόληψη. Επίσης, προβλέπονται τρόποι για την πρόσβαση των Ρομά στην αγορά εργασίας.

Τέλος, ενδεικτικά, ανάμεσα σε άλλα, δημιουργείται σχετική ομάδα εργασίας των συναρμόδιων υπουργείων για να τακτοποιήσει το μεγάλο ποσοστό Ρομά, που δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα και που αντιμετωπίζουν και για αυτό το λόγο προβλήματα με τη δημοτολογική τους κατάσταση.

Είναι φανερό ότι τα οφέλη από την κοινωνικοποίηση των Ρομά, θα είναι οφέλη όλης της κοινωνίας.


NEWSLETTER