Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 14:21

Δήλωση Βουδούρη για την ημέρα εθνικής αντίστασης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δήλωση Βουδούρη για την ημέρα εθνικής αντίστασης

Στην επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, κατέθεσε, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, στεφάνι στο Μνημείο της πλατείας 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Στο πέρας της τελετής δήλωσε τα εξής:

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί ένα κορυφαίο επίτευγμα της Εθνικής Αντίστασης. Είναι μια ηρωική πράξη που έγινε χάρη στη συνεργασία όλων των αντιστασιακών οργανώσεων αλλά και με τη συμμετοχή των ξένων συμμάχων μας. Είχε συμβολικό χαρακτήρα και τόνωσε το ηθικό όλων των Ελλήνων πατριωτών που δεν μπορούσαν να δεχτούν την εθνική ταπείνωση. Η πράξη αυτή είχε όμως και πρακτική επίπτωση στην εξέλιξη του πολέμου. Διέκοψε για πολλές βδομάδες τη ροή του εφοδιασμού των Γερμανικών στρατευμάτων στην βόρειο Αφρική. Συνέβαλε συνεπώς στην ήττα του Ρόμελ και στην αποτροπή της κατάκτησης της Αιγύπτου από τους Γερμανούς.

Αυτή η συνεργασία, ως γνωστό, δεν διατηρήθηκε στην συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης, με τα γνωστά επακόλουθα, τον εθνικό διχασμό και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας για τρεις δεκαετίες.

Η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης έχει ως σκοπό πρωτίστως να αποδώσει φόρο τιμής στους ήρωες εκείνης της εποχής. Χρειάζεται όμως να αντλούμε διδάγματα με διαχρονική αξία, τα οποία μας είναι χρήσιμα και σήμερα, όσο διαφορετικές και αν είναι οι περιστάσεις. Σήμερα έχουμε εξασφαλίσει, χάρη σε αγώνες και θυσίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς. Έχουμε εξασφαλίσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της ανεξαρτησίας στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας όπου είμαστε ισότιμο μέλος. Η χώρα μας όμως ταλανίζεται από μια εξαιρετικά απειλητική κρίση. Η έξοδος από την κρίση αυτή μπορεί να γίνει μόνο με ατομικές και συλλογικές υπερβάσεις και με αίσθημα ευθύνης ώστε η απόλυτη προτεραιότητα να αποδίδεται στο κοινό εθνικό συμφέρον.»

Από το Γραφείο Τύπου του Οδ. Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER