Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 20:52

Γιαννακοπούλου: Ανησυχία για την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιαννακοπούλου: Ανησυχία για την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών

Σήμερα, οι αγρότες υπάγονται σε ένα αντικειμενικό σύστημα φορολογίας, το λεγόμενο «ειδικό καθεστώς». Δηλαδή, φορολογούνται με μια μέθοδο αντικειμενικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους, που προκύπτει βάσει των ελάχιστων τιμών που ανακοινώνονται κάθε χρόνο για κάθε προϊόν.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αγροτών αλλά και άλλων εμπλεκόμενων με τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, επίκειται, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, οριστικό τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολογίας των αγροτών και υποχρέωση όλων των επαγγελματιών του γεωργικού χώρου να τηρούν λογιστικά βιβλία εσόδων – εξόδων. Συγκεκριμένα, τα παραπάνω αναφέρεται ότι περιλαμβάνονται σε κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2012, καθώς και ότι περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας. Έτσι, περίπου 350.000 αγρότες θα υποχρεωθούν σύμφωνα με το φορολογικό σχεδιασμό να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, να έχουν λογιστές κτλ. δηλαδή να γίνουν κι αυτοί επιτηδευματίες.
Στην περίπτωση αυτή, και εφόσον οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου υποχρεωθούν στην τήρηση βιβλίων, τα κέρδη που θα προκύπτουν, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, θα υποβάλλονται σε αυτοτελή φορολογία με συντελεστή 20% ή 25%. Επιπλέον, στο ενδεχόμενο που επέλθει πλήρης εξίσωση των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε και κατάργηση των επιστροφών ΦΠΑ, καθώς καθίστανται περιττές αφού, όπως συμβαίνει σήμερα με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι αγρότες εξαρχής θα απαλλάσσονται από το ΦΠΑ κι επομένως δεν υπάρχει λόγος επιστροφής του.
Ωστόσο, με την ενδεχόμενη θεσμοθέτηση της πλήρους εξομοίωσης των φορολογικών καθεστώτων των επιτηδευματιών με τους αγρότες προκύπτει μια άμεση και διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική επιβάρυνση για όλους τους αγρότες, γεγονός που θα επιδεινώσει την ήδη πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αγροτών και να καταργήσει το ειδικό καθεστώς φορολόγησης;
Προβλέπεται η φορολογική εξομοίωση των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες, και αν ναι σε ποιο βαθμό;
Σύμφωνα με το νέο φορολογικό καθεστώς, θα υποχρεώνονται σε απόδοση φόρου και οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα;
Προτίθεται η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την τήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων – εξόδων και την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων και για τους αγρότες;
Προβλέπεται η κατάργηση της επιστροφής ΦΠΑ και αν ναι τι πρόκειται να γίνει με την επιστροφή του ΦΠΑ του 2011;
Θα κληθούν οι αγρότες να καταβάλουν και φόρο επιτηδεύματος στα πρότυπα των ελεύθερων επαγγελματιών;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Σχόλια  

0 # ΓΑΖΗΣ 29-11-2011 11:42
Πάλι κ.Νάντια χαϊδεύεις τα αυτιά των αγροτών μα καλά εσύ δεν είσαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ;γιατί κάνεις συνέχεια ερωτήσεις και δεν πηγαίνεις στον υπουργό να τον ρωτήσεις; Τι μας απασχολείς με τις αναλύσεις σου.
Τελικά η θέση σου είναι ότι οι αγρότες είναι ένα προστατευμένο είδος προς εξαφάνιση και δεν πρέπει κανένας να τους πειράξει,να μη φορολογούνται, να έχουν την καλλίτερη περίθαλψη, να έχουν συντάξεις για τις οποίες δεν πλήρωσαν ποτέ ,να παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν, να αγοράζουν NAVARA ,να έχουν ξενοδοχεία και να μη πληρώνουν φόρους ,να μη πληρώνουν ΙΚΑ για τα μαύρα μεροκάματα που δίνουν ,να μη μπορεί κανένας άνεργος να μπει στο επάγγελμα γιατί πρέπει να έχει περιουσία ,να επιστρέφεται ο Φ.Π.Α χωρίς να παράγει αρκεί να έχει πλαστά τιμολόγια ,να μη λειτουργούν οι συνεταιρισμοί κλπ τέτοιους αγρότες εξέθρεψε το πελατειακό σας σύστημα και δυστυχώς ακόμα και σήμερα που τα πάντα έχουν καταρρεύσει εξακολουθείτε αδιάντροπα να υπερασπίζετε κάτι που έχει πεθάνει με μοναδικό κίνητρο την επανεκλογή σας ,τα πάντα δηλαδή περί ΠΑΡΤΗΣ.
Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε την παθογένεια που προανέφερα τότε μόνο οι μικροί αγρότες θα μπορούν να έχουν μέλλον θα πρέπει να οδηγηθούν στην νομιμότητα και όχι στην συναλλαγή.
Το Σύνταγμα της χώρας είναι σαφές:
Το ακούς κυρία μου ..όλοι.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER