Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 10:31

Ερώτηση Κοζομπόλη και Κωνσταντινέα για τα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από την

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

Επικρίνουν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και ρωτούν τον υπουργό «τι σκοπεύει να πράξει άμεσα, για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στο νομό».

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου ο περιφερειάρχης «δεσμεύθηκε προφορικά να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες εντός μηνός. Παρότι τον επόμενο μήνα αρχίζει η νέα ελαιοκομική περίοδος και συνακόλουθα η επαναλειτουργία των πυρηνελαιουργείων, ο κ. Τατούλης δεν φαίνεται να έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καμία ενέργεια».

Στο κείμενο της ερώτησης, αφού αναφέρονται στη λειτουργία των 230 ελαιοτριβείων, οι βουλευτές παρατηρούν ότι «τα πυρηνελαιουργεία είναι πέντε και συνολικά επεξεργάζονται περίπου 350 χιλιάδες τόνους πυρήνα ελαιοκάρπου το χρόνο. Λειτουργούν πάνω από 6 μήνες το χρόνο, εκπέμπουν σημαντικό αριθμό αιωρούμενων σωματιδίων, εκλύουν οσμές και δημιουργούν οπτική όχληση με τις τεράστιες εκνεφώσεις από τις καμινάδες τους».

Οι δύο βουλευτές ενημερώνουν για τη μελέτη του “Δημόκριτου” και για «τον δεύτερο κύκλο μετρήσεων των εκπομπών ρύπων των πυρηνελαιουργείων, από διαπιστευμένο εργαστήριο και τα αποτελέσματα, που τεκμηριώνουν τα στοιχεία της ερευνητικής εργασίας του “Δημόκριτου”. Δηλαδή, διαπιστώθηκε ότι οι εκπομπές των εν λόγω μονάδων υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό το θεσμοθετημένο όριο».

Αναφερόμενοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου, παρατηρούν πως «στην εν λόγω συνεδρίαση παρουσιάστηκε εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλειφέρη, η οποία κατέληγε σε συγκεκριμένες προτάσεις της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Ομως, ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από το Σώμα, ώστε να προβεί ο ίδιος στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος. Κατόπιν τούτου, ελήφθη κατά πλειοψηφία η με αριθμό 285/συν. 24-07-2017 απόφαση, σύμφωνα με την εξουσιοδοτήθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη λύση του προβλήματος».