Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 15:23

Παρελθόν το μέτρο του 10% για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παύει να ισχύει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος το Μέτρο του 10% για την εισαγωγή σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου σε Ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από το βουλευτή Λακωνίας της Νέας δημοκρατίας κ. Θανάση Δαβάκη.
Ο κ. Δαβάκης στην Ερώτηση του, είχε προτείνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την επαναφορά του μέτρου του 10% στις Εισαγωγικές Εξετάσεις για τους αποφοίτους των τριών τελευταίων ετών. Η επαναφορά του μέτρου, υποστηρίζει ο κ. Δαβάκης, θα αποτελούσε μια δεύτερη ευκαιρία στους υποψηφίους οι οποίοι είτε είχαν εσφαλμένες επιλογές στο μηχανογραφικό τους  είτε έχασαν για λίγα μόρια  την Σχολή που ήθελαν λόγω δυσκολίας των θεμάτων.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η ύπαρξη του Μέτρου του 10%, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έδιδε τη δυνατότητα σε πολλούς μαθητές που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή τους στη Σχολή που επιθυμούσαν, να διατηρήσουν τα μόρια και τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν κατά την εξέταση τους, υποβάλλοντας εκ νέου μηχανογραφικό.
Με τον τρόπο αυτό διεκδικούσαν ΙΣΟΤΙΜΑ την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ της χώρας με τους άλλους συνυποψηφίους, ΧΩΡΙΣ να υποβάλλονται εκ νέου στην ψυχοφθόρο διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Το 10% αποτελεί την εναλλακτική επιλογή  για τους υποψηφίους που έχασαν για λίγα μόρια τη Σχολή της επιλογής τους, όπως συνέβη κατά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις όπου τα θέματα σε όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις είχαν υψηλό δείκτη δυσκολίας. Επιπλέον πολλά είναι τα παραδείγματα παιδιών που είτε έκαναν λάθος κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους ή αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων ότι η επιστήμη που επέλεξαν δεν ταίριαζε σ’ αυτούς, όπως συμβαίνει πολλές φορές με φοιτητές κυρίως των Ιατρικών Σχολών.
Με την απάντηση της η κ. Διαμαντοπούλου «τιμωρεί» τα νέα παιδία που είτε έκαναν λάθος κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, είτε έχασαν για λίγα μόρια τη Σχολή της προτίμησης τους ή ανακάλυψαν εκ των υστέρων, αφού ήδη είχαν εγγραφεί στη σχολή που πέρασαν, ότι η επιλογή τους δεν τους ταιριάζει.
Πως η κ. Υπουργός μας απαντά αρνητικά, καταργώντας ελαφρά τη καρδία, το μέτρο του 10%, την ίδια στιγμή που απουσιάζει παντελώς στην Λυκειακή εκπαίδευση ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός και τα μαθήματα τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους εξακολουθούν να γίνονται με cd και φωτοτυπίες.
Η κατάργηση του μέτρου του 10%, είναι βέβαιο ότι θα αναγκάσει χιλιάδες υποψηφίους να υποβληθούν εκ νέου στην επώδυνη ψυχολογικά αλλά και δυσβάστακτη οικονομικά, διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αναγκάζοντας παράλληλα πολλά νέα παιδιά να καταφύγουν για σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όποια λύση και από τις δυο να διαλέξουν το φορτίο τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους θα είναι πολύ μεγάλο. Ιδιαίτερα σήμερα, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, όπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι τεράστια.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER