Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 15:44

Ομιλία Γιαννακοπούλου για τον προϋπολογισμό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ίσως είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές 10ετίες που ο κρατικός προϋπολογισμός ψηφίζεται υπό τέτοιες περιστάσεις.
Περιστάσεις που έχουν διπλή ανάγνωση: Από τη μία, μέσα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς πίεσης, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη της Ευρώπη.
Από την άλλη, κατατεθειμένος από μία Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν 3 κόμματα.
Μια κυβέρνηση που καλείται να εκφράσει το αίτημα συναίνεσης και συνεργασίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί λύσεις στα προβλήματα της χώρας και ελπίδα στους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, απέδειξαν αυτό που πολλοί από εμάς υποστήριζαν εδώ και δυο χρόνια. Ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, που πράγματι είναι υπαρκτό και σοβαρό, είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που είναι θεσμική και πολιτική κρίση της ευρωζώνης.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι ασφαλώς ΚΑΙ ελληνικό, αλλά αποτελεί μέρος μιας πολυπαραγοντικής εξίσωσης η οποία τελικώς θα λυθεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζω προς την κατεύθυνση της πραγματικής οικονομικής ενοποίησης, για την οποία μιλούν όλες οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να επισημάνω ιδιαίτερα την βαρύνουσα παρέμβαση μιας εμβληματικής μορφής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και μεγαλύτερης αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμείς ως χώρα θα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας, ώστε να βγούμε επιτέλους από το μάτι του κυκλώνα. Όχι μόνο για να μη δίνουμε αφορμές, αλλά γιατί πρέπει επιτέλους να βάλουμε τάξη σε ένα δημοσιονομικό μπάχαλο τόσων 10ετιών. Να το κάνουμε επειδή το θέλουμε κι επειδή είναι αναγκαίο για την επιβίωσή μας, όχι επειδή μας το επιβάλουν.

Αυτό θα το πετύχουμε μόνο με το δημοσιονομικό εξορθολογισμό και με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Μόνο έτσι θα μπούμε ξανά σε τροχιά ανάκαμψης, ώστε να πάψουμε να παράγουμε ελλείμματα. Μόνο έτσι θα στείλουμε ξανά ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας, αλλά και διεθνώς ένα μήνυμα αποφασιστικότητας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 εντάσσεται στην προσπάθεια να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι.

Εμπεριέχει αναγκαίες επιλογές, για να υπηρετήσει εθνικούς στόχους.

Την αναδιάρθρωση του Κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα,
την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων,
το άνοιγμα της αγοράς και των επαγγελμάτων
και πάνω απ’ όλα την στοχευμένη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με την εφαρμογή ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος δικαιοσύνης και διαφάνειας. Δυο έννοιες αναγκαίες όχι μόνο για να πετύχουμε τους στόχους, αλλά για να εξασφαλίσουμε και την αναγκαία κοινωνική συνοχή.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το χρέος όλων μας ή τουλάχιστον όσων τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Ελλάδας είναι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με απόλυτη ειλικρίνεια. Η κριτική, όπου  χρειάζεται, ασφαλώς δεν είναι κατακριτέα. Ουδείς είναι υπεράνω αυτής. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν όρια.

Συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση ή αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, δεν υπάρχουν.
Και το λέω αυτό διότι με λύπη άκουσα κάποιους συνάδελφους χθες να ασκούν μια κριτική και να χρησιμοποιούν μια φρασεολογία οι οποίες δεν συνάδουν με τη στήριξη στην Κυβέρνηση και με τη συμμετοχή σε αυτήν και μάλιστα σε κεντρικές θέσεις.

Καταλαβαίνω ότι οι κάποιες πολιτικές δυνάμεις και κάποια πρόσωπα που είχαν εγκλωβιστεί επί μακρόν σε άλλες θέσεις, έχουν δυσκολία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Όμως, η συγκυρία που διανύουμε είναι κρίσιμη και η προσπάθεια που γίνεται υπερβαίνει τα κόμματα. Αφορά την πατρίδα μας, αφορά το μέλλον των Ελλήνων.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα προβλήματα του τόπου μου, της Μεσσηνίας. Που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι αγροτικές περιοχές. Οι τιμές στα αγροτικά προιοντα είναι χαμηλές ενώ στα αγροτικά εφόδια πανάκριβες με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό στις τράπεζες. Τα φημολογούμενα νέα μέτρα για τους αγρότες ότι θα πρέπει να διατηρεί βιβλία κάθε ελληνικό αγροτικό νοικοκυριό, όσο μικρά έσοδα και να έχει, δε θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, θα επιβαρύνει ακόμη τα αγροτικά νοικοκυριά. Οι αγρότες μπορούν να φορολογηθούν με άλλο τρόπο: με ένα ποσοστό σε κάθε προϊόν που πωλούν.

Οι δύο οδικοί άξονες που είναι τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή και στη χώρα δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Ιδιαίτερα αρνητική φαίνεται ότι θα είναι η πορεία της Ολυμπίας οδού, που τη μια μας λέει η κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί, και την άλλη θα φτάσει μέχρι τον Πύργο.

Κύριοι Υπουργοί,

Πρέπει πάση θυσία να τελειώσουν οι οδικοί άξονες  γιατί δε νοείται τουριστική υποδομή και γενικότερα αναπτυξιακή διαδικασία χωρίς ένα άρτιο οδικό δίκτυο σε όλη τη χώρα.

Θέλω να κλείσω αναφερόμενη στην Κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα, σε σας κύριε Πρόεδρε, σε όλο τον πολιτικό κόσμο και ιδιαίτερα στον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με την καταγγελία του ελληνικής καταγωγής βουλευτή του ελβετικού κοινοβουλίου κ. Ζησιάδη, ότι οι λογαριασμοί των Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία δεν ανοίγουν επειδή Έλληνες πολιτικοί έχουν και οι ίδιοι λογαριασμούς στην Ελβετία.

Πιστεύω ότι πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο πλήγμα κατά του πολιτικού κόσμου. Όσο δεν διευκρινίζεται και δεν ξεκαθαρίζεται η υπόθεση αυτή, η μπάλα μας παίρνει όλους. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν πιστεύω ότι η πρόταση που ακούστηκε να κάνει ο κάθε βουλευτής αίτηση είναι λυσιτελής.

Αυτό που πιστεύω είναι ότι το θέμα αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί από την οργανωμένη Πολιτεία και να μην αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός γιατί έτσι θα καταχωνιαστεί στις καλλένδες. Πιστεύω ότι χρειάζεται πραγματική βούληση της Πολιτείας κι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν όπως ξεπεράστηκαν στην περίπτωση της Γερμανίας και άλλων χωρών. Εάν κάποιοι έχουν λογαριασμούς όποιοι και αν είναι αυτοί, να αποκαλυφθούν και να υποστούν τις συνέπειες.

Από το Γραφείο Τύπου της Ν. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER