Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 15:43

Γιώργος Κύρτσος: Κυβερνητική μπλόφα με υπερπλεόνασμα και παροχές

Γράφτηκε από την

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παίζουν κυριολεκτικά με τον πόνο του λαού, για τον οποίο είναι υπεύθυνοι.

Περιγράφουν ένα υπερπλεόνασμα σε σχέση με τον στόχο για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ το 2018 και υπόσχονται να το διαθέσουν στα θύματα της πολιτικής τους. Συγκεκριμένος υπουργός δήλωσε ότι θα μοιράσουμε χριστουγεννιάτικα ένα χιλιάρικο σε ένα εκατομμύριο πολίτες, με συνολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. 

 

Τι έγινε το 2016

Πριν 12 μήνες είχαμε τις ίδιες συζητήσεις και τις ίδιες μεθοδεύσεις. Η κυβέρνηση μοίρασε 617 εκατ. ευρώ τα Χριστούγεννα του 2016 σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Η μείωση των συντάξεων το 2015 και το 2016 ήταν πολλαπλάσια, θα συνεχιστεί το 2017, 2018 και θα κλιμακωθεί την Πρωτοχρονιά του 2019 με τη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων που θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. 

Τείνει να δημιουργηθεί μία κακή πολιτική παράδοση, με την κυβέρνηση να μειώνει δραστικά τις συντάξεις, τα επιδόματα και τις δαπάνες του κράτους πρόνοιας και κατά διαστήματα να μοιράζει χρήματα σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ξανά φιλολαϊκό προφίλ. 

Η μεθόδευση που ακολουθήθηκε πέρυσι προκάλεσε την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών, με αποτέλεσμα να στείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος μία ταπεινωτική επιστολή συγγνώμης, με την οποία αναλάμβανε την υποχρέωση να μην ξανακάνει οποιαδήποτε παροχή χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Δεσμεύτηκε επίσης να ακολουθήσει τους κανόνες του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, σύμφωνα με τους οποίους εάν υπάρξει το λεγόμενο υπερπλεόνασμα αυτό θα κατευθύνεται κατά 30% στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, 30% στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και 40% για κοινωνικούς σκοπούς. Ακόμη κι αν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που περιγράφει η κυβέρνηση, το κοινωνικό μέρισμα θα είναι της τάξης των 320 εκατ. ευρώ (40% ενός υπερπλεονάσματος που θα κινείται στην περιοχή των 820 εκατ. ευρώ).

Το υπερπλεόνασμα στηρίζεται σε μία παραλλαγή των λεγόμενων greek statistics, εφόσον επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με τη διαρκή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τον ετεροχρονισμό των δημοσίων δαπανών. Η οικονομία εκπέμπει σήμα κινδύνου εφόσον παρατηρείται στασιμότητα ή και μείωση ορισμένων φορολογικών εσόδων παρά τη διαρκή αύξηση των φορολογικών βαρών. 

 

Πολιτική ανεντιμότητα

Οι κυβερνητικοί ελιγμοί με το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα αναδεικνύουν την πολιτική ανεντιμότητα των κυβερνητικών κομμάτων. Εάν πράγματι υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση, η κυβέρνηση πρέπει να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των εταίρων και των θεσμών και να τους ζητήσει τη ματαίωση της εφαρμογής των εξαιρετικά σκληρών μέτρων που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 και το 2020 και εκτιμάται ότι είναι ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ. Διαφορετικά είναι σαν να εξαγοράζει η κυβέρνηση κάποιες κατηγορίες ψηφοφόρων προσφέροντάς τους ένα ποσό, ενώ έχει προγραμματίσει να πάρει πίσω ένα πενταπλάσιο ή και μεγαλύτερο ποσό προς το τέλος ή και μετά το τέλος αυτής της τετραετίας. Εξαγοράζει ψηφοφόρους σήμερα αυξάνοντας, βάσει σχεδίου, τον μελλοντικό λογαριασμό που θα πληρώσει η κοινωνία. 

Με αυτές τις κουτοπονηριές είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης η οικονομία, ενώ μεγαλώνει η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος εφόσον οι πολίτες αντιλαμβάνονται, στη μεγάλη πλειονότητά τους, τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τη διαρκή κοροϊδία.