Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 17:47

Γιαννακοπούλου: Ενίσχυση της εργασίας αλλά και δείκτης προστασίας για τους άνεργους και τους νέους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξήγγειλε τη δημιουργία 27 νέων προγραμμάτων εργασίας για τη συγκράτηση της ανεργίας και την αντιμετώπισή της. Το οικονομικό μέγεθος των προγραμμάτων εργασίας που είναι ήδη σε ισχύ, μαζί με εκείνα που θα «ανοίξουν» μέχρι το τέλος Μαρτίου, προϋπολογίζεται συνολικά στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα προγράμματα, των οποίων η υλοποίηση θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι προϋπολογισμού 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ωφελούμενους επιπλέον 310.000 άτομα.
Σε σχετικές δηλώσεις της, η κα. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, ανέφερε:
«Η εξαγγελία των νέων προγραμμάτων είναι μια θετική κίνηση, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον ιδιότυπο ‘κορεσμό’, στον οποίο έχω αναφερθεί και στο παρελθόν που έχουν βρεθεί τα ισχύοντα προγράμματα. Αν αυτά τα προγράμματα, φανεί ότι μπορούν να αναπτυχθούν, δηλαδή να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων και θα ενισχυθεί ο Προϋπολογισμός με πολλαπλά οφέλη. Άρα, η πρακτική αυτή οδηγεί από τη μια πλευρά στο να έχουμε περισσότερους ωφελούμενους και να συνδέεται η κατάρτιση με τις ανάγκες της αγοράς έτσι ώστε να μην πηγαίνουν τα χρήματα… τζάμπα.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πέρα από τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, πέρα από τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, πέρα από τα προγράμματα κατάρτισης που πρέπει να τρέξουν με τους συντομότερους δυνατούς ρυθμούς να διασφαλίσει ένα δείκτη προστασίας και για τους ανέργους και τις οικογένειές τους αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο και ιδιαίτερα το πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει στις νέες γενιές ηλικίας 15-24 ετών που φτάνει στο 43%».
Συγκεκριμένα, κάποια από τα νέα προγράμματα εργασίας που θα ενεργοποιηθούν άμεσα είναι τα εξής:
Α) Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο οποίο την ευθύνη επιλογής προσώπων και εποπτείας του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα έχει το ΑΣΕΠ και θα αφορά την κάλυψη 57.000 θέσεων με πεντάμηνη απασχόληση.
Β) Το τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν 30.000 άνεργοι.
Γ) Το πρόγραμμα αυτεπιστασίας των Δήμων που έχει εξαγγελθεί πριν περίπου 3 μήνες και αναμένεται να έχει ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2012.
Δ) Το πρόγραμμα για τους πτυχιούχους νέους ανέργους ηλικίας μέχρι 35 ετών, με βάση το οποίο επιχορηγείται η επιχείρηση με 30 ευρώ την ημέρα, για να προσλάβει άνεργο πτυχιούχο ηλικίας μέχρι 35 ετών για ένα χρόνο. Ο δεύτερος χρόνος είναι χρόνος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τον οποίο η επιχείρηση πληρώνει μόνο το μισθό και όχι τις εργοδοτικές εισφορές.
Ε) Το πρόγραμμα για την απασχόληση σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέργων ηλικίας 55 έως 64 χρονών.
Από το Γραφείο Τύπου της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER