Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 22:11

Σε πρωτοβουλία βουλευτών για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Βουδούρης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε πρωτοβουλία βουλευτών για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Βουδούρης

Την πρωτοβουλία τους να ανοίξει ένας διάλογος με την κοινωνία για το ΠΑΣΟΚ, εν όψει των επικείμενων διαδικασιών ακόμη και για το θέμα της ηγεσίας, ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι βουλευτές του κόμματος Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης και Οδυσσέας Βουδούρης. Οι βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι δεν αποτελούν άλλη μια ομάδα μέσα στο ΠΑΣΟΚ κι ότι κανένας τους δεν κινείται από κανένα νήμα.
«Αντικείμενο αυτής της πρωτοβουλίας μας εν όψει των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ είναι να βάλουμε ένα πολιτικό πλαίσιο - και παίρνουμε το ρίσκο να κάνουμε προτάσεις που δεν συνιστούν ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα», ανέφερε ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης.
«Αυτοσυντήρηση ή αυτοκαταστροφή, είναι το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συζητήσει ως σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του κράτους και τι ανάπτυξη θέλουμε». Και συμπλήρωσε ότι «όποιος μιλάει μόνο για την ηγεσία κι όχι για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να μιλάει για ένα άδειο πουκάμισο».
Ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης τόνισε ότι «δεν είμαστε λαγοί κανενός» και πως δεν είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν και οι τρεις τον ίδιο υποψήφιο. Υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Γιώργου Παπανδρέου να ανοίξει τις διαδικασίες για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, ενώ προανήγγειλε εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, την Καλαμάτα και τα Ιωάννινα και ευρύτερα στην κοινωνία.
Μεταξύ των προτάσεων που διατύπωσαν οι τρεις βουλευτές είναι ότι το πολιτικό σύστημα, το οποίο συνιστά βασικό στοιχείο της σημερινής κρίσης που διέρχεται η χώρα, πρέπει να αλλάξει και σε αυτό θα συμβάλει η κατάργηση σταυρού προτίμησης - αφού όμως γίνουν προκριματικές εκλογές στα κόμματα και τις παρατάξεις.
Πρότειναν ακόμη θητεία των βουλευτών και διαχωρισμό του υπουργικού από το βουλευτικό αξίωμα, καθώς επίσης εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από τη βάση, χωρίς όμως αλλαγή αρμοδιοτήτων.
Ζήτησαν να θεσπισθεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους χαμηλόμισθους, αλλά κι ένα μέγιστο εισόδημα για τους κρατικούς λειτουργούς, ακόμη και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Οσο για το παραγωγικό μοντέλο και την οικονομία, τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και να καθιερωθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα καθοριστεί με ανοιχτή δημόσια διαβούλευση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ


1. Θεσμικές αλλαγές για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος
Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πελατειοκρατίας: εκλογικό σύστημα με κατάργηση του σταυρού προτίμησης, σε βάση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών και με ανοιχτές προκαταρκτικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων.
Στο πλαίσιο του ουσιαστικού διαχωρισμού εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας: ασυμβίβαστο το λειτούργημα του βουλευτή και το λειτούργημα του υπουργού και ασυμβίβαστο το αξίωμα του πρωθυπουργού και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού και της ανανέωσης των αιρετών αξιωματούχων: χρονικό όριο στις συνεχιζόμενες θητείες των βουλευτών.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της κατάργησης προνομίων: κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που εκχωρεί δικαστικές αρμοδιότητες στους βουλευτές. Εξίσωση των ορίων παραγραφής με αυτά που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Φανερή ψηφοφορία στη Βουλή για τα θέματα περί ευθύνης υπουργών. Κατάργηση του προνομιακού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των βουλευτών και εξορθολογισμός των απολαβών τους.
Στο πλαίσιο της ουσιαστικής διασφάλισης του ελέγχου της κυβερνητικής εξουσίας: εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, χωρίς αλλαγή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του. Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω της απευθείας ψήφισης από το λαό αποσκοπεί και στη σταθεροποίηση των κυβερνητικών θητειών με αποτροπή κήρυξης πρόωρων εκλογών με κομματική σκοπιμότητα.

2. Κράτος κοινωνικό, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό
«Ελάχιστο εισόδημα» για κάθε πολίτη που κινδυνεύει από ανέχεια. Το μέτρο αυτό πρέπει να κοστολογηθεί και να οριστούν οι πηγές εξασφάλισης των σχετικών πόρων.
«Μέγιστο εισόδημα» για όλους τους ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους, δημόσιους λειτουργούς, πολιτικούς, προέδρους κρατικών επιχειρήσεων.
Διορισμός γενικών γραμματέων με επικύρωση από το Κοινοβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να κατοχυρώνεται η αξιοκρατία σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.

3. Παραγωγικό μοντέλο ενίσχυσης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνικής οικονομίας

Κομβικό σημείο είναι η δημιουργία ενός συστήματος που συνδυάζει σταθερό φορολογικό νόμο με αποτελεσματικό και αδιάφθορο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος πρέπει να ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Το νέο αυτό σύστημα πρέπει να υιοθετηθεί από την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία στο πλαίσιο μιας εθνικής διαβούλευσης.
Προτείνουμε: να διευρυνθούν οι δυνατότητες δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και από όλους τους πολίτες. Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας είναι η κατεξοχήν κοινωνική απάντηση στην παρούσα κρίση.

Σχόλια  

0 # Ο Κούρεας της Σεβιλλης 08-12-2011 12:51
Ποια νέα ηγεσία και νέο ΠΑΣΟΚ; Καταστρεψατε την χώρα και ψάχνετε τώρα πως θα επανεκλεγειτε; Έχετε να φάτε τέτοια μαυρισμα και φτυσιμο που δεν το φαντάζεστε,να δω με τι μούτρα θα βγείτε να κάνετε προεκλογική εκστρατεία.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER