Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 18:48

Εθελοντισμός: το κράτος σύμμαχος ή τροχοπέδη;

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εθελοντισμός: το κράτος σύμμαχος ή τροχοπέδη;

Εκδήλωση με θέμα: “Εθελοντισμός: το κράτος σύμμαχος ή τροχοπέδη;” θα πραγματοποιηθεί στην Κυπαρισσία με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011, στις 7 μ.μ., στο  Ξενοδοχείο «Kyparissia Beach». Ο Νίκος Γιαννής, καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής και εκδότης του περιοδικού “Ευρωπαϊκή Έκφραση”, θα αναλύσει την κατάσταση του εθελοντισμού σήμερα και την ανάγκη για νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ ο Οδυσσέας Βουδούρης θα μιλήσει για το ρόλο του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία και την ανάγκη μιας ανεξάρτητης αρχής με αρμοδιότητα το θέμα αυτό.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου) ο Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε τα εξής: “Ο εθελοντισμός θεωρείτο από ορισμένους ως μια επικουρική δραστηριότητα που μαρτυρά κυρίως μια καλή θέληση. Η πραγματικότητα όμως σήμερα είναι πολύ διαφορετική. Σε μια κοινωνία, όπου ο πολίτης καλείται να παίζει όλο και πιο υπεύθυνο και κεντρικό ρόλο, ο εθελοντισμός αποκτά μια άλλη διάσταση.
Ο εθελοντισμός είναι σήμερα η ύψιστη εκδήλωση κοινωνικής ευαισθησίας και ουσιαστικής δημοκρατίας. Ο διπολισμός της κοινωνίας, κράτος-ιδιωτικός χώρος, ανατρέπεται με την ανάπτυξη του εθελοντισμού. Στον διπολισμό αυτό βρίσκεται, από τη μια πλευρά, το συλλογικό συμφέρον να εκφράζεται αποκλειστικά από τον κρατικό μηχανισμό και, από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική δραστηριότητα να περιορίζεται αποκλειστικά στο ατομικό όφελος. Ο εθελοντισμός είναι η έκφραση της κοινωνικότητας του ατόμου χωρίς τη βαρύτητα και τα δεσμά των κρατικών εξαναγκασμών.
Ειδικά στην περίοδο κρίσης που βιώνουμε σήμερα ο εθελοντισμός αποκτά  μια επιπρόσθετη διάσταση ως εργαλείο εξόδου από την κρίση και εκφράζει πρωτίστως την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά δεν περιορίζεται σ’ αυτήν.
Ο εθελοντισμός πρέπει να αποκτήσει και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, την προέκταση που αφορά την κοινωνική οικονομία, δηλαδή την οικονομική δραστηριότητα που εντάσσεται στο οικονομικό σύστημα αλλά παράλληλα εξυπηρετεί έναν κοινωνικό σκοπό.
Δυστυχώς, στη χώρα μας η πολιτεία δεν έχει συλλάβει ακόμη την αξία και το μέγεθος του εθελοντισμού και υστερούμε σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, το οποίο, όχι μόνο δεν τον ευνοεί αλλά πολλές φορές τον παρεμποδίζει. Έχω κάνει στο παρελθόν και με άλλους  φίλους, που προέρχονται από τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών, προτάσεις για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζεται από μια Ανεξάρτητη Αρχή”.


Από το Γρφείο Τύπου του Οδ. Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER