Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 19:09

Γιαννακοπούλου για την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε την Πέμπτη 08/12/11, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη και του Υφυπουργού κ. Μαγκριώτη.
Στην ομιλία της, η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενός, διαλόγου, επί της ουσίας, που θα έχει πλήρη σαφήνεια και αποτέλεσμα για τους μεγάλους οδικούς άξονες. Πιο συγκεκριμένα, η κα. Γιαννακοπούλου ζήτησε «για την κάθε σύμβαση παραχώρησης, για το κάθε μεγάλο έργο, οφείλετε οι Υπουργοί να έρχεστε εδώ στη Βουλή και να γίνεται ένας ουσιαστικός, εξαντλητικός και εξονυχιστικός διάλογος για κάθε συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς» όπως τόνισε «οι πολίτες της Μεσσηνίας, με τα ήξεις αφήξεις του Υπουργείου, έχουν μπερδευτεί».
Περαιτέρω, η βουλευτής Μεσσηνίας αφού διατύπωσε τους λόγους για τους οποίους η Μεσσηνία πρέπει να είναι ο καταληκτικός προορισμός της Ολύμπιας Οδού ζήτησε να δοθεί «άμεσα, σαφής και ξεκάθαρη απάντηση στους πολίτες της Πελοποννήσου για την προοπτική της Ολύμπιας Οδού», καθώς όπως ξεκαθάρισε, «δεν είναι τοπικιστικό το ζήτημα, αλλά ζήτημα συνολικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας και ξεκάθαρων απαντήσεων της πολιτικής ηγεσίας». Χαρακτηριστικά, η κα. Γιαννακοπούλου τόνισε ότι «η Ολύμπια Οδός οφείλει να ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν μπορεί το Υπουργείο, χωρίς να ενημερώνει τους βουλευτές και χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη απάντηση στους βουλευτές, να μειώνει το φυσικό αντικείμενο των συμβάσεων. Γι’ αυτό θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση από τη μεριά σας, κύριε Υπουργέ, για το τι εν τέλει σκοπεύετε να κάνετε. Δεν γίνεται να πληροφορούμαστε τη διακοπή των εργασιών από τα εργοτάξια ή από την περιρρέουσα φημολογία».
Η κα. Γιαννακοπούλου έκλεισε την παρέμβασή της, με την ξεκάθαρη δήλωση ότι «η μείωση του φυσικού αντικειμένου του δρόμου, δηλαδή να μην καταλήξει η Ολύμπια Οδός στη Μεσσηνία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πείτε μας τι προτίθεται ακριβώς το υπουργείο να κάνει και εν τέλει, ας υπάρξει το Υπουργείο πιο σαφές. Γίνετε πιο σαφείς, κύριοι. Οφείλετε να δώσετε άμεσα λύσεις, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τόσο με τις απαλλοτριώσεις όσο και με τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Πελοποννήσου ζητούν, επιτέλους, την άμεση ολοκλήρωση των μεγάλων έργων».
Στην μελλοντική προοπτική της Ολύμπιας Οδού αναφέρθηκε, κυρίως ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Μαγκριώτης. Αρχικά, αναφέρθηκε στην θέση της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την Ολυμπία Οδό για την οποία ανέφερε «Ανεξάρτητα πώς σχεδιάστηκαν, κατά πόσο ήταν ώριμα, κατά πόσον υπήρχαν προβλήματα στην περιγραφή, στο σχεδιασμό, στη συμβασιοποίηση των έργων αυτών, ανεξάρτητα αν οι όροι των συμβάσεων αυτών είναι ισοβαρείς ή δεν είναι, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής, αλλά και της κοινωνίας θέλει να ολοκληρωθούν τα έργα και αυτήν ακριβώς τη βούληση εκφράζουμε και εμείς».
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετώπισε το Δημόσιο, στην περίπτωση της Ολύμπιας Οδού, και πιο συγκεκριμένα στις απαλλοτριώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «ένα από τα σημεία που επικαλούνται οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες ήταν οι απαλλοτριώσεις. Δυστυχώς, μέσα στις συμβάσεις το δημόσιο δεσμεύτηκε ότι σε 12 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης έπρεπε να αποδοθούν το 100% των γηπέδων για να αναπτυχθούν τα κατασκευαστικά μέτρα. Το 12μηνο για όλες τις παραχωρήσεις τέλειωσε τον Απρίλιο 2009. Το 2009 μεσοσταθμικά κινούνταν γύρω στο 10%, αντί για 100%. Νομίζω ότι όλοι έχετε γνώση της πραγματικότητας και το χρόνο που κρατούν οι απαλλοτριώσεις στη χώρα μας. Ενεργοποιήσαμε τις ολυμπιακές διατάξεις, αποφάσεις υπουργικού συμβουλίου, επιτάξεις, όλα τα θεσμικά όπλα που είχαμε και από τις αρχές του 2011 δεν υπάρχει θέμα απαλλοτριώσεων».
Ο κ. Μαγκριώτης, μιλώντας για τα εμπόδια που αντιμετώπισε το ελληνικό Δημόσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέγοντας, «όσον αφορά στην Ολύμπια, στα 22 χλμ., από το κάτω Σαμικό και κάτω, μέχρι τα όρια των δυο νομών, υπάρχει οριστική απαγόρευση από το Σ.τ.Ε. να κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος. Συνεπώς, σ’ αυτό το κομμάτι δεν μπορεί να κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος. Προτείναμε την μηδενική λύση -την οποία την είχαμε συζητήσει- όμως την απέρριψε το συμβούλιο της επικρατείας και η Ε.Ε.. Γι’ αυτό ακριβώς είπαμε ότι σε αυτό το κομμάτι θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, με δημόσια δαπάνη, για να είναι λειτουργικό. Ακόμα, θα πρέπει να μελετηθεί ανατολικότερα μια χάραξη που θα παρακάμπτει την λίμνη Καϊάφα. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πρέπει να μελετηθεί. Υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας και απόλυτη απόρριψη της Ε.Ε. αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας. Θέλω να είμαι ειλικρινής και καθαρός. Με αυτή την έννοια οι προτάσεις είναι δύο. Παρεμβάσεις της οδικής ασφάλειας για να βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία της ασφάλειας, στα 22 χιλιόμετρα. Μελέτη για την ανατολική παράκαμψη της λίμνης Καϊάφα και χρηματοδότηση της στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Αυτή είναι η οριστική λύση για να υπάρχει αυτοκινητόδρομος».
Κλείνοντας, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε στην αναφορά της κας. Γιαννακοπούλου με την οποία προανήγγειλε το «κόψιμο» της Ολύμπιας Οδού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πιο ανελαστικός περιορισμός είναι η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας. Το να συνεχίσουμε και να λέμε ότι θα κάνουμε τον αυτοκινητόδρομο, ότι θα περάσει από τη λίμνη Καϊάφα, ότι θα συνεχισθεί, θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου σωστό. Αυτά όσον αφορά στα κομμάτια που είναι πολύ ευαίσθητα, πολύ λεπτά και δικαιολογημένα ανησυχούν τις τοπικές κοινωνίες και τους συναδέλφους. Η θέση είναι σταθερή και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος για στιγμιαίες παρεξηγήσεις».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER