Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 14:57

Γιώργος Κύρτσος: Φθινοπωρινή μελαγχολία στην πραγματική οικονομία

Γράφτηκε από την

 

Το τουριστικό καλοκαίρι πήγε πολύ καλά με ρεκόρ αφίξεων και ρεκόρ εσόδων και έτσι δημιουργήθηκε ένα θετικό οικονομικό κλίμα.

Ο τουρισμός μαζί με τους κλάδους της οικονομίας που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα αναλογούν στο 20% του ΑΕΠ και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σταθεροποιητικά για την εθνική οικονομία.

Το τελευταίο εξάμηνο 60%-70% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό. Παρατηρείται έτσι σταδιακή μείωση του ποσοστού ανεργίας αλλά με περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας να είναι εποχικές ή μερικής απασχόλησης, ακριβώς επειδή εξαρτώνται από τον τουρισμό. 

 

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Από τον Οκτώβριο άρχισε να παρατηρείται η επιστροφή στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα εφόσον η οικονομική συγκυρία έχει τονισμένα τα εποχικά χαρακτηριστικά, λόγω του μεγάλου ειδικού βάρους του τουριστικού τομέα στο σύνολο της οικονομίας. Ετσι παρατηρήθηκε υποχώρηση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ελλάδα από 100,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο στις 98,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Η βασική αιτία της υποχώρησης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα έχει σχέση με τις μέτριες επιδόσεις και την προοπτική στη βιομηχανία και τις κατασκευές. 

Αντίθετα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης -την ευθύνη για τις σχετικές μετρήσεις έχουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- συνέχισε την εντυπωσιακή ανοδική του πορεία. Ανέβηκε από τις 113,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο στις 114 τον Οκτώβριο, η οποία αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2001. 

Οι οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκονται στον πέμπτο χρόνο σταθερής ανάπτυξης και έχουν ήδη απορροφήσει όλη την πρόσθετη ανεργία που δημιούργησαν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ο τρόπος αντιμετώπισής της. Αντίθετα η Ελλάδα γνώρισε μια διετία στασιμότητας το 2015-2016 και τώρα βρίσκεται σε φάση αβέβαιης ανάκαμψης η οποία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό. 

Τους δύο τελευταίους μήνες είχαμε εντυπωσιακά «λουκέτα» στη βιομηχανία (κλείσιμο της Πίτσος μέχρι τα τέλη του 2018, απόσυρση της ΕΛΑΪΣ-Unilever από το ελαιόλαδο και τις μαργαρίνες, λουκέτο σε βιομηχανία παγωτού στην Αττική) και είναι φανερό ότι εάν δεν κινηθούμε στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών και της βελτίωσης του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν πρόκειται να μετατραπεί η αβέβαιη ανάκαμψη σε σταθερή και δυναμική ανάπτυξη. 

Τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα, εφόσον η μείωση της ανεργίας, η οποία οφείλεται στην αύξηση των θέσεων μερικής απασχόλησης λόγω τουρισμού, συνδυάζεται με την αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων -ξεπέρασαν τους 525.000- εξαιτίας της αδυναμίας της πραγματικής οικονομίας να δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης. 

 

Κυβερνητική μπλόφα

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη με τις επιδόσεις της οικονομίας οι οποίες επιτυγχάνονται όχι εξαιτίας αλλά σε πείσμα της πολιτικής της.  

Τρεις είναι οι παράγοντες οι οποίοι στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Πρώτον, οι καλές επιδόσεις της Ευρωζώνης, από την οποία λίγο έλειψε να μας βγάλει το αποτυχημένο πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη. Δεύτερον, η εντυπωσιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος επιτυγχάνει ρεκόρ παρά τα αλλεπάλληλα φορολογικά πλήγματα που δέχεται από την κυβέρνηση Τσίπρα (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση, ένταξη των τροφίμων στην ανώτατη κατηγορία ΦΠΑ, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, επιβολή τέλους εμφιάλωσης στον οίνο, επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων κ.λπ.). Τρίτον, η οικονομία διευκολύνεται και από ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις -όπως των περιφερειακών αεροδρομίων- τις οποίες αρχικά πολέμησε και στη συνέχεια καθυστέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα καλά θα κάνει να σταματήσει να υποκρίνεται ότι ευθύνεται για τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις αξιοποιώντας και τις σχετικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη για να περάσουμε, όπως όλες οι οικονομίες της Ε.Ε., από την αβέβαιη ανάκαμψη που στηρίζεται στα τουριστικά ρεκόρ στη σταθερή και δυναμική ανάπτυξη.