Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 19:24

Η Γιαννακοπούλου για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Γιαννακοπούλου για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Πελοπόννησο

Τον τελευταίο καιρό, είναι συχνά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, μεταξύ αυτών και στην Πελοπόννησο. Ωστόσο, η ασάφεια που περικλείει την ιδέα αυτού του εγχειρήματος δημιουργεί αναστάτωση και παρερμηνείες σε πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι διατείνονται θετικά ή αρνητικά βασιζόμενοι σε φήμες.
Είναι σαφές ότι προσπάθειες τέτοιου διαμετρήματος δεν μπορούν να γίνουν, αφενός χωρίς διαφανή κριτήρια και αφετέρου χωρίς κριτήρια που θα διασφαλίζουν την επιτυχία και τα οφέλη που αναμένει η Πολιτεία σε επίπεδο φορολογικών εσόδων, αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλάνο, είναι σημαντικό να τεθεί από την Πολιτεία ένα σαφές πλαίσιο κριτηρίων, εντός του οποίου θα μπορούν να εκτιμηθούν με σαφήνεια και ακρίβεια τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι μιας τέτοιας απόπειρας.
Αναφορικά με τους κινδύνους, είναι έντονη η φημολογία ότι με αφορμή τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών προετοιμάζεται να θιγεί το καθεστώς λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν στην περιοχή και προσφέρουν εργασία σε πολλούς εργαζόμενους. Επιπλέον, είναι διάχυτος ο φόβος ότι μπορεί να θιγεί η αμοιβή των εργαζομένων, σε σημείο που να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις οικονομικές τους ανάγκες. Ανακεφαλαιώνοντας, τα ερωτήματα των πολιτών επικεντρώνεται σε 6 συγκεκριμένες παραμέτρους οι οποίες είναι οι εξής:
1.     Χαμηλός φορολογικός συντελεστής επιχειρηματικών κερδών της τάξης του 8%-9% αντί του 20% που ισχύει στην Ελληνική επικράτεια,
2.     Δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης στην ίδρυση των επιχειρήσεων,
3.     Ειδικό καθεστώς επίλυσης δικαστικών διαφορών,
4.     Ειδικοί εισαγωγικοί και εξαγωγικοί δασμοί,
5.     Απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών,
6.     Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα.
Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί
1.     Προτίθεται η Πολιτεία να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση κι εφαρμογή του καθεστώτος των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην ελληνική επικράτεια; Αν ναι, σε ποιες περιοχές;
2.     Σε ποιους τομείς προβλέπονται αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς στα όρια της επικράτειας των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών;
3.     Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Πελοπόννησο, κι αν ναι σε ποιες περιοχές;
4.     Προβλέπονται αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Σχόλια  

0 # ΓΑΖΗΣ 15-12-2011 11:45
ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΝΑΝΤΙΑ , ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ . ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ . ΞΕΧΑΣΕΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ,ΑΝΤΕ ΚΑΝΕ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ .αΛΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # tsakistielia 15-12-2011 14:45
Μας δουλεύεις πάλι Νάντια ...

Δηλαδη,αν σου απαντήσει ο υπουργός,θα πιστέψεις,αν όχι,θα πρόκειται για φήμες !

Γιατί δεν κάθεσαι να διαβάσεις για τις ΕΟΖ,από το πλούσιο υλικό που υπάρχει ?

Για να σε βοηθήσω,ο ίδιος ο ΓΑΠ και τα πρωτοπαλλήκαρά του,που σήμερα τον αμφισβητούν και βιάζονται να τον διαδεχθούν,έχει συζητήσει με τα νέα αφεντικά της Χώρας μας,από την προ του μνημονίου εποχή ήδη,για ζώνες ΕΟΖ στην ελλάδα.

Πού ?

Σε τρεις περιφέρειες.

Μακεδονίας,Θράκης και Πελοποννήσου.

Και όταν λέμε περιφέρειες,ενν οούμε ως σύνολο και όχι περιοχές τους.
Όσο για τις άλλες απορίες σου,πήγαινε να παρακολουθησεις τουλάχιστον την διάλεξη του κ. Ρόμπολη,να φωτιστείς,για να μην πιάνεσαι αδιάβαστη και να μή κουράζομαι να σε επιμορφώνω.
:-)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER