Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 17:31

Γιώργος Κύρτσος: Η κυβέρνηση Τσίπρα μας σπρώχνει εκτός της ζώνης Σένγκεν

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Η κυβέρνηση Τσίπρα μας σπρώχνει εκτός της ζώνης Σένγκεν

 

 

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ γερμανικών και ελληνικών αρχών, γύρω από τη μεταχείριση των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Γερμανία, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τον διαλυτικό ρόλο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κερδοσκοπικό κύκλωμα

Με την ανοχή της κυβέρνησης Τσίπρα, έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας ένα βιομηχανικής κλίμακας κύκλωμα παραγωγής πλαστών ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας, κυρίως μέσω Τουρκίας, πληρώνουν χρυσά τα πλαστά έγγραφα γιατί με αυτά μπορούν να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν και να φτάσουν στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αυστρία, που αποτελούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον τελικό προορισμό τους.

Με την ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση Τσίπρα στην ανάπτυξη του παράνομου κυκλώματος προκαλεί τεράστια ζημιά στα καλώς εννοούμενα εθνικά μας συμφέροντα. Στέλνει το μήνυμα ότι τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά, δεν φυλάσσονται, εφόσον όποιος θέλει μπορεί να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προωθηθεί σε όποια χώρα της Ε.Ε. επιθυμεί. Η επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει ειδικό ρόλο στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καταρρέει επειδή το κυβερνητικό διοικητικό μας σύστημα αποδεικνύεται διαβρωμένο.

Ταυτόχρονα εξασθενίζει η διαπραγματευτική μας θέση σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των κανονισμών της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ με την οποία δυσχεραίνεται η θέση των χωρών πρώτης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε., όπως είναι η Ελλάδα.

Τέλος, υπονομεύονται τα ευρωπαϊκά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, εφόσον υποβάλλονται σε ελέγχους που έχουν καταργηθεί για τους πολίτες των κρατών που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν.

Μεγάλο πρόβλημα

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έκαναν οι γερμανικές αρχές για αρκετούς μήνες αποκάλυψαν τις διαστάσεις του προβλήματος. Περισσότεροι από 3 πρόσφυγες και μετανάστες την ημέρα έφταναν αεροπορικώς από την Ελλάδα στη Γερμανία έχοντας προμηθευτεί πλαστές ταυτότητες και ταξιδιωτικά έγγραφα. Η γερμανική κοινή γνώμη δείχνει μεγάλη ευαισθησία στο ζήτημα. Η μαζική είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, το 2015 προκάλεσε μεγάλη πολιτική και κοινωνική αναστάτωση. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξασφάλισε το 12,5% των ψήφων στη βάση σκληρών θέσεων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επέβαλε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της, στο ζήτημα αυτό, στους Φιλελεύθερους οι οποίοι εξασφάλισαν το 10% των ψήφων. Οι τελευταίοι αποχώρησαν από τις συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες της Βαυαρίας και τους Πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης, επικαλούμενοι και τις διαφωνίες τους στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η παράνομη είσοδος προσφύγων και μεταναστών με τη βοήθεια πλαστών εγγράφων made in Greece αυξάνει τις πιθανότητες για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, σαν αυτό που σημειώθηκε πέρυσι στο Βερολίνο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ προειδοποιούν τους Αμερικανούς τουρίστες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις για μεγάλη πιθανότητα νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, ενώ οι γερμανικές αρχές ασφαλείας προβαίνουν σε συλλήψεις Σύρων που διαμένουν στη Γερμανία και θεωρούνται ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών. Συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν στην εκτίμηση ότι το Ισλαμικό Κράτος, μετά την ήττα του στα πεδία των μαχών στη Συρία και το Ιράκ, θα αντεπιτεθεί με μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στις συνθήκες που περιγράψαμε, γίνεται δύσκολη η συνεννόηση Γερμανίας και Ελλάδας για όσο διάστημα λειτουργεί στη χώρα μας το βιομηχανικής κλίμακας κύκλωμα παραγωγής πλαστών ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων.

 

Κάποιοι βγάζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από αυτή τη δραστηριότητα, πιθανότατα κάποιοι αρμόδιοι λαδώνονται για να δείχνουν μειωμένο ζήλο στην αντιμετώπιση του κυκλώματος, η κυβέρνηση ως συνήθως ανέχεται, εάν δεν διευκολύνει, μια ακόμη σκανδαλώδη κατάσταση. Εμείς πληρώνουμε τον λογαριασμό με τον περιορισμό των ευρωπαϊκών μας δικαιωμάτων ύστερα από σχετική πρωτοβουλία της Γερμανίας, που είναι στα όρια των ευρωπαϊκών κανονισμών, και με την παραπέρα υποβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε.


NEWSLETTER