Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 22:10

Εκδήλωση με πρωτοβουλία Οδ. Βουδούρη: Ουσιαστικές αλλαγές για σύγχρονο πολιτικό σύστημα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εκδήλωση με πρωτοβουλία Οδ. Βουδούρη: Ουσιαστικές αλλαγές για σύγχρονο πολιτικό σύστημα

Ουσιαστικές αλλαγές, θεσμικές αλλά και νοοτροπίας, επιβάλλεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα κι ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος - υιοθετώντας ταυτόχρονα ένα παραγωγικό μοντέλο που θα ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την κοινωνική οικονομία.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν την κεντρική ιδέα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο "Rex", με ομιλητές τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, Θανάση Οικονόμου και Φραγκίσκο Παρασύρη.
Από την πλευρά του, ο Οδ. Βουδούρης έκανε λόγο για θεσμικές αλλαγές που -όπως είπε- είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Μία από αυτές είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, χωρίς αλλαγή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του. Οπως ανέφερε ο Μεσσήνιος βουλευτής, η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου μέσω της απευθείας ψήφισης από το λαό αποσκοπεί και στη σταθεροποίηση των κυβερνητικών θητειών, με αποτροπή κήρυξης πρόωρων εκλογών με κομματική σκοπιμότητα.
Μίλησε ακόμα ο κ. Βουδούρης για εκλογικό σύστημα με κατάργηση του σταυρού προτίμησης -σε βάση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών, αλλά και για ασυμβίβαστο τόσο στο λειτούργημα του βουλευτή και του υπουργού όσο και στο αξίωμα του πρωθυπουργού και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στις εξής θεσμικές αλλαγές: Θέσπιση χρονικού ορίου στις συνεχιζόμενες θητείες των βουλευτών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Εξίσωση των ορίων παραγραφής με αυτά που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Φανερή ψηφοφορία στη Βουλή για τα θέματα περί ευθύνης υπουργών. Κατάργηση του προνομιακού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των βουλευτών και εξορθολογισμός των απολαβών τους.
Από την πλευρά του ο Θ. Οικονόμου μίλησε -μεταξύ άλλων- για «ελάχιστο εισόδημα» για κάθε πολίτη που κινδυνεύει από ανέχεια, αλλά και για «μέγιστο εισόδημα» για όλους τους ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους, δημόσιους  λειτουργούς, πολιτικούς, προέδρους κρατικών επιχειρήσεων. Μίλησε ακόμα για διορισμό γενικών γραμματέων με επικύρωση από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, «ώστε να κατοχυρώνεται η αξιοκρατία σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού».
Τέλος, όσον αφορά το οικονομικό και αναπτυξιακό μέρος, ο Φρ. Παρασύρης σημείωσε ότι κομβικό σημείο θα αποτελέσει η δημιουργία ενός συστήματος που συνδυάζει σταθερό φορολογικό νόμο με αποτελεσματικό και αδιάφθορο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος πρέπει να ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Πρότεινε παράλληλα, να διευρυνθούν οι δυνατότητες δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και από όλους τους πολίτες καθώς -όπως είπε- «η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας είναι η κατεξοχήν κοινωνική απάντηση στην παρούσα κρίση».

ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΑΝΟ

Η εκδήλωση πάντως άργησε να ξεκινήσει καθώς μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης» μπήκαν στην αίθουσα, άνοιξαν πανό με την επιγραφή «Εξω οι δωσίλογοι από την πόλη μας» και φώναζαν συνθήματα.
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση και να υπάρξουν οξύτατες φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών του ακροατηρίου και των διαμαρτυρόμενων.
Τα πνεύματα δεν εκτονώθηκαν παρά την παρέμβαση του Οδ. Βουδούρη, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι επέλεξαν κάποια στιγμή να αποχωρήσουν.
«Είναι νίκη όχι μιας παράταξης, αλλά της δημοκρατίας, ότι διοργανώσαμε και ολοκληρώσαμε την πολιτική μας συζήτηση. Απέτυχαν αυτοί που θέλουν να εκφοβίσουν», σχολίασε λίγο αργότερα ο Μεσσήνιος βουλευτής, αναφερόμενος στους διαμαρτυρόμενους που βρέθηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Rex». «Σέβομαι το δικαίωμα του αντίλογου, αλλά και του ουσιαστικού διαλόγου. Πεποίθησή μου είναι ότι δεν δικαιούμαι να υποχωρώ από τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν οι Μεσσήνιοι συμπολίτες μου», κατέληξε ο κ. Βουδούρης.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER