Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 18:28

Η αντιπολίτευση κρύβεται πίσω από την καταστροφολογία

Γράφτηκε από την

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη - Αμανατίδη* 

Δικηγόρου - βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Παρακολουθώ από την έναρξή της τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018. Μεταφέρεται από σύμπασα την αντιπολίτευση εικόνα καταστροφής για τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης, καταστροφολογία και για το μέλλον, ανάμικτη με νοσταλγία για τη "χαμένη άνοιξη" του success story του 2014. Για τη ζημία της ελληνικής οικονομίας από το λάθος που έκαναν οι πολίτες να μην συνεχίσουν να κυβερνώνται από αυτούς που κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ  της χώρας, μέσα σε 4 χρόνια.

Και αν η εικόνα δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Θα αποφύγω όσο γίνεται τους αριθμούς και θα μεταφέρω εικόνες.

Για την καθημερινότητα των πολιτών:

Κοινωνικό κράτος: Παρελήφθη υπό κατάρρευση. Αποσπασματικές- πελατειακές δράσεις με ψίχουλα. Στήθηκε ξανά στα πόδια του. Δεν το επισημαίνω γιατί αυξήθηκαν σε δυσθεώρητο ποσοστό οι σχετικές δαπάνες προσεγγίζοντας τα 2 δισ., αλλά γιατί εξασφαλίσθηκαν τα σχετικά κονδύλια όντας η χώρα σε αυστηρή κηδεμονία, με απόλυτη προσήλωση των κηδεμόνων σε πολιτικές αυστηρής λιτότητας. Γιατί επανασχεδιάστηκε με διαφάνεια όλη η κοινωνική πολιτική, για να καλύπτει εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, με αξιοπρέπεια και μακριά από πελατειακές σχέσεις, χωρίς να τους εγκλωβίζει στην παγίδα της φτώχειας. 

Σύστημα υγείας: Παρελήφθη μέσα σε απίστευτα σκάνδαλα, απαξιωμένο, έτοιμο να παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα: ενισχυμένο με εξοπλισμό, με ανθρώπινους πόρους σχεδιάζει και υλοποιεί νέες δομές για την ΠΦΥ. Ανοιξαν τα ΠΕΔΥ όλης της χώρας που τα παραλάβαμε κλειστά (750 άτομα εξυπηρετούνται από το ΠΕΔΥ Καλαμάτας). Ενισχύθηκαν τα κέντρα υγείας και εξορθολογίζεται η λειτουργία τους. Δεν είναι εικόνες από το μέλλον. Οι συμπολίτες μας ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι το εισπράττουν στην καθημερινότητά τους. Και όλα αυτά χωρίς να χρηματοδοτείται το σύστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό! Γιατί ο ΕΦΚΑ κάλυψε πέραν πάσης προσδοκίας τα ελλείμματά του, πληρώνεται ο ΕΟΠΥΥ που εν συνεχεία γίνεται αιμοδότης των νοσοκομείων, που για πρώτη φορά έχουν πλεονάσματα. 

Εγκληματικότητα: Εχει μειωθεί αισθητά σε όλους τους δείκτες της, μεγάλες και πολλές οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαλεύκανση και εξιχνίαση εγκλημάτων. Παρά το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε 6.700 αστυνομικούς λιγότερους, με τις οργανικές τους θέσεις να έχουν καταργηθεί και αναγκάσθηκε σε αναδιάρθρωση και σύμπτυξη των αστυνομικών τμημάτων, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποτελεσματική αστυνόμευση με την παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους και να εμπνέεται το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη. Με την καταβολή από αυτή την κυβέρνηση μέρους των περικοπών των μισθών των αστυνομικών που είχαν κόψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αντιμετώπιση πυρκαγιών: Η χρονιά που πέρασε η καλύτερη των τελευταίων 16 χρόνων (με τα μέσα που παρελήφθησαν). Ενώ άνοιξε η διαδικασία για τη μονιμοποίηση πυροσβεστών πενταετούς θητείας που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις, που κρατούνταν σε ομηρεία επί χρόνια.

Σωφρονιστικό: Οι δεκάδες καταδίκες της χώρας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και τα εκατομμύρια προστίμων, μετατράπηκαν σε επαίνους από την Ε.Ε.  Δεκάδες νέα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας δημιουργήθηκαν στις φυλακές, εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, νέες αγροτικές φυλακές, νέες πτέρυγες που κρατούνταν κλειστές άνοιξαν, κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων. Και για πρώτη φορά στα χρονικά εκπονήθηκε από αυτή την κυβέρνηση στρατηγικό σχέδιο στον τομέα της  σωφρονιστικής / αντεγκληματικής πολιτικής για την επόμενη τριετία.

Ενέργεια: Παραλάβαμε νομοθετημένο το σχεδιασμό μικρής ΔΕΗ που έπρεπε να πωλήσουμε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, φυσικό αέριο και λιγνίτες! Πετύχαμε μόνο ποσοστά λιγνιτικών μονάδων και ενώ γνωρίζατε ότι τα κοιτάσματα του λιγνίτη είναι πεπερασμένα, δεν παραδώσατε ούτε ένα σχέδιο, ούτε σκέψη για τη μετα-λιγνίτη εποχή, για τις καθημαγμένες από την εξόρυξη του κοιτάσματος, περιοχές.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στις 25-1-2015 που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση δεν υπήρχε οριζόντια προστασία. Μόνο ο νόμος… (Κατσέλη). Νομοθετήθηκε ισχυρό δίχτυ προστασίας. Διευρύνθηκε ο νόμος Κατσέλη ως προς τους δικαιούχους που δικαιούνταν να ενταχθούν και ως προς τις οφειλές που ρυθμίζονταν. Βελτιώθηκε ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών και θεσπίστηκε ο εξώδικος μηχανισμός ρύθμισης των χρεών, προστατεύοντας και την κύρια κατοικία του εμπόρου/επιχειρηματία. 

Δεν μου επιτρέπει ο χρόνος να παραθέσω κι άλλες εικόνες καθημερινότητας και δεν διατείνομαι ότι η πτωχευμένη χώρα που παραλάβαμε έγινε παράδεισος. Καταστροφή όμως δεν την λες την εικόνα της.

Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν μπορεί να κριθεί ανεξάρτητα από το οικονομικό περιβάλλον και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η χώρα επί μια δεκαετία. 

Στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον λοιπόν 

- εντός προγράμματος προσαρμογής,

- σχεδιάστηκαν οι [κοινωνικές και οικονομικές] δράσεις του κράτους και 

- προϋπολογίστηκαν οι δαπάνες του για το 2018

με σχεδιασμό που σηματοδοτεί 

- δημοσιονομική σταθερότητα,

- που μας επιτρέπει να μιλάμε για τον τελευταίο χρόνο εντός προγράμματος,

- που εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές.

Ενα από τα ζητούμενα, αφού [εξαιτίας των πολιτικών σας] από το 2010 είμαστε αποκλεισμένοι [από αυτές] και η εξυπηρέτηση του χρέους μας μέσω αυτών είναι αναγκαία προϋπόθεση εξόδου μας από δανειακές συμβάσεις με προγράμματα προσαρμογής...

Και που αυτή η εμπιστοσύνη φαίνεται αφού το επιτόκιο δανεισμού της χώρας έπεσε κάτω από 4%, χαμηλό δεκαετίας.

Τα ποσά που έχει να διαχειριστεί το κράτος είναι περίπου ίδια. Ομως από την εξοικονόμηση των δαπανών (όχι με απολύσεις αλλά με εξορθολογισμό τους, με πάταξη της φοροδιαφυγής, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κ.ά.), από τη μείωση της ανεργίας, προκύπτουν κονδύλια που διατίθενται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του: Υγεία, παιδεία, πρόνοια, προστασία, δικαιοσύνη.

Και αυτό είναι το πρόσημο της Αριστεράς, 

- μιας Αριστεράς που επιχειρεί να κυβερνήσει τη χώρα, όχι μόνο σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αλλά και με παγίδες και αλυσίδες που άλλοι ετοίμασαν για αυτήν, αφού δεν μπορούσαν να ανακόψουν την άνοδό της...

- μιας Αριστεράς που πέτυχε να βγάλει την Ελλάδα από την απομόνωση, να την κάνει να παίζει έναν ισχυρό ρόλο στην Ευρώπη,

- και που θα την βγάλει  από την κηδεμονία των δανειστών.

* Ομιλία κατά την «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018».