Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 16:11

Ερώτηση Αποστολάκου για τις ασφαλιστικές εισφορές μικρών ξενοδόχων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, κατόπιν συνεργασίας με την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη και Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές ιδιοκτητών ξενοδοχείων δυναμικότητας έως 10 δωματίων.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 12452/03.03.2011 Ερώτηση, έθετα στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού και Τουρισμού το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι χιλιάδες μικροξενοδόχοι σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, ζητούσα από τους αρμόδιους Υπουργούς να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, να ασφαλίζονται με το ίδιος καθεστώς που ισχύει για τους ιδιοκτήτες μονάδων αντίστοιχης δυναμικότητας (10 δωμάτια) ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, σύμφωνα και με προηγούμενες σχετικές δεσμεύσεις αρμόδιων μελών της Κυβέρνησης.
Σε απάντηση της ως άνω Ερώτησης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν εμφανίζονταν αρνητικό και παρέπεμπε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ως αποκλειστικά αρμόδιο για την ψήφιση σχετικής ρύθμισης. Ανάλογη στάση τηρούσε και το έτερο Υπουργείο, υποστηρίζοντας πως εξετάζει το ζήτημα και αν κριθεί αναγκαίο, θα αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Έκτοτε παρήλθαν μήνες χωρίς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εμφανίσει την παραμικρή δραστηριότητα επί του θέματος. Επομένως επανήλθα, καταθέτοντας την υπ’ αριθμ. πρωτ. 976/27.06.2011 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό. Στη συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός κ. Κουτρουμάνης αναγνώρισε ότι οι μικροξενοδόχοι επιβαρύνονται με εισφορές δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεών τους και προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο που ευνοήθηκαν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων μικρής δυναμικότητας.
Ωστόσο οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, αφού δεν έχει αναληφθεί καμία νομοθετική πρωτοβουλία και δεν έχει αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των μικροξενοδόχων. Η οργή, η απογοήτευση και ο προβληματισμός των χιλιάδων μικροξενοδόχων πολλαπλασιάζονται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνονται τα προβλήματά τους, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει αδρανής. Συνέπεια όλων αυτών είναι η διακοπή λειτουργίας 100 ξενοδοχείων σε ολόκληρη την Ελλάδα που σημαίνει απώλεια άνω των 2.000 δωματίων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
Θα προχωρήσουν και πότε, σε νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του καθεστώτος ασφάλισης  των μικροξενοδόχων όπως ισχύει για τους ιδιοκτήτες μονάδων αντίστοιχης δυναμικότητας (10 δωμάτια) ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς;


Από το Γραφείο Τύπου του Γρ. Αποστολάκου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER