Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 18:09

Κύρτσος: "Στρατηγικής σημασίας το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας"

Γράφτηκε από την

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, οι συνεργάτες του και ηγετικά στελέχη της ΝΔ αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο το κομματικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Εστειλαν θετικά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. 

Ενότητα και συνεργασία

Την περίοδο 1988-2002 ήμουν διευθυντικό στέλεχος και στη συνέχεια γενικός διευθυντής στον «Ελεύθερο Τύπο», την εφημερίδα που πολλοί χαρακτήριζαν «ναυαρχίδα» της παράταξης. Από τη θέση που είχα γνώριζα πολύ καλά τα εσωκομματικά της ΝΔ και τις παθογένειές της. 

Εντυπωσιάστηκα λοιπόν από το κλίμα ενότητας που χαρακτήρισε το πρόσφατο κομματικό συνέδριο της ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Καραμανλή, τον κ. Σαμαρά και την κ. Μπακογιάννη να στέλνουν με τις παρεμβάσεις τους το μήνυμα της εσωκομματικής ενότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της δημιουργικής σύνθεσης. Εκτιμώ ότι οι κορυφαίοι της ΝΔ έχουν αντιληφθεί ότι μόνο αυτή μπορεί να βγάλει τη χώρα από τις μεγάλες δυσκολίες και τα αδιέξοδα, και γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να την ενισχύσουν και να βελτιώσουν την προοπτική της. 

Το μήνυμα της ενότητας της ΝΔ συνδυάστηκε με ένα μήνυμα συνεννόησης, ενδεχομένως και συνεργασίας, με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που προσπαθούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε προσωπικά στην κ. Γεννηματά και στον κ. Θεοδωράκη, υπογραμμίζοντας την καλή πολιτική διάθεση της Κεντροδεξιάς απέναντι στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το μήνυμα που έστειλε η ΝΔ με το συνέδριό της προς την κοινωνία, και ειδικά στους πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και τα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να οργανώσει το άνοιγμα της ΝΔ στη νέα γενιά και στα στελέχη της οικονομίας και της κοινωνίας που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική αλλά ζητούν κάποιες εγγυήσεις ποιότητας. 

Ηταν ένα συνέδριο ανοιχτό σε καταξιωμένες προσωπικότητες διαφόρων χώρων, πολλές από τις οποίες δεν έχουν πολιτικές σχέσεις με τη ΝΔ, αλλά μια κοινή αγωνία για την κατάσταση που επικρατεί κι έναν κοινό προβληματισμό για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν η κατάσταση και η προοπτική της χώρας. 

Διπλό άνοιγμα στην κοινωνία 

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν οι προτάσεις της ΝΔ για να βγει η οικονομία από το τέλμα και να επιστρέψει σε περίοδο σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης. 

Παράλληλα, έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση και τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθείται, με το σκεπτικό ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα, επί σειρά ετών, να είναι η χώρα της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στον τομέα της Υγείας, στις στερήσεις βασικών αγαθών που υφίσταται σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, καθώς και στην επέκταση της φτώχειας ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων. 

Οι οικονομικές δυσκολίες, τα λάθη και οι παραλείψεις στον οικονομικό τομέα έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης. Δεν αρκεί όμως η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης για να αντιμετωπιστούν παλιά και νέα κοινωνικά προβλήματα. Χρειάζεται μια ποιοτική πολιτική στράτευση νέων επαγγελματικών και κοινωνικών δυνάμεων, και μια αλλαγή προτεραιοτήτων για την κοινωνία στο σύνολό της, με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. 

Τα προσυνέδρια και το συνέδριο της ΝΔ μπόρεσαν να συνδυάσουν τη σωστή πολιτική και οργανωτική δουλειά με τη χρήσιμη αναζήτηση, σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να βρούμε πιο δημιουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους κινητοποίησης των πολιτών και αντιμετώπισης των προβλημάτων. 

Το συνέδριο ανέδειξε τη βασική επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, που στηρίζεται στο συνδυασμό αφενός της αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς της ιστορικής παράταξης της ΝΔ και, αφετέρου, της αναγκαιότητας εκσυγχρονισμού της και ανοίγματός της σε νέες δυνάμεις και νέα στελέχη.