Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011 13:09

Γιαννακοπούλου: Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών - Πόθεν έσχες διευθυντών συμβούλων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Γιαννακοπούλου: Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών - Πόθεν έσχες διευθυντών συμβούλων

Στη δεκαετία 2000-2010 η μισή Ελλάδα αγόρασε σπίτι με τα εύκολα δάνεια που αφειδώς μοίραζαν οι τράπεζες.
Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι πραγματικές τιμές πώλησης στην συντριπτική τους  πλειοψηφία, καμία σχέση δεν είχαν με την αναγραφόμενη τιμή στο σχετικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας.
Με την ελληνική πατέντα των αντικειμενικών αξιών, πράγματι πολύς κόσμος απέκτησε στέγη. Οι τιμές των ακινήτων φούσκωσαν σαν το μπαλόνι, χτίστηκαν χιλιάδες  οικοδομικά συγκροτήματα  και οι κατασκευαστικές εταιρίες έτριβαν τα χέρια τους γιατί είχαν ανακαλύψει τη μηχανή που παράγει το εύκολο, γρήγορο και κυρίως αφορολόγητο χρήμα.
Σήμερα το πολιτικό σύστημα, μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Είναι η ιδανική ευκαιρία να κάνουμε όλοι μαζί όσα δεν τολμούσαμε, ώστε να μπουν χρήματα, που τόσο έχουμε ανάγκη, άμεσα στα κρατικά ταμεία.
Ας πάρουμε τη γενναία απόφαση να  ανοίξουν οι εγχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί των κατασκευαστικών εταιριών και αυτοί των δ/των συμβούλων τους.
Αυτοί που υπάρχουν σε κάθε ελληνική δανειοδοτούσα τράπεζα που χορηγούσε  στεγαστικά δάνεια και δάνεια  βελτιώσεων-τροποποιήσεων και ας γίνει διασταύρωση των χρηματικών ποσών που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των κατασκευαστικών εταιρειών με τα ποσά που έχουν κατατεθεί στους προσωπικούς λογαριασμούς των αντίστοιχων Δ/ντων Συμβούλων.
Το συγκεκριμένο μέτρο, λόγω της ευκολίας ανεύρεσης των στοιχείων που διατηρούνται στις ελληνικές τράπεζες  είναι άμεσης απόδοσης. Από δε τον όγκο των σχετικών συναλλαγών αγοραπωλησίας ακινήτων με δανειακές συμβάσεις, που έγινε την περασμένη δεκαετία, εκτιμάται ότι τα σχετικά ποσά από τους φόρους που θα προκύψουν είναι τεράστια.
Παράλληλα, το κράτος απαγκιστρωνόμενο από την άσκοπη τιμωρητική πολιτική, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε μια ολόκληρη κατηγορία επαγγελματιών του κλάδου, να γίνουν έντιμοι φορολογούμενοι καλώντας τους να καταβάλουν, μόνο τον αναλογούντα φόρο που θα προκύψει μετά τον έλεγχο, από το  κρυφό τίμημα που εισέπρατταν τόσα χρόνια και το ονόμαζαν πρόσθετο τίμημα βελτιώσεων, τροποποιήσεων κλπ.
Ως κίνητρο για την ανταπόκριση του κατασκευαστικού κλάδου στο προτεινόμενο μέτρο μπορεί να είναι η παροχή από το κράτος γενναίας έκπτωσης επί του αναλογούντος φόρου που θα προκύψει μετά τον έλεγχο, σε αυτούς που θα εξοφλούν εφάπαξ.
Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται και η απεξάρτηση του κλάδου από το δυστυχώς συχνό φαινόμενο εκβιασμού του,  από επίορκους κρατικούς λειτουργούς σε κάθε τακτικό φορολογικό έλεγχο τους, που οδήγησε στο γνωστό 40% - 40% - 20%.
Σε μια ιστορική στιγμή για το μέλλον της χώρας μας, με την Ελλάδα να βιώνει τον συγκλονιστικότερο εφιάλτη στη μεταπολιτευτική της ιστορία αναγκασμένη να λαμβάνει μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών,  να προχωρά στην εργασιακή εφεδρεία, να καταργεί συλλογικές συμβάσεις που εξασφάλιζαν ένα ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Την ώρα που για το 2014 ζητούνται πρόσθετα μέτρα που θα πλήξουν το σύνολο του ελληνικού λαού και περισσότερο την ήδη εξουθενωμένη μεγάλη μάζα των εργαζομένων.
Επειδή  είναι πράγματι σπουδαίες οι προσπάθειες για περιστολή της φοροδιαφυγής στην κατεύθυνση ανεύρεσης των κεφαλαίων που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες για την Ελβετία.
Όμως  η χρησιμότητα του κάθε μέτρου κρίνεται από το αποτέλεσμά του, το πραγματικό αποτέλεσμα, όχι  την πρόσκαιρη εντύπωση. Εν προκειμένω με το πόσα χρήματα  θα φέρει στα κρατικά ταμεία και σε πόσο χρόνο. Ξέρουμε; υπολογίσαμε;
Επειδή για την Ελλάδα του Μνημονίου έχει τελειώσει η μάχη των εντυπώσεων αυτή   την καταναλώσαμε.
Επειδή μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά δίπλα μας, αν όντως εννοούμε αυτό που έως τώρα διατυμπανίζουμε εντός και εκτός Ελλάδας, πως ψάχνουμε να βρούμε τρόπους περιστολής της φοροδιαφυγής.
Επειδή χρήσιμο θα ήταν να προχωρήσουμε σε μέτρα άμεσης απόδοσης.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την εξάλειψη του φαινομένου της τεράστιας φοροδιαφυγής που παρουσιάζεται εδώ και χρόνια στον κλάδο των κατασκευαστικών εταιριών;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα
Κεφαλίδου Χαρούλα
Κεδίκογλου Συμεών
Οικονόμου Αθανάσιος
Παπαμανώλης Γεώργιος
Ρενταρή – Τέντε Όλγα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER