Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011 13:15

Δήλωση Οδυσσέα Βουδούρη και Ηλία Καρανίκα για τις εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Δήλωση Οδυσσέα Βουδούρη και Ηλία Καρανίκα για τις εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Η διαδικασία ανανέωσης της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ τυπικά παραμένει κλειστή, έχει στην ουσία ανοίξει, εφόσον καθημερινά επικεντρώνεται η δημοσιότητα σε αυτή, τοποθετούνται στελέχη του κινήματος και απασχολεί έντονα όλη την παράταξη.
Είναι προφανές ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό δεν μπορεί να μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Συνεπώς πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη αναβολή, προκειμένου να μην καταστεί σοβαρό βαρίδι στην υλοποίηση των κρίσιμων κυβερνητικών στόχων. Η περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης διαδικασίας εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις, θα λειτουργούσε διαλυτικά τόσο για την κυβέρνηση όσο και το κόμμα.
Η αναζήτηση λύσεων εκτός των αρμοδίων οργάνων – Πολιτικό Συμβούλιο, Εθνικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα – αποτελούν επικίνδυνους ακροβατισμούς. Άποψή μας είναι ότι το Πολιτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάσει χωρίς καθυστέρηση στην καταστατική του σύνθεση και να οδηγήσει άμεσα στην σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα πρέπει να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, της οποίας η τελευταία συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011, πριν δηλαδή τα συνταρακτικά γεγονότα που άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό. Εξάλλου στην συνεδρίαση αυτή δεν δόθηκε η ευκαιρία του ολοκληρωμένου διαλόγου που επέβαλαν οι συνθήκες.
Οι συζητήσεις σε μη-θεσμικές, υβριδικές συνδιασκέψεις, όπως αυτή που αναγγέλθηκε – Πολιτικό Συμβούλιο με την παρουσία των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προέδρου της Βουλής – οδηγούν σε αδυναμία λήψης έγκυρων αποφάσεων και στερούνται πολιτικής νομιμοποίησης. Επίσης, το μείγμα μιας τέτοιας σύσκεψης, αντιβαίνει στην πάγια θέση μας για διαχωρισμό κυβέρνησης και κόμματος.
Οι υπουργοί, ανεξαρτήτως του κόμματος που ανήκουν πρέπει να αφοσιωθούν αποκλειστικά, 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την βδομάδα, στο κρίσιμο κυβερνητικό έργο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού. Η κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα και να δοθεί επιτέλους ο λόγος σε όλα τα μέλη της, τα οποία δεν έχουν εκφραστεί θεσμικά πάνω από μισό χρόνο. Το Πολιτικό Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ως ανώτατο όργανο του κινήματος και, όπως ορίζει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, να διαμορφώσει την πολιτική στρατηγική του Κινήματος, στο πλαίσιο των ιδεολογικών θέσεων και της γενικής πολιτικής του.
Η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι ο αναγκαίος όρος για να μην κληθούμε όλοι μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουμε το χάος και την εξαθλίωση. Οι έκτακτες συνθήκες επιβάλουν τη λήψη άμεσων αποφάσεων προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες μέσα από έναν θεσμικό, διάφανο και ουσιαστικό οδικό χάρτη διεξόδου της χώρας από την κρίση και ανάκαμψης του κινήματός μας.


Βουδούρης Οδυσσέας                Καρανίκας Ηλίας
Βουλευτής Μεσσηνίας                Βουλευτής Ευρυτανίας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER