Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 20:31

2011: Μια δύσκολη, αλλά όχι χαμένη χρονιά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
2011: Μια δύσκολη, αλλά όχι χαμένη χρονιά

Της Νάντιας Ι. Γιαννακοπούλου

Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

 

Το 2011 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ισως η δυσκολότερη από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Ηταν η χρονιά στην οποία κληθήκαμε να αρχίσουμε να πληρώνουμε τα λάθη, τις αστοχίες, την απρονοησία και τις παραλείψεις πολλών ετών. Το 2011 αφήνει πίσω του ύφεση, ανεργία, μείωση εισοδημάτων, εθνική κατάθλιψη, κοινωνική ανασφάλεια. Είναι μια χρονιά που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, μια που -στη συλλογική σφαίρα- οι καλές ειδήσεις σπανίζουν.

Δεν ήταν όμως μια χαμένη χρονιά. Το 2011 μπήκαν οι βάσεις για πολλές αλλαγές. Στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, στην οικονομία, στην πολιτική. Δεν ελήφθησαν μόνο επώδυνα μέτρα. Εγιναν και μερικές σημαντικές τομές, ελήφθησαν και αποφάσεις που κάνουν πιο αισιόδοξο το μέλλον της χώρας μας.

Στην οικονομία ξεκίνησε ο εξορθολογισμός και η διάρθρωση των δημοσιονομικών δεδομένων πάνω σε υγιή, στέρεα πρότυπα, με άξονα τη βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της χώρας και των πολιτών. Προχώρησαν αρκετές εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια που επί χρόνια ήταν μπλοκαρισμένα στη γραφειοκρατία. Εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις του κράτους προς ιδιώτες ύψους πάνω από 6 δισ.

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «Καλλικράτη», ενός σπουδαίου θεσμού ο οποίος έχει ακόμα προβλήματα, αλλά ασφαλώς είναι αναγκαίος και θετικός. Ηδη τα έξοδα της αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί, ενώ σταδιακά, καθώς ο νέος θεσμός θα βρίσκει το βηματισμό του, θα βελτιώνεται η απόδοση όλων όσοι εμπλέκονται.

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ο οποίος προωθεί την αξιολόγηση, αποκεντρώνει αρμοδιότητες και κυρίως καταπολεμά την ανομία και την κομματοκρατία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.

Μειώθηκαν κατά δεκάδες εκατομμύρια οι σπατάλες στην υγεία και στη φαρμακευτική περίθαλψη, τη μεγάλη αυτή τρύπα του δημόσιου τομέα. Ενισχύθηκε η διαφάνεια, κυρίως μέσα από το σύστημα «Διαύγεια», όπου δημοσιοποιούνται όλες οι κρατικές δράσεις και αποφάσεις.

Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι το 2011 η Ελλάδα πέτυχε να συνδέσει το δικό της δημοσιονομικό πρόβλημα με τη συνολική πορεία της Ευρωζώνης. Καταφέραμε, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, να πετύχουμε τη συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου, η οποία διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια της χώρας μας να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού. Η απόφαση αυτή, που αρχικά πολλοί επέκριναν, είναι εκείνη που σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας. Και να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί τόσο η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους μας, όσο και η νέα δανειακή σύμβαση.

Και στο σημείο αυτό εστιάζεται το σημαντικότερο ίσως αποτύπωμα της περασμένης χρονιάς. Οτι για πρώτη φορά μετά από πολλές 10ετίες, μεγάλο τμήμα του ελληνικού πολιτικού κόσμου έδειξε να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και αποφάσισε να συνεργαστεί για να διαχειριστεί μια κολοσσιαία εθνική κρίση. Το μήνυμα αυτό ήταν ίσως και το πιο αισιόδοξο του 2011. Αρκεί να έχει διάρκεια, καθώς το πού θα οδηγηθούμε είναι ακόμα νωρίς για να το κρίνουμε. Δυστυχώς οι «πειρασμοί» στην πολιτική είναι πολλοί. Καλό είναι όλοι να θυμούνται ότι πάνω από κάθε προσωπική φιλοδοξία υπάρχει η Ελλάδα.

Αν κρατούσα κάτι από τη χρονιά που πέρασε, θα ήταν αυτό: το πνεύμα συνεργασίας, εθνικής ενότητας, υπευθυνότητας και δουλειάς πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο και με σαφείς στόχους. Ελπίζω το 2012, οι αξίες αυτές να αποτελέσουν κοινό κτήμα και συνειδητή επιλογή. Ας κρατήσουμε αυτή την ευχή, μαζί με την ελπίδα ότι τη νέα χρονιά θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας για την πατρίδα μας. Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας να κρατήσουμε την πατρίδα μας όρθια και αξιόμαχη. Και αυτό κάνουμε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER