Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2012 16:49

Μανιάτης σε Νάντια: Το αυξημένο κόστος στα τιμολόγια της ΔΕΗ οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης,  στην απάντηση του σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου στις 22/11/11, επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εισηγήσεις των αρμοδίων οργανισμών όσο και των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων φορέων αλλά και αντίστοιχα ευρωπαϊκά μοντέλα χρηματοδότησης, λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις που διασφαλίζουν την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα συμφέροντα των οικιακών καταναλωτών καθώς και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα του μοντέλου χρηματοδότησης των ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, η κα. Γιαννακοπούλου με την ερώτησή της είχε θέσει το ζήτημα των νέων αυξήσεων (από 01/01/2012) στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σχετικά, απάντησαν ο Υφυπουργός κ. Μανιάτης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ζερβός, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι τα τιμολόγια πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. εξακολουθούν να είναι ρυθμιζόμενα και εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Επιπλέον, σύμφωνα με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος ανά κατηγορία πελατών, πρέπει να είναι ανάλογη με το κόστος που επιφέρει η καταναλωτική της συμπεριφορά προκειμένου να οδηγεί σε ορθολογικότερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και άρση των έμμεσων επιβαρύνσεων ή επιδοτήσεων.
Στα παραπάνω, ο κ. Ζερβός προσθέτει ότι το κόστος παραγωγής και διάθεσης, παρά τη δραστική μείωση της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔΕΗ, καθώς και των λειτουργικών δαπανών, έχει μεταβληθεί ουσιωδώς από εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται με τη σημαντικά μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, την επιβολή Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και την εκτιμώμενη αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει ότι η άρση των στρεβλώσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένει βασικός στόχος της τιμολογιακής πολιτικής της Επιχείρησης, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των πελατών, ενώ σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές έχουν αξιολογήσει τα κοστολογικά στοιχεία που διαμορφώνουν τα τιμολόγια του 2012.

Από το Γραφείο Τύπου της Ν. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER