Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 13:51

Γιώργος Κύρτσος: Η Ελλάδα μένει επικίνδυνα πίσω

Γράφτηκε από την

Χρειαζόμαστε επειγόντως αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής

 

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δέχεται τα πάντα, αρκεί να παρατείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ την παραμονή τους στην εξουσία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν όλα τα μέτρα που συνήθιζαν να καταγγέλλουν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ καλύπτουν τους ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Το αποτέλεσμα αυτής της αξιοπερίεργης κατάστασης είναι να μεγαλώνει η υστέρηση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι -δεν πρέπει να το ξεχνάμε- είναι και ανταγωνιστές.

 

Οι άλλοι τρέχουν

Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να μας πείσει ότι η κατάσταση και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί. Είναι γεγονός ότι έχουμε αποφύγει μία καταστροφή σαν εκείνη που μας είχαν προετοιμάσει το 2015, αλλά οι συνέπειες των λαθών και των παραλείψεων των κυβερνήσεων Τσίπρα στέκονται εμπόδιο στο πέρασμα από την ανάκαμψη στη δυναμική ανάπτυξη.

Η ελληνική οικονομία μπήκε στον δεύτερο χρόνο οικονομικής ανάπτυξης, αφού πρώτα έχασε τις ευκαιρίες του 2015 και του 2016. Οι άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. βρίσκονται στον πέμπτο χρόνο σταθερής ανάπτυξης και έχουν ήδη απορροφήσει όλη την πρόσθετη ανεργία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης του 2008. Επιπλέον, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, της τάξης του 1,6%, ήταν κατώτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γύρω στο 2,2%. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που αναθεώρησε προς τα κάτω τον αναπτυξιακό στόχο για τον προηγούμενο χρόνο, ενώ οι άλλες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προγνώσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας τους.

 

Οι επιτυχίες των «μικρών»

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ. Βαράντκαρ απευθύνθηκαν, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μας ενημέρωσαν μεταξύ των άλλων για την πορεία της οικονομίας των χωρών τους. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Μπορίσοφ, η Βουλγαρία αναπτύχθηκε το 2017 με ρυθμό 4%, έχει περιορίσει την ανεργία στο 6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, έχει εξαφανίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, έχει περιορίσει το χρέος της σε μόλις 30% του ΑΕΠ και σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα που είναι σε επίπεδο ρεκόρ για να το ρίξει στο 20% του ΑΕΠ (αναλογικά το 1/9 του ελληνικού χρέους που είναι στο 180% του ΑΕΠ) εντός του 2018. Η Βουλγαρία εξακολουθεί να είναι η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. των “28” και την τελευταία δεκαετία έχασε πληθυσμό με μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι η Ελλάδα. Παραμένει βαθιά προβληματική σε ό,τι αφορά την οικονομία και την κοινωνία, αλλά εμφανίζει στοιχεία δυναμισμού που εξακολουθούν να λείπουν από εμάς.

Ο κ. Βαράντκαρ παρουσίασε τα οικονομικά επιτεύγματα της Ιρλανδίας, η οποία το 1973, οπότε εντάχθηκε στην ΕΟΚ, ήταν η πιο φτωχή χώρα και σήμερα έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο επίπεδο της Γαλλίας.

Η Ιρλανδία βγήκε με άριστα από το πρόγραμμα - μνημόνιο επειδή στήριξε την προσαρμογή της στη διατήρηση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων (12,5% έναντι 29% στην Ελλάδα) και έδωσε έμφαση στη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος. Το ιρλανδικό success story δικαιώνει πλήρως τις επιλογές Μητσοτάκη υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε πορεία σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια η ιρλανδική οικονομία τρέχει με αναπτυξιακούς ρυθμούς 4%-6% κερδίζοντας συνεχώς έδαφος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολύ περισσότερο έναντι της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος μας πρέπει να είναι η κυβερνητική αλλαγή για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη δραστική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται και να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα από την πορεία των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών και όλες τις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει το εξαιρετικά ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον.