Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 17:39

Συνέντευξη Γιαννακοπούλου στην εφημερίδα "Μετρό"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνέντευξη Γιαννακοπούλου στην εφημερίδα "Μετρό"

1. Μεταβατική δυαρχία ή καθαρή λύση με εκλογή προέδρου πριν τις εθνικές εκλογές;

Είμαι υπέρ των καθαρών λύσεων. Και έχω αναλάβει και πρωτοβουλία μαζί με άλλους συναδέλφους υπέρ του να δρομολογηθούν εξελίξεις πριν τις εκλογές. Πιστεύω ότι αυτό θα ωφελήσει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη χώρα, καθώς θα ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα το πολιτικό τοπίο. Σήμερα η κοινωνία χρειάζεται από εμάς ένα καθαρό μήνυμα, μια καθαρή πρόταση και σε πολιτικό πλαίσιο και σε πρόσωπα. Και πιστεύω επίσης ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της αναγέννησης και της πολιτικής αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ. Θα οπλίσει με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη τον επόμενο αρχηγό να δώσει τη μάχη αρχικά στις εκλογές και στη συνέχεια για την ανόρθωση της χώρας. Γι’ αυτό, παρά την εκτίμηση και τον αμέριστο σεβασμό μου στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, είμαι υπέρ της ανάδειξης νέας ηγεσίας πριν τις εκλογές.

2. Η νέα ηγεσία πρέπει να αναδειχθεί από τα μέλη και τους φίλους ή λόγω των συνθηκών μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να εκφυλιστεί στην παρούσα φάση;

Από τους φίλους και τα μέλη, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αυτό προβλέπεται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εκλογή ηγεσίας. Και το καταστατικό ενός κόμματος συντάσσεται τις εύκολες στιγμές για να εφαρμόζεται τις δύσκολες. Αλίμονο αν την ώρα της κρίσης, ξεφεύγαμε εκτός πλαισίου. Αυτό θα άνοιγε τους «ασκούς του Αιόλου» και θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες.
Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι ακριβώς επειδή το ΠΑΣΟΚ περνάει μια δύσκολη φάση, επειδή έχει απογοητεύσει τους φίλους και τα μέλη του, πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς και να τους δώσει δικαίωμα λόγου. Η αναγέννηση της παράταξής μας δεν είναι υπόθεση των 153 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως όλων εκείνων που αποτελούν τον κοινωνικό και πολιτικό κορμό της παράταξης. Από μια πλατιά διαδικασία θα κερδίσουμε όλοι. Και ο νέος αρχηγός και η παράταξη στο σύνολό της και η ενότητα του κινήματος.

3. Ο ΓΑΠ υπονομεύτηκε από τα ΜΜΕ;

Ο ΓΑΠ αδικήθηκε από τα ΜΜΕ. Σε πολλές περιπτώσεις η κριτική που δέχτηκε ήταν υπερβολική και άδικη. Κάποιοι έδειχναν να μην καταλάβαιναν τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Ότι κλήθηκε σε πολύ μικρό χρόνο να διορθώσει λάθη πολλών 10ετιών. Είμαι η τελευταία που θα ισχυριστεί ότι δεν έγιναν λάθη, όμως συχνά αυτά προβάλλονταν με τρόπο εμφανώς κακοπροαίρετο, χωρίς να αναγνωρίζονται στον ΓΑΠ ούτε οι προθέσεις, ούτε το πραγματικά τιτάνιο έργο που είχε μπροστά του.

4. Έχετε αποφασίσει το πρόσωπο που θα στηρίξετε για την προεδρία του κινήματος;

Θα περιμένω να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες και μετά θα τοποθετηθώ. Έως τότε μπορώ να περιγράψω χαρακτηριστικά. Και ως προς αυτά προτάσσω τρία. Πρώτον, να μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη εκλογική επίδοση για το κόμμα. Δεύτερον, να εκφράσει πειστικά ένα αίτημα ανανέωσης της πολιτικής μας ζωής. Τρίτον, να μετασχηματίσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ένα κόμμα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και ιδίως των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όχι ένα κόμμα που θα δίνει μάχες οπισθοφυλακής ενός συστήματος και μιας νοοτροπίας που απέτυχαν.

5. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος;

Αν τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και γίνουν όλα με διαφάνεια, χωρίς ακρότητες και χωρίς να ξεφεύγουμε από κάποια πλαίσια πολιτικής ευπρέπειας, κανένας δεν θα έχει ούτε λόγο, ούτε ηθικό έρεισμα να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ.

Από το Γραφείο Τύπου της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER