Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 18:26

Η συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης του Γιάννη Λαμπρόπουλου για το ΚΕΔΒ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Η με αριθμό 352/9-1-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Πυθαγόρα Βαρδίκου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις προμήθειες και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.

Θα συζητηθεί η με αριθμό 350/9-1-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την επαναλειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα και την παραμονή σε λειτουργία της 77 Μονάδας Επιστράτευσης στο στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ».

Στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, αφού πρώτα ο κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος μας την παρουσιάσει σύντομα.

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, όπως γνωρίζετε, το περασμένο καλοκαίρι ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Μπεγλίτης, αποφάσισε να κλείσει το Κέντρο Διαβιβάσεων Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα, στη Μεσσηνία, όπως και τη Μονάδα Επιστράτευσης. Έτσι, με την απόφασή του αυτή, η οποία, όπως ο ίδιος είχε ομολογήσει εδώ στη Βουλή, δεν ήταν τόσο για οικονομικούς λόγους -αλλά δεν εξήγησε για ποιους λόγους ήταν- έφυγε ο στρατός από το Νομό Μεσσηνίας, από την Καλαμάτα, που είχε μια ιστορία εκατό και πλέον χρόνων. Μάλιστα, το στρατόπεδο της Καλαμάτας ήταν καινούργιο. Είχε λειτουργήσει περίπου το 1988 – 1989. Είναι άριστες οι συνθήκες, δεν έχει κόστος συντήρησης. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πάρα πολύ καλές, που αυτό συμβάλλει στην καλή εκπαίδευση των στρατιωτών μας.

Παρά, λοιπόν, τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο προηγούμενος Υπουργός, ο κ. Βενιζέλος, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μπεγλίτης και η στρατιωτική ηγεσία ότι δεν πρόκειται να κλείσει αυτό το στρατόπεδο, χωρίς, λοιπόν, να το καταλάβουμε -ενώ όλοι έδιναν περί του αντιθέτου τις διαβεβαιώσεις- ο κ. Μπεγλίτης ξαφνικά το καλοκαίρι αποφάσισε το κλείσιμο. Αυτό σημαίνει πλήγμα για την οικονομία της πόλης της Καλαμάτας. Υπήρξε αναστάτωση στην πόλη μας, στο νομό μας, υπήρξαν αντιδράσεις από όλους τους φορείς. Δεν εισακούστηκαν. Περιμένουμε και πιστεύουμε ότι η καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πράξει αυτό που πρέπει να πράξει, θα διορθώσει το λάθος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, που πιστεύω ότι ήταν σκοπιμότητα που επιβλήθηκε στον ίδιο τον Υπουργό από κάποια μερίδα διαβιβαστών, από κάποιο συγκεκριμένο διαβιβαστή δυστυχώς και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο λόγος.

Περιμένουμε, λοιπόν, κύριε Υφυπουργέ, από την απάντησή σας να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα της πόλης της Καλαμάτας.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο πολλές φορές και επειδή έχετε θητεύσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γνωρίζετε και τις διαδικασίες και το πώς λαμβάνονται αλλά και πως εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές.

Θέλω όμως να κάνω μία γενική παρατήρηση, πριν μπω στις λεπτομέρειες που αφορούν το συγκεκριμένο στρατόπεδο. Όλοι νομίζω ότι συμφωνούμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι εκεί που το πραγματικό συμφέρον της χώρας επιβάλει και όχι όπου το επιβάλουν τοπικές ανάγκες ή συμφέροντα.

Δεύτερον, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε, πρέπει να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, με στόχο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, την καλύτερη εκπαίδευση, την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων και βεβαίως την επίτευξη οικονομίας κλίμακος.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι από το κλείσιμο και τη συγχώνευση Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, που έγινε τα τελευταία χρόνια, το ετήσιο όφελος για το Υπουργείο και για το κράτος επομένως ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως δεν είναι το βασικό κριτήριο γι’ αυτή την αναδιοργάνωση. Το βασικό είναι ότι στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, πρυτανεύει και πρέπει να πρυτανεύει πάντοτε το συμφέρον της χώρας έναντι των τοπικών συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, κύριε συνάδελφε, το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων μεταστάθμευσε από το Χαϊδάρι Αττικής στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ στην Καλαμάτα και λειτουργούσε από την 1η Ιουλίου του 2005 ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων και Ειδικό Κέντρο ΕΚΕ, δυναμικότητος 720 ατόμων με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας του 9ου Συντάγματος Πεζικού, τον Ιούλιο του 2005. Μάλιστα, δεν ξέρω εάν και τότε οι εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από το 2010 και από την 4η ΕΣΟ έπαψε να λειτουργεί ως ΕΚΕ, μετά από απόφαση του ΓΕΣ, για εκπαίδευση του μεγαλύτερου μέρους των ειδικοτήτων των οπλιτών κάθε ΕΣΟ στις μονάδες εκστρατείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ειδικότητες του κέντρου αυτού.

Τον Ιούλιο του 2011 αποφασίστηκε από το ΓΕΣ και την αρμόδια Διεύθυνση Διαβιβάσεων η οριστική παύση λειτουργίας του Κέντρου από την 3η ΕΣΟ του 2011, με αποτέλεσμα η κατάταξη των νεοσυλλέκτων οπλιτών διαβιβάσεων να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΔΒ στο Στρατόπεδο ΜΕΛΙΔΗ στον Αυλώνα.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να πάρω όλο τον χρόνο μου;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Δεν θα δευτερολογήσετε, κύριε Υφυπουργέ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Τους λόγους θα τους αναφέρω στην δευτερολογία μου, κύριε συνάδελφε, αλλά αυτή είναι η ιστορία για την εγκατάσταση κατ’ αρχήν του στρατοπέδου και τη μετεγκατάσταση στον Αυλώνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Λαμπρόπουλος έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, γνωρίζετε ότι το Κέντρο Διαβιβάσεων ήταν Μονάδα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων δεν είναι στα προκεχωρημένα, είναι πάντοτε στα μετόπισθεν. Αυτό ισχύει για όλα τα Κέντρα, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα. Οι μάχιμες μονάδες είναι μπροστά. Άρα δεν ισχύει αυτό που λέτε ότι βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση, στο αξιόμαχο ή οτιδήποτε άλλο.

Έφυγε το Κέντρο Διαβιβάσεων από το Χαϊδάρι. Τότε είχε ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος και ζητούσε να φύγουν τα στρατόπεδα από την Αττική. Πήγε στην Καλαμάτα γιατί ήταν ένα καινούργιο σύγχρονο χωρίς κόστος συντήρησης στρατόπεδο. Αυτοί οι λόγοι το επέβαλαν και με την εισήγηση και την υπογραφή της τότε στρατιωτικής ηγεσίας.

Πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2011, ο κ. Βενιζέλος έγραφε το εξής: «Το ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα προβλέπεται να διατηρηθεί και σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε το 2008». Πιο κάτω αναφέρει: «Στο πλαίσιο της μελέτης για τη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων για τα έτη 2011-2025 που είναι σε εξέλιξη και στην οποία προβλέπεται η μείωση των ΚΕN-EKE, το ΚΕΔΒ έχει ενταχθεί στην κατηγορία αυτών που θα παραμείνουν στα λειτουργούντα χωρίς να έχει τεθεί ζήτημα μετεγκατάστασής του». Ο κ. Βενιζέλος το έλεγε στις 15 Φεβρουαρίου.

 

Δύο μελέτες λοιπόν, του 2008 και του 2011, πρόσφατες, όπως υπογράφει ο κ. Βενιζέλος, λένε ότι δεν πρέπει να μετατεθεί το Κέντρο Διαβιβάσεων από την Καλαμάτα. Τι επέβαλε λοιπόν στον κ. Μπεγλίτη και το αποφάσισε, ενώ και ο ίδιος σ’ εμένα έδινε διαβεβαιώσεις τηλεφωνικές περί του αντιθέτου; Πέραν αυτού, ο προηγούμενος Αρχηγός Στρατού το ίδιο έλεγε. Έλεγαν δηλαδή ότι δεν πρέπει και δεν θα φύγει το Κέντρο Διαβιβάσεων. Τι επέβαλε λοιπόν στον κ. Μπεγλίτη με το έτσι θέλω να το αποφασίσει το καλοκαίρι, όταν ο ίδιος –επαναλαμβάνω- εδώ μέσα στη Βουλή έλεγε ότι δεν ήταν τόσο οι οικονομικοί λόγοι; Ποιοι ήταν οι λόγοι;

Ο κ. Μπεγλίτης μάλιστα στον Νομό του όχι μόνο κράτησε το Στρατό, αλλά έφερε κι ένα μάχιμο τάγμα από τη Λάρισα στην Κόρινθο. Γιατί; Απειλείτο η Κόρινθος;

Περιμένουμε, κύριε Υφυπουργέ, σήμερα ξεκάθαρη θέση από σας για το τι θα κάνετε. Σας είχα καταθέσει και ερώτηση πριν από ένα μήνα. Πέρασε η προθεσμία και δεν απαντήσατε. Αναγκάστηκα να έρθω με επίκαιρη ερώτηση. Περιμένουμε, λοιπόν, όπως και όλοι οι φορείς της Καλαμάτας, την απάντησή σας. Στις δύσκολες οικονομικά μέρες που περνάει ο Νομός μας, όπως κι όλοι οι νομοί και οι πόλεις, δεν ήταν σωστό αυτό που κάνατε, να πάρετε δηλαδή τις Διαβιβάσεις από την Καλαμάτα και να τις φέρετε πάλι στην Αττική, στον Αυλώνα.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κατ’ αρχήν θέλω, κύριε συνάδελφε, να σας αναφέρω ότι ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Βενιζέλος, σε αναφορές που είχαν κατατεθεί στη Βουλή έχει στείλει απάντηση, την οποία έχω στα χέρια μου, με ημερομηνία 20 Μαΐου 2011.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 15 Φεβρουαρίου του 2011 είναι αυτά που σας διάβασα. Τα γράφει εκεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Στις 20 Μαΐου είναι αυτό που σας λέω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το καταθέσω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ας το καταθέσετε. Κι εγώ το έχω εδώ και μπορώ να το καταθέσω.

Λέει λοιπόν εδώ ότι «το ΓΕΣ έχει αποφασίσει την αναστολή αριθμού ΚΕΝ, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο της Καλαμάτας, και μελετά περαιτέρω μείωση αυτών». Και αναφέρει κι άλλα στοιχεία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Πότε είναι αυτό; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι στις 20 Μαΐου του 2011, απαντώντας σε αναφορά του Βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα τη λειτουργία του ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα.

Συνεχίζοντας, κύριε συνάδελφε, θέλω να πω ποιοι είναι οι λόγοι που το επέβαλαν.

Ο πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού προς όφελος των λοιπών επιχειρησιακών μονάδων του Όπλου των Διαβιβάσεων. Διότι είπα και στην αρχή, σε μια γενική παρατήρηση, ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι. Είναι επιχειρησιακοί κυρίως οι λόγοι και λόγοι οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεύτερος λόγος είναι ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους των Κέντρων. Ανέφερα προηγουμένως ότι ήδη εξοικονομούνται πάνω από 34 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη συγχώνευση και το κλείσιμο συγκεκριμένων Κέντρων.

Τέλος, είναι και η εφαρμογή του νέου προγράμματος εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων. Αυτό δημιουργεί επιχειρησιακό όφελος στις μονάδες τις οποίες επανδρώνουν.

Άρα, δεν είναι κυρίως οικονομικοί οι λόγοι που επιβάλλουν τη συγχώνευση ή το κλείσιμο στρατοπέδων.

Θέλω να σημειώσω όμως ότι έχει εγκριθεί η μετεγκατάσταση του Κέντρου Διαβιβάσεων από την Καλαμάτα στον Αυλώνα και ήδη το Κέντρο Διαβιβάσεων λειτουργεί επί τετράμηνο στη νέα του θέση.

Επιπλέον, έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και αναμένεται η γνωμάτευση του ΣΑΓΕ για τη νέα οργανωτική δομή του Κέντρου Διαβιβάσεων. Θέλω εδώ να τονίσω ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος πράγματι εξέθεσε τα επιχειρήματα για τη λειτουργία του Κέντρου. Στον Δήμαρχο –και θέλω να το τονίσω αυτό- ο Υπουργός ανέφερε ότι επανεξετάζεται το όλο ζήτημα, μέσα στα πλαίσια όμως –για να είμαστε  ειλικρινείς και ξεκάθαροι- των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος προσαρμόζεται συνεχώς στις οργανωτικές δομές των μονάδων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το πρίσμα της  δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που επιβάλλει εξορθολογισμό των δαπανών και περιορισμό του λειτουργικού κόστους, το ΓΕΣ, με γνώμονα πάντοτε κυρίως τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, επικαιροποιεί διαρκώς τις σχετικές μελέτες του για τη χωροταξική διάταξη των μονάδων.

(GK)

 

Σχόλια  

0 # μεσσηνιος καλαματιανος 12-01-2012 23:41
www.youtube.com/.../
στον παραπανω συνδερμο ειναι η λιστα με ολα τα βιντεο και αφορουν τις Διαβιβασεις
Όπως όλα δείχνουν, οι αγώνες του Γιάννη Λαμπρόπουλου για την επαναλειτουργία του Κέντρου Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα, πιθανότατα να φέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα για την πόλη της Καλαμάτας και για ολόκληρη τη Μεσσηνία , ήτοι την επαναλειτουργία του στρατοπέδου, που ''διώχθηκε'' από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τούτο αποκαλύφθηκε σήμερα στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για το φλέγον αυτό θέμα,ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας και π.υφυπουργού άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου.
Συγκεκριμένα ο νυν υφυπουργός εθνικής άμυνας, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, απαντώντας στην σχετική ερώτηση του Μεσσήνιου πολιτικού, είπε μεταξύ άλλων ότι η περίπτωση του στρατοπέδου ΚΕΔ-Καλαμάτας θα επανεξεταστεί!! ! Τούτο όπως αποκάλυψε ο ίδιος, το επισήμανε στον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.
Η σημερινή ερώτηση του Γιάννη Λαμπρόπουλου, είχε κατατεθεί και πάλι αλλά ουδέποτε απαντήθηκε!!! Έτσι αναγκαστικά, πιστός στο καθήκον, επέμεινε και ξανά επανήλθε με την σημερινή. Όπως είναι γνωστό και έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος είναι ο δημιουργός του ΚΕΔ Καλαμάτας όταν ήταν υφυπουργός άμυνας και ο μοναδικός που ύψωσε τη σημαία του αγώνα από τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου, δια των Βενιζέλου και Μπεγλίτη αποφάσισε την κατάργηση και στην συνέχεια την μεταφορά του ΚΕΔ Καλαμάτας στην Αυλώνα.

Απούσα η ''επίσημη'' Ν.Δ
''Κώλυμα'΄' δήλωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας,Δημήτρης Αβραμόπουλος(Ν. Δ), από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.Έτσι αντ' αυτού το λόγο έλαβε ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, όπως προείπαμε.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER