Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012 21:45

Βουδούρης: Ο Πρωθυπουργός να αναπτύξει τα επιχειρήματα που στηρίζουν τα συμφέροντά μας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βουδούρης: Ο Πρωθυπουργός να αναπτύξει τα επιχειρήματα που στηρίζουν τα συμφέροντά μας

Η δήλωση του Πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία δικαιολογεί τη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με το επιχείρημα ότι «ο άνεργος δεν έχει καθόλου μισθό» είναι απαράδεκτη.

Πρώτων, είναι απαράδεκτη διότι είναι εντελώς ατεκμηρίωτη. Ο ισχυρισμός που θέλει την κατάργηση του κατώτερου μισθού να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα είναι μια επικίνδυνη ιδεοληψία που δεν αντέχει στην απλή διαπίστωση της πραγματικότητας. Σε πρόσφατη έρευνα, όπου επιχειρηματίες κλήθηκαν να κατατάξουν τους ανασταλτικούς παράγοντες για να επενδύσουν στην Ελλάδα, το θέμα του μισθολογικού κόστους κατατάχτηκε στην 40η θέση. Επίσης η μείωση των μισθών την τελευταία περίοδο κυμαίνεται από 12 ως 25%, σύμφωνα με τις διάφορες εκτιμήσεις και δεν συνοδεύτηκε με καμία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά αντιθέτως με μια αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας.

 

Δεύτερον, είναι απαράδεκτη διότι τέτοιου είδους δηλώσεις, ειδικά από το βήμα της Βουλής και την παραμονή κρίσιμων διαπραγματεύσεων, αποδυναμώνουν την διαπραγματευτή θέση της χώρας μας σε σχέση με απαιτήσεις των δανειστών και στρέφονται κατά των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.

 

Προσωπικά περιμένω ο Πρωθυπουργός, αφενός να καταπιαστεί με τα πραγματικά αίτια της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, που είναι η γραφειοκρατία, η διοικητική πολυπλοκότητα, η διαφθορά στο δημόσιο σύστημα, το μεγάλο μη-μισθολογικό κόστος της εργασίας (38% στην Ελλάδα έναντι 29% στη Γερμανία) και αφετέρου να επιδείξει πυγμή στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία, που στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς και τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας,, που υποφέρουν από την κρίση.

 

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Οδυσσέας Βουδούρης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER