Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 18:20

Η Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο

Του Πέτρου Ν. Κωνσταντινέα

Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 

Αποτελεί πραγματικά μεγάλη ελπίδα για τον τόπο αυτή η κίνηση της κυβέρνησης να οργανώσει τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η ελληνική κυβέρνηση «κατεβαίνει» από τις υπουργικές καρέκλες και έρχεται σε απ’ ευθείας επαφή με τους ανθρώπους του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, από τα πρώτα στάδια της παραγωγής μέχρι τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις κάθε είδους υπηρεσίες. Ουσιαστικά, κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους συντελεστές και τροφοδότες του ΑΕΠ. Τους δοκιμαζόμενους «ήρωες» της καθημερινότητας που είδαν το εισόδημά τους να περιορίζεται και τις αντοχές τους να εξαντλούνται τα χρόνια των μνημονίων.

Επί ολόκληρες δεκαετίες παρατηρούσαμε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες να περιορίζονται σε ορίζοντα μιας θητείας, σχεδιασμένες στο πόδι με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση και διεύρυνση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτών και αιρετών μελών. Δεν υπήρξε δηλαδή εκείνος ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος θα «βλέπει» πέραν της κάθε τετραετίας και θα αποτελεί την πυξίδα κάθε μελλοντικής κυβέρνησης, προκειμένου να ξέρει ο κάθε παραγωγός, βιοτέχνης, έμπορος, επαγγελματίας, ο κάθε αγρότης και ο κάθε βιομήχανος τι πρέπει κάθε φορά να παράγει, τι ζητάει η εγχώρια και οι ξένες αγορές. Η ύπαιθρος χώρα έχει «θαμμένες», ξεχασμένες φυσικές δυνατότητες, αλλά και ανθρώπους που διψάνε για δημιουργικές δραστηριότητες, έχουν λαμπρές ιδέες και επιζητούν στήριξη στα πρώτα τους εγχειρήματα. Για όλους αυτούς, λοιπόν, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την τωρινή κυβέρνηση αποτελούν ίσως τη μοναδική ελπίδα να γίνει κάτι επιτέλους σε αυτή τη χώρα και να αξιοποιηθεί για πρώτη φορά συστηματικά ο πλούτος και το ανθρώπινο δυναμικό των Περιφερειών.

Το διήμερο 26 και 27 Φεβρουαρίου γίναμε κοινωνοί αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, η οποία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία το 10ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο. Η επιτυχία βασίζεται σε δύο κύριους άξονες:

• Στην άψογη συνεργασία των εμπλεκομένων μερών. Από τη μία κυβέρνησης και Περιφέρειας και από την άλλη μιας πλειάδας εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους καθώς και τις προτάσεις τους.

• Στην ανταπόκριση απλών πολιτών οι οποίοι έδειξαν με τη στάση τους και το ενδιαφέρον τους τη «δίψα» που τους διακατέχει για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η Μεσσηνία μας δεν θα μπορούσε να μην συγκεντρώσει τα βλέμματα δεδομένου της δυναμικής της αναπτυξιακής προοπτικής, καθώς και της πρωταγωνιστικής της παρουσίας στον αγροτικό και τον τουριστικό άξονα. Διά στόματος πρωθυπουργού υπήρξαν σαφείς χρονολογικές δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα, την κατασκευή του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Υλοποιήθηκε η υποχρέωση του “Μορέα” να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο δύο μελέτες για τους παραπάνω σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα υπάρξει ταυτόχρονη έναρξη των εργασιών το 2019.

Για την αναβάθμιση του αεροδρομίου θα χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς το μοντέλο κατασκευής του αεροδρομίου του Ηρακλείου βασίζεται σε ΣΔΙΤ και σύμβαση παραχώρησης. Χρηματοδότηση, επίσης, θα αντληθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα καλύψει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο έργο.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε το σχέδιο επέκτασης των αγωγών του φυσικού αερίου εντός του 2019 και στα υπόλοιπα σημεία της Πελοποννήσου, βεβαίως και στην Καλαμάτα, κάτι που θα συμβάλει δραστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων αφού εξασφάλισε αλλαγές στη σύμβαση. Ηταν σαφές το περίγραμμα από τον κ. Φλαμπουράρη ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση της διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια, στη μείωση της εγγυημένης ποσότητας από 150 σε 100.000 τόνους, στην κατασκευή 7 σταθμών μεταφόρτωσης αντί 2 και στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου που θα παρέχει δωρεάν ρεύμα σε κατοίκους περιοχών που θα επιβαρυνθούν.

Στον τομέα της υγείας υπήρξε σαφής δέσμευση από τους συναρμόδιους υπουργούς για περαιτέρω ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και Κυπαρισσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα με τα περιφερειακά κέντρα υγείας και τις τοπικές μονάδες υγείας εντός του πρώτου εξαμήνου του ’18.

Είμαστε, λοιπόν, λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας έντιμης τριετούς συμφωνίας που μας έδωσε περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας. Μας έκανε να αναθεωρήσουμε για την ταχύτητα υλοποίησης των σχεδίων μας και αρκετές φορές μας έφερε σε αντίθεση από τα «πιστεύω» μας. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν μας ταύτισε με τους δημιουργούς της ελληνικής τραγωδίας των μνημονίων. Στα στενά δημοσιονομικά περιθώρια επιλέξαμε να ενισχύσουμε τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είχαν αφεθεί στον αφανισμό και στις οριζόντιες περικοπές. Στους ανθρώπους εκείνους που αποτελούν τη βάση της ελληνικής κοινωνίας. Σεβόμενοι κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Ολοκληρώνουμε έργα τα οποία φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού από τους Μεσσήνιους πολίτες. Εργα τα οποία είχαν κολλήσει στα γρανάζια μικροπολιτικής και γραφειοκρατίας με υπουργούς τάχα «μεσσηνιάρχες» που μια μέρα πριν τις εθνικές εκλογές έβαζαν έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να έχουν εξασφαλίσει δεκάρα τσακιστή. Τους γνωρίζουμε καλά, όπως γνωρίζει και ο μεσσηνιακός λαός τα πεπραγμένα τους. 

Μαζί με την κοινωνία βγαίνουμε στο ξέφωτο, αφήνοντας πίσω μας όλους τους πρωταγωνιστές των σκοτεινών χρηματοδοτήσεων που με άναρθρες κραυγές μάς κουνάνε το δάχτυλο. Μόνο που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το συγκεκριμένο δάχτυλο που κουνούν είναι η προέκταση ενός χεριού που «έκλεψε» τα όνειρα των Ελλήνων. Ο κόσμος έχει το κριτήριο να δει καθαρά στο τέλος της τετραετίας ποιος ποδοπάτησε κάθε έννοια ηθικής και ποιος την είχε προμετωπίδα!

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER