Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 18:07

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)Συντρόφισσες και σύντροφοι, όλοι είμαστε η γλώσσα που μιλάμε. Εγώ είμαι από τη Λακωνία και θα τηρήσω ευλαβικά το χρόνο, γι΄αυτό και θα μιλήσω εν συντομία.
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το ασυνείδητο είναι δομημένο ως γλώσσα και πολλά ειπώθηκαν καταπληκτικά αυτές τις δύο ημέρες στο Εθνικό Συμβούλιο, από το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, από τον Πρόεδρο, τους Υπουργούς, τα στελέχη,  μικρά και μεγάλα.  
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα της κοινωνίας, είναι ένα κόμμα που αγαπάει τον άνθρωπο, είναι ένα πατριωτικό κόμμα, γι΄ αυτό και όλοι όσοι μίλησαν έβαλαν πάνω απ΄ όλα την πατρίδα και γι΄ αυτή την πατρίδα που όλοι κοπτόμαστε κριθήκαμε σήμερα και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα. Οι καιροί ου μενετοί, δεν έχουμε χρόνο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση έκανε πολλά και όταν κάνεις πολλά κάνεις και λάθη. Έγιναν λάθη, τα είπε ο Γραμματέας, μπορεί να έχει πει λιγότερα από όσα γίνανε, θα πρέπει να τελειώνουμε όμως με αυτό, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δούμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα.
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Πρωταρχικά είναι οικονομικό, και εν συνεχεία ανάγεται σε πολιτικό με παγκόσμια διάσταση και είναι σε γνώση όλων μας. Η Ελλάδα έτυχε σε αυτή τη δίνη πραγμάτων να είναι το πειραματόζωο και θα μου επιτρέψουν οι θρησκευόμενοι να πω, ότι και ο Θεός να ήταν τις μέρες εκείνες, για την Ελλάδα πιθανόν να μην μπορούσε να αποτρέψει αυτά που έγιναν.
Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι σε αυτό που έγινε και δεν μπορούμε να δίνουμε αναθέματα ο ένας στον άλλον.
Άστα  δεχτούμε όλα αυτά, ότι μαζί τα κάναμε όλα και ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έδειξε πολύ μεγάλη συνέπεια. Έχουμε παιδιά 20, 25, 15 χρόνων και ξέρετε οι περισσότεροι από σας τι τραβήξαμε εκείνες τις ημέρες της έντονης κριτικής.


Δεν μπορεί ,λοιπόν, να έρχονται κάποιοι και να μας κάνουν κριτική εφ΄ όλης της ύλης, διότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά, τα οποία τράβηξαν το κάρο και ανέβηκαν το Γολγοθά. Τώρα όμως καλούμεθα να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, την ατιμωρησία, το κράτος δικαίου και την αξιοκρατία που είχαμε προεκλογικά υποσχεθεί στο λαό.
Ας τα δούμε ωστόσο στο επόμενο βήμα, τώρα  πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και η μεγάλη απόφαση είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε να βγάλουμε τα μάτια μας, όταν ο λαός είναι απέναντι κι όταν προχθές πήγαμε να συγκεντρωθούμε για να κάνουμε μία δημοκρατική συζήτηση και διάφοροι επιτήδειοι  διέλυσαν τη συγκέντρωση.
Που θα πάμε; Που μπορούμε να πάμε; Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Η δική μου θέση και η πρότασή μου είναι σαφής και την οποία  θα την αναγάγω στο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδος και της πατρίδας μου.
Μία είναι η πρόταση: Ο Γιώργος Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τι θέλει από μας. Δικαιούται να είναι την επόμενη φορά, εφόσον θέλει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Εάν όμως έχει αποφασίσει να φύγει καλό είναι να ακούσει κάποια ιστορικά γεγονότα.
425 προ Χριστού, Πελοποννησιακός Πόλεμος ,ένας φοβερός πόλεμος, βία, θάνατοι, ξεκληρίζονταν κράτη και πόλεις. Οι Αθήναιοι ξεκίνησαν να πάνε στη Σικελία και οι Σπαρτιάτες στη Σφακτηρία. Κι από ένα λοιπόν απρόβλεπτο γεγονός το οποίο σας καλώ να το λάβετε πολιτικά υπόψιν,  από μία φωτιά στη Σφακτηρία εγκλωβίστηκαν τα σπαρτιατικά στρατεύματα και συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.
Εν καιρώ πολέμου, αυτού του φοβερού πολέμου που λέει ο Θουκυδίδης, υπήρχε πάντα κάτι πάνω από αυτά που διακανόνιζε τα του πολέμου. Οι  αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν στην Αθήνα, έγιναν διάφορες διαπραγματεύσεις, όμως υπήρχε ο σκληρός νόμος της Σπάρτης του Λυκούργου «ή ταν ή επί τας», «ή νικητής ή νεκρός». Πως θα επέστρεφαν τα στρατεύματα στη Σπάρτη;
Εδώ βρισκόμαστε και εμείς σήμερα, διότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στις προτάσεις που άκουσα. Ενδιαφέρουσες μεν όλες οι προτάσεις,αλλά με  τεχνικές δυσκολίες όπως ανέφερε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Συνήλθε λοιπόν η Γερουσία δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο, συνήλθε η Κοινοβουλευτική Ομάδα δηλαδή οι Έφοροι, και η ηγετική ομάδα των Αθηναίων δηλαδή ο Πρόεδρος και τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και έβγαλαν τη φοβερή απόφαση: «Εώμεν τους νόμους καθεύδειν» που σημαίνει ότι για μια ημέρα δε θα ισχύουν οι νόμοι.
Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να ισχύει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φοβερή συγκυρία και τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα.
Πρόεδρε,κυρίες και κύριοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η τύχη του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδος είναι στα χέρια σας, αποφασίστε γρήγορα.


Από το Γραφείο Τύπου του Λεωνίδα Γρηγοράκου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER