Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 15:53

Στα βήματα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Στα βήματα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη - Αμανατίδη

Δικηγόρου - Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη 27/2/2018 οι εργασίες του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Οι διαδικασίες είχαν αρχίσει περίπου ενάμιση χρόνο νωρίτερα, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες και συνδιαμόρφωσαν την ιδέα των Περιφερειακών Συνεδρίων. Στόχος των συνεδρίων ήταν η εξύφανση περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης, που το σύνολό τους θα συνιστούσε το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας.

Για τη διαμόρφωση του σχεδίου ανάπτυξης της Πελοποννήσου και τον προγραμματισμό των προτεραιοτήτων στην υλοποίηση των έργων υπήρξε διαβούλευση με τοπικούς φορείς, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τους πολίτες. Οι στόχοι για μια δίκαιη ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποκρυσταλλώθηκαν και στις κατά καιρούς εξαγγελίες, που πολλές ήδη υλοποιούνται χρόνια πριν από οποιαδήποτε προεκλογική περίοδο -όπως, για παράδειγμα, η χρηματοδότηση μονάδων βιολογικού καθαρισμού στην Κορώνη, Μεθώνη και στην ολοκλήρωση των μελετών για την οδική αρτηρία Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Καλό Νερό- αλλά και στα έργα υποδομής που πρέπει να πραγματοποιηθούν στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην παιδεία, στην υγεία, στην ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναμενόμενο είναι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, να υπάρχουν οι κυνικοί, οι αδιάφοροι, οι αντιπολιτευόμενοι, που σχεδόν πάντα περιγελούν, υποβαθμίζουν επιδεικτικά, ακόμα και υπονομεύουν τέτοιου είδους συνέδρια. Κι όμως, η επανατοποθέτηση, η επαναβεβαίωση, η επανάληψη -αν θέλετε- των βασικών στόχων που αφορούν στην ανάπτυξη μιας περιοχής, δημιουργεί πραγματικότητες. Οσο κι αν καθυστερήσει η πορεία υλοποίησης αυτών των δεδηλωμένων στόχων, όσο κι αν διάφορα εμπόδια εμφανιστούν στην πορεία του χρόνου, αυτοί είναι οι στόχοι προς πραγματοποίηση. Αυτοί θα είναι οι στόχοι στους νόες της πλειοψηφίας των πολιτών της περιοχής μας, των τοπικών, των περιφερειακών, των κεντρικών παραγόντων -συμπολιτευόμενων και μη.

Κι όταν κάποιες ιδέες, όπως οι στόχοι της περιφερειακής μας ανάπτυξης, εγκατασταθούν στα μυαλά των ανθρώπων, τότε αποκτούν υλική δύναμη. Γίνονται οι στόχοι προς τους οποίους κατευθυνόμαστε, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο. Γνωρίζουμε τώρα ότι όλοι, των αρμόδιων υπουργών συμπεριλαμβανομένων, γνωρίζουν, μελετούν, σχεδιάζουν, τη βελτίωση των υποδομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Καλαμάτα, την οδική σύνδεση των πολύ σημαντικών, για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιολογικών χώρων, την κατασκευή του ευρύτερου οδικού δικτύου του νομού μας. Μελετούν τη βιωσιμότητα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής. Την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας, τη δημιουργία υδατοδρομίων. Την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του Φιλιατρινού φράγματος, που θα αρδεύσει πάνω από 30.000 στρέμματα. Την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Μηναγιώτικου φράγματος, που θα αρδεύσει άλλα 35.000 στρέμματα. Είναι πια κοινός τόπος ότι η ανάπτυξη της περιοχής περνά από την ιδιαίτερης αξίας επώνυμη πρωτογενή παραγωγή της. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε το Περιφερειακό Συνέδριο, με έμφαση στη δημιουργία υποδομών που να εξυπηρετούν την παραγωγή και τη μεταποίησή της και την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προστασία της ζωής και της περιουσίας με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Αυτοί οι στόχοι δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο, αλλά ούτε παραπέμπονται στο μακρινό μέλλον. Πάνε χέρι-χέρι με την επικείμενη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Η υλοποίησή τους στο άμεσο μέλλον βασίζεται στη σταθερή οικονομική ανάκαμψη, που έχει ήδη εμφανιστεί. Η υλοποίησή τους βοηθά την οικονομική ανάκαμψη να επεκταθεί παραπέρα. Οι υποδομές θα ανήκουν σε όλους μας. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ανήκουν και θα βελτιώνουν τη ζωή του καθενός μας ξεχωριστά. Το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου έθεσε κάτι πολύ περισσότερο από ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Σχεδίασε ένα μέλλον για τους πολλούς κι όχι για τους λίγους.


NEWSLETTER