Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 21:56

Τοποθέτηση Γιαννακοπούλου στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τοποθέτηση Γιαννακοπούλου στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015»

Βρισκόμαστε, για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση.
Να ψηφίσουμε ένα σχέδιο νόμου που αποτελεί νομοθετική προέκταση στο ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Ένα πρόσθετο νομοθετικό πλαίσιο που έρχεται για ακόμη μία φορά να συμπληρώσει παραλείψεις, κακοτεχνίες και ελλείψεις του πολιτικού συστήματος που αδυνατεί ή αρνείται να εφαρμόσει αποτελεσματικά το πλάνο διεξόδου της χώρας από την κρίση.
Κι εδώ το ερώτημα που γεννάται είναι καθοριστικό και σαφώς δεν αφορά μόνο το παρόν σχέδιο νόμου!
Μπορούμε και θέλουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική που έχουμε δεσμευτεί;
Γιατί εάν δε μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, τείνω να πιστέψω ότι τα ημίμετρα, οι παρεμβάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα και οι ημιτελείς νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο στο μείζον ζήτημα της διάσωσης της χώρας.
Κι εξηγούμαι…
Στην αρχή αυτής της εξαιρετικά δύσκολης διαδρομής από τον Μάιο του ‘10 μέχρι σήμερα, όλοι συμφωνούσαμε σε κάτι βασικό.
Στην ανάγκη ριζικής αναδιάταξης της χώρας.
Ο καθένας, φυσικά, με τα χαρακτηριστικά που προσέδιδε σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά όλοι συμφωνούσαμε πως αυτή η χώρα, για να αποφύγει το γκρεμό, πρέπει να αλλάξει ριζικά.
Αντ’ αυτού, η μεταρρυθμιστική μας δράση χαρακτηρίζεται από εντονότατη στασιμότητα, η χώρα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην ελαστικότητα των κριτηρίων που τίθενται από τις Βρυξέλλες και σημαντικότερα όλων οι εσωστρεφείς τάσεις του πολιτικού συστήματος έχουν υπερκεράσει σημαντικά τις φυγόκεντρες δυνάμεις αποκόπτοντας τον μελλοντικό προσανατολισμό της χώρας προς τις αγορές.
Ως αποτέλεσμα, η ανεργία καλπάζει μέρα με τη μέρα, η ακρίβεια παραμένει στα γνωστά επίπεδα προ κρίσης και οι φόροι πλήττουν βάναυσα το όλο και μειούμενο εισόδημα, εξανεμίζοντας σταδιακά την καταναλωτική και μελλοντική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Παράλληλα, οι προοπτικές της  χώρας περιορίζονται εμφανώς, καθώς το βασικότερο όχημα αυτής της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, η ανάπτυξη, απουσιάζει παντελώς, έχοντας οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά κρίση, με απώλεια 15% του ΑΕΠ της σε 2,5 χρόνια.
Τα αποτελέσματα αυτά, ωστόσο, δεν είναι προϊόντα παρθενογένεσης ούτε σε συντριπτικό βαθμό απότοκα της διεθνούς κρίσης, αλλά συνέπειες της μεταρρυθμιστικής αδράνειας του πολιτικού μας συστήματος.
Συγκεκριμένα, από την εκκίνηση αυτής της επίπονης προσπάθειας για τη χώρα οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας ήταν τρεις.
Διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, περιστολή δαπανών και αύξηση εσόδων.
Έχουμε όλοι, όμως, συναίσθηση του τρόπου με τον οποίο βίωσε η μέση ελληνική οικογένεια αυτήν τη στρατηγική;
Γνωρίζουμε ότι από την πολιτική περιστολής των δαπανών όπως εφαρμόστηκε, στον πολίτη έμεινε ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους, οι μειώσεις στις συντάξεις και οι απολύσεις στο Δημόσιο;
Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η επιχειρούμενη αύξηση εσόδων, από σειρά μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κατέληξε σε άμεσες, συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες;

Είναι πλέον διάχυτη η ανάγκη να προστρέξουμε σε νέες μεθόδους.
Σε μεθόδους που δεν θα συνδυάζουν την περιστολή δαπανών με απολύσεις και περικοπές στο πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, δεν θα ταυτοποιούν την αύξηση εσόδων με πρόσθετους άμεσους φόρους και δεν θα βασίζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο χαμηλό μισθολογικό κόστος.
Οι παραπάνω μέθοδοι, άλλωστε, φαίνεται ότι πλέον δεν μπορούν να αποδώσουν τα ζητούμενα ούτε στα έσοδα του κράτους, αλλά ούτε και στην διαμόρφωση συνθηκών επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, το παρόν σχέδιο νόμου έχει καθυστερήσει αισθητά.
Χαρακτηριστικά, παλεύουμε για το άνοιγμα των οδικών μεταφορών εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να έχουμε καταλήξει σε έναν σταθερό νομοθετικό χάρτη που θα ρυθμίζει οριστικά τα του κλάδου και θα ανοίγει το πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας για νέους ιδιώτες.
Έτσι, έρχεται στο άρθρο 5, μεν, η επίσπευση του ανοίγματος της αγοράς των οδικών μεταφορών, δίχως όμως να διακρίνονται οι ρυθμιστικές διατάξεις που θα προσδώσουν μια νέα αναπτυξιακή χροιά στον κλάδο, την ελληνική οικονομία και τη χώρα.
Δίχως την απαραίτητη προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχει κάθε νομοθέτημα από εδώ και στο εξής, αφενός στους τομείς της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και αφετέρου στη μείωση των τιμών, καθώς το άνοιγμα της αγοράς από μόνο του δεν επαρκεί.
Ωστόσο, το παραπάνω γεγονός δεν είναι αποσπασματικό αλλά διακρίνει το μεγαλύτερο μέρος της νομοθετικής μας δραστηριότητας, ακόμη και σε αυτήν την περίοδο που υποχρεούμαστε να κάνουμε την υπέρβαση.
Χαρακτηριστικά, στο επόμενο άρθρο του σχεδίου νόμου, στο άρθρο 6, προβλέπεται η «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας για τους δικηγόρους της περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της περιφέρειας κάνουν λόγο για νομοθέτημα που θα οδηγήσει σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις – καρτέλ.
Πρόκειται για άλλη μια ρύθμιση που θέτει τους δικηγόρους της περιφέρειας σε δεινή θέση, καθώς ανασυντάσσει τον δικηγορικό κλάδο προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιριών – «χταπόδια», μέσω της ίδρυσης διασυλλογικών δικηγορικών εταιριών και παραρτημάτων τους που συμβάλλουν στην περαιτέρω «εμπορευματοποίηση» των δικηγορικών υπηρεσιών και τη δραστική συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης.
Με την κατάργηση των τοπικών περιορισμών για τη σύσταση τους, οι εταιρίες αυτές θα έχουν στη σύνθεσή τους δικηγόρους από διάφορους δικηγορικούς συλλόγους, την έδρα τους στην Αθήνα και τα «πλοκάμια» τους σε όλη τη χώρα.
Πολύ φοβάμαι ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι διατάξεις αυτές θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του αυτοαπασχολούμενου μάχιμου δικηγόρου, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η ωφέλεια του πολίτη μέσω της μείωσης των δικηγορικών αμοιβών.

Πριν κλείσω, ωστόσο, θα ήθελα να επαινέσω την κυβέρνηση για τις διατάξεις του άρθρου 3 και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγκεκριμένα για τη μείωση των ελάχιστων ποσών δόσεων.
Με τις ρυθμίσεις αυτές δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες, και ιδιαίτερα σε αυτούς που οφείλουν μικρά ποσά, να υπαχθούν στα προγράμματα ρύθμισης με περισσότερες δόσεις.
Ωστόσο, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή της κυβέρνησης στο ζήτημα της παράτασης ή επιμήκυνσης των πυρόπληκτων δανείων που αποτελεί κυριολεκτικά, ζωτικής σημασίας ζήτημα για την επιβίωση των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών.
Συγκεκριμένα, η ανάγκη αναστολής καταβολής κεφαλαίου των πυρόπληκτων δανείων για ένα ικανό χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονη καταβολή μόνο των τόκων, ή την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων προκειμένου να μειωθεί το ύψος της χρεολυτικής δόσης θα ελάφρυνε σημαντικά τις προσπάθειες των επιχειρηματιών.
Στα μέρες μας, θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για να επιβεβαιώσει έμπρακτα τη στήριξη τις για τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.

Τέλος, ακούω συχνά ότι οι βουλευτές έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας.
Δίχως να θέλω να παραγνωρίσω την μικρή ή μεγαλύτερη ευθύνη που χαρακτηρίζει τον καθέναν από εμάς, θα ήθελα να τονίσω ότι τώρα προέχει η δέσμευση που έχουμε δώσει για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η μέχρι τώρα πορεία, τόσο αυτής της κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης, δείχνει ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε πολιτικές υπερβάσεις.
Η διαχειριστική λογική που μπορεί να διαπνέει μέρος της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αρμόζει στις περιστάσεις, αλλά υπό τις παρούσες πρωτοφανείς συνθήκες μπορεί να αποβεί και καταστροφική.

Από το Γραφείο Τύπου της Νάντιας Γιαννακοπούλου

 

Σχόλια  

0 # ΓΑΖΗΣ 20-01-2012 13:55
Νάντια απο την ομιλία σου τους φορτηγατζήδες και τους δικηγόρους θυμήθικες ,κατά τα άλλα θέλεις ανατροπές .Κοριτσάκι μου σε λίγες ημέρες θα έχουμε τη χαρά να μη σε ξαναδούμε πουθενά θα είσαι πλέον πολιτευτής του νομού μαζί με τα άλλα ερπετά της πολιτικής .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Egw 23-01-2012 00:32
Ουστ!!! Στα τσακίδια μαζί με τους άλλους ανεπάγγελτους κοπρίτες!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # tsakistielia 23-01-2012 20:35
Θα πρότεινα να διαβάσετε με προσοχή αυτό το άρθρο,κυρίως την λίστα που περιέχει,μήπως επιτέλους καταλάβετε τί είδους και ποίου μεγεθους ζημιά έχουν κάνει οι σύγχρονοι πολιτικοί στην Χώρα μας,οι οποίοι συνεχίζουν απτόητοι το καταστροφικό έργο τους.(Το Ταμείο,που αναφέρεται,μόνο ταμείο,όπως το ξέρετε,δεν είναι).(Αναρρωτ ιέμαι τί και ποίους θα ψηφίσετε στις εκλογές,αφού δεν υπάρχει πλέον κανείς !).

newsbomb.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER