Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 20:45

Ερώτηση Κωνσταντινόπουλου για τη θεώρηση βιβλιαρίων του ΙΚΑ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Με την υπ. αριθμ. πρωτ. 4921/24-1-2012 ερώτηση που κατέθεσα στην Βουλή των Ελλήνων έθεσα το θέμα της επαναφοράς του μέτρου 50 ημερών εργασίας για την θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για παροχές ασθενείας σε είδος για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με βάση την υπ.αριθμ. πρωτ. Γ99/253/55/11-8-2011 περυσινή εγκύκλιο του ΙΚΑ, μειωνόταν ο αριθμός των ενσήμων που απαιτείται να έχουν οι άνεργοι για να δικαιούνται τις παροχές υγείας. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο του ΙΚΑ προβλεπόταν πως μειώνονται κατά 30 οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Στην εγκύκλιο προβλεπόταν χαρακτηριστικά πως για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ από 1ης Μαρτίου του 2011 και έως 29 Φεβρουαρίου 2012 για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για παροχές ασθενείας σε είδος απαιτούνται 50 ημέρες ασφάλισης (αντί για 80).
Η απόφαση αυτή είχε δώσει μια ανάσα στους ανέργους οι οποίοι μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μεγάλης ανεργίας, μπορούσαν να έχουν τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το μέτρο όμως αυτό βάσει της εγκυκλίου λήγει στις 29/2/2012, και με δεδομένες τις ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας σήμερα, είναι αμφίβολο αν κάποιος θα μπορέσει να συγκεντρώσει 80 μέρες ασφάλισης ώστε να μπορέσει να θεωρήσει το βιβλιάριο υγείας του.
Επιπλέον, από την εξαγγελία του μέτρου τον Ιανουάριο, τελικά η εγκύκλιος εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2011, με καθυστέρηση 7 μηνών, αφήνοντας τους ασφαλισμένους ακάλυπτους.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Εργασίας ώστε να διευκολύνει τους ανέργους και να μπορούν να κάνουν χρήση των παροχών ασθενείας σε είδος»;
Με δεδομένο ότι το μέτρο λήγει τον Φεβρουάριο, θα επαναφέρει το Υπουργείο την περυσινή εγκύκλιο για τις 50 ημέρες εργασίας για τους ανέργους, και πότε;

Αθήνα, 24/1/2012
Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΟΥΛΗ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Αρκαδίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER