Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 16:57

Γιαννακοπούλου-Κωνσταντινόπουλος: «Aδικη απόρριψη δικαιούχων επιδότησης ενοικίου 2011 για τυπικούς

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


λόγους»
Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης το πρόγραμμα Επιδότησης Ενοικίου, αποτελεί βασικό στήριγμα για συμπολίτες μας που είναι άνεργοι, ανάπηροι, συνταξιούχοι ή χαμηλόμισθοι.
Το 2011 το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΕΚ ανακοίνωσαν πρόγραμμα Επιδότησης Ενοικίου δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, για ενοίκια που κατεβλήθησαν το έτος 2009.
Με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΚ καθορίσθηκαν οι κατηγορίες των δικαιούχων, τα ποσά επιδότησης, οι λοιποί όροι και οι προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος  ενδιαφερόμενος να συμμετέχει στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με χρόνο υποβολής αίτησης από 18-4-2011 έως 29-7-2011.
Η παραλαβή και ο έλεγχος των αιτήσεων ανατέθηκε στα Κ.Ε.Π.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους δικαιούχους, μόνο το 10-20% εντάχθηκε τελικά στο πρόγραμμα, λόγω κακής λειτουργίας του συστήματος παραλαβής και ελέγχου πληρότητας  των φακέλων από τα Κ.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν ελλιπείς φάκελοι και προωθήθηκαν για έγκριση στον ΟΕΚ, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι αιτήσεις χωρίς να έχουν ευθύνη οι δικαιούχοι.
Επισημαίνεται, ότι η απόρριψη πολλών αιτήσεων δεν έγινε για ουσιαστικούς λόγους αλλά για τυπικούς.
Παράδειγμα:
Το πρόγραμμα ζητούσε ορθώς, ένσημα για το 2011 ή βεβαίωση του ΟΑΕΔ για ανεργία και στην περίπτωση μακροχρόνιας ανεργίας να συνοδεύεται με  Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν άλλαξε ο δικαιούχος Ασφαλιστικό Φορέα  μαζί με  την κάρτα ανεργίας.
Δυστυχώς, τα ΚΕΠ δεν έλεγξαν αν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι αιτήσεις.
Το πρόγραμμα ζητούσε αντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ με την διεύθυνση του δικαιούχου και κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτούντες κατέθεσαν το τμήμα του λογαριασμού με τον αριθμό παροχής και αυτό αποτελούσε λόγο απόρριψης της αίτησης.
Το πρόγραμμα ζητούσε Απόφαση Συνταξιοδότησης η οποία να αναφέρει αν έχουν γίνει κρατήσεις από τον ΟΕΚ.
Επειδή όμως, πολλοί δικαιούχοι κατέθεσαν φωτοαντίγραφα που δεν ήταν επικυρωμένα, αυτό συνιστούσε λόγο απόρριψης. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΚ, δεν υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης συμπληρωματικών δικαιολογητικών στο Πρόγραμμα Επιδότησης Ενοικίου 2011, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες περιόδους.

Έτσι,  πολλοί δικαιούχοι χάνουν αυτήν την σημαντική οικονομική στήριξη για τυπικούς λόγους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι ενήμερος για την έκταση του προβλήματος και τον αρνητικό αντίκτυπο στους δικαιούχους του προγράμματος ;
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να επιτρέψει την δυνατότητα συμπληρωματικής κατάθεσης  δικαιολογητικών (όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια), έτσι ώστε να μην αδικηθούν για τυπικούς λόγους συμπολίτες μας, που έχουν άμεση ανάγκη την επιδότηση ενοικίου;
Θα ζητηθεί από τους Δήμους που εποπτεύουν τα Κ.Ε.Π. να παραλαμβάνουν πλήρεις  φακέλους και κυρίως σωστά ελεγμένους για να μην έχουμε αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον;
Να κατατεθούν όλοι οι σχετικοί πίνακες ανά κατηγορία και γεωγραφική περιφέρεια , των αιτήσεων που παρελήφθησαν, των αιτήσεων που εγκρίθηκαν και όσων απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους, όπως επίσης και το συνολικό ποσό της επιδότησης ενοικίου, όπως αυτό προϋπολογίσθηκε αλλά και αυτό που θα καταβληθεί.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές:
Γιαννακοπούλου Νάντια
Αράπογλου Χρυσή
Βλατής Ιωάννης
Βούρος Ιωάννης
Γικόνογλου Αθανάσιος
Ζούνη Παναγιώτα
Καρύδης Δημήτρης
Κατρίνης Μιχαήλ
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Μαργέλης Σπυροπάνος
Μίχος Λάμπρος
Μοσχόπουλος Σπυρίδων
Παπουτσής Δημήτριος
Ρενταρή – Τέντε Όλγα
Στασινός Παύλος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER