Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 08:12

Στη διακοινοβουλευτική στις Βρυξέλλες η Κοζομπόλη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στη διακοινοβουλευτική στις Βρυξέλλες η Κοζομπόλη

 

 

Η βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη εκπροσώπησε χθες στις Βρυξέλλες το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Η συνεδρίαση αφορούσε την εφαρμογή, από 25 Μαΐου, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016.

Η βουλευτής στην παρέμβασή της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις κατέστησαν αναγκαία την αντικατάσταση του ισχύοντος από το 1995 (που το Διαδίκτυο ήταν ελάχιστα διαδεδομένο) νομικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Είπε ακόμα ότι ο νέος κανονισμός “είναι συνεκτικός, ενιαίος για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και θα εφαρμόζεται ομοιόμορφα”. Επίσης, “ρυθμίζει την επεξεργασία από άτομα, εταιρείες ή οργανισμούς των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή και την απλούστευση των κανόνων για τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή αγορά”. Και πρόσθεσε ότι “η προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είναι θεμελιώδες δικαίωμα”.

Εν τω μεταξύ, παρότι ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 25 Μαΐου, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν γνωρίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που αυτός επιτάσσει. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, η κ. Κοζομπόλη σημείωσε ότι “πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η εδραίωση μιας κουλτούρας σεβασμού και προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην καθημερινή λειτουργία τους θα αποτελέσει γι’ αυτές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”. Αλλά και “η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που θα εποπτεύει την εφαρμογή του κανονισμού, χρειάζεται ενίσχυση με οικονομικούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει το ρόλο της”, είπε. Με τελικό σκοπό “η εξυπηρέτηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να έχει ως προορισμό την εξυπηρέτηση του ανθρώπου”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER