Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 18:04

Νάντια: «Μεγάλες διαφορές στις τιμές των ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νάντια: «Μεγάλες διαφορές στις τιμές των ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης»

Ενώ η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα εδώ και αρκετό καιρό, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις «συμπιέζονται» όλο και περισσότερο, ενώ η φορολογία είναι η βαρύτερη των τελευταίων ετών, τη χαριστική βολή στα ελληνικά νοικοκυριά δίνει η ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Πριν από ένα χρόνο, η τρόικα ζητώντας περικοπές στους μισθούς, ισχυριζόταν ότι η συμπίεση των αποδοχών θα φέρει και μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά, ώστε να εξισορροπηθεί η ανατροπή στα οικογενειακά εισοδήματα, ωστόσο φαίνεται ότι έπεσε έξω και σε αυτή την πρόβλεψη.
Την τελευταία διετία, η πορεία των μισθών σε σχέση με τις τιμές των αγαθών είναι αντιστρόφως ανάλογη, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οι πολίτες να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 400 ευρώ το μήνα απ’ ότι το 2009, με τα ίδια αγαθά και τις ίδιες υπηρεσίες για μία τετραμελή οικογένεια να κοστίζουν 300 ευρώ παραπάνω. Ενδεικτικά, έντεκα αυξήσεις έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ αυξήσεις-φωτιά σημειώθηκαν και στα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά. Επιπλέον, απαγορευτικό για πολλούς πλέον είναι και το κόστος μεταφοράς λόγω ακρίβειας στα καύσιμα, ενώ είτε ενοίκιο τρέχει για τα νοικοκυριά κάθε μήνα είτε στεγαστικό δάνειο κοστίζει πλέον έως και 23% παραπάνω.
Ο συνδυασμός της κατακόρυφης πτώσης αποδοχών και της αντίστοιχης αύξησης των τιμών των αγαθών, έχει οδηγήσει την καταναλωτική δύναμη του μέσου νοικοκυριού στα επίπεδα του 2001 και έχει συρρικνώσει την αξία του μέσου μισθού στα χρόνια του 2003. Την ίδια ώρα από τη μεγάλη αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια, χάνεται το ¼ περίπου του μισθού. Επιπροσθέτως, επιβαρυντικός παράγοντας, πέραν της ανόδου της φορολογίας, είναι η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές. Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές (πρώτες ύλες, καύσιμα κ.α.), τις οποίες οι έλληνες εισαγωγείς είδαν να καταγράφουν ρεκόρ ανόδου την περασμένη χρονιά, κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην κερδοσκοπία και την ακρίβεια και μάλιστα εν μέσω κρίσης και πρωτόγνωρων μειώσεων εισοδήματος, καθώς οι ίδιες πολυεθνικές πωλούν τα ίδια προϊόντα στη χώρα μας ακριβότερα μέχρι και 96,5% σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Σε τιμοληψίες που διενήργησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για 70 προϊόντα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, διαπιστώθηκε πως στην ελληνική αγορά πωλούνται από τις ίδιες εταιρίες τα ίδια αγαθά ακόμη και σε διπλάσιες τιμές!
Από την πλευρά των εμπόρων, η ευθύνη καταλογίζεται στην άνοδο της φορολογίας, ωστόσο από το Υπουργείο επισημαίνεται ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές ακόμη κι αν αφαιρεθούν οι φόροι. Λεπτομερώς, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και της χώρας μας που ενδεικτικά φτάνουν στο 51% στα αναψυκτικά, στο 47% στα δημητριακά, στο 96% στα είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
Συνακόλουθα αυτών είναι η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών να έχει πέσει δραματικά, καθώς το έτος 2011 υπολογίζεται ότι οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 6,2% σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Επίτροπος κ. Dalli, αρμόδιος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών. Συνεπώς, η μείωση των εισοδημάτων έχει επιφέρει μείωση στην κατανάλωση και τόνωση της ακρίβειας οδηγώντας την οικονομία μας ακόμη βαθύτερα στην ύφεση, η οποία σύμφωνα με τη Eurostat θα συνεχιστεί και το 2012, καθώς προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις της τάξης του 2,8% για το ΑΕΠ και του 4,3% για την καταναλωτική δαπάνη. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας που κατακλύζουν την ελληνική αγορά;
Ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας που, κατά τα διαμειφθέντα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα;
Σε ποιο στάδιο παραγωγής και πώλησης προϊόντων εντοπίζονται οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές συγκεκριμένων εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER