Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 15:59

Γιώργος Κύρτσος: Η ιταλική κρίση είναι η πιο επικίνδυνη για την Ε.Ε.

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Η ιταλική κρίση είναι η πιο επικίνδυνη για την Ε.Ε.

 

Στην Ε.Ε. βρίσκονται πολλές παράλληλες κρίσεις σε εξέλιξη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορούν να τις χειριστούν και να απορροφήσουν, σε μεγάλο βαθμό, το οικονομικό και πολιτικό κόστος που συνδέεται με αυτές.

Εχουμε την κρίση του Brexit, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να κοστίζει ακριβά και στις δύο πλευρές. Εχουμε την αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού, η οποία οδηγεί σε πολιτική αναμέτρηση των Βρυξελλών με τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη και στηρίζει τα τελευταία χρόνια την εντυπωσιακή πολιτική άνοδο των σκληρών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ε.Ε. Εχουμε και άλλες κρίσεις, όπως η αναμέτρηση Μαδρίτης - Βαρκελώνης στην Ισπανία και η άτυπη συνέχιση του μνημονίου στην Ελλάδα μετά το επίσημο τέλος του.

Η ιταλική κρίση όμως θα δοκιμάσει τις αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, προστίθεται στις άλλες κρίσεις και δεν είναι βέβαιο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα περάσουν με επιτυχία το τεστ αντοχής. Δεύτερον, έχει σαφή αντιευρωπαϊκά και κυρίως αντιγερμανικά χαρακτηριστικά τα οποία στέκονται εμπόδιο στην κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Στόχος Βρυξέλλες και Βερολίνο

Στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές επικράτησαν με άνεση οι ευρωσκεπτικιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και οι αντιευρωπαίοι της Λέγκας του Βορρά. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εμφανίστηκαν στους ψηφοφόρους σαν σκληροί αντίπαλοι, μετά όμως την επικράτησή τους ένωσαν δυνάμεις σε αντιευρωπαϊκή, αντιγερμανική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ηγεσία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά η ευρωζώνη είναι μία γερμανική οικονομική φυλακή, οι κανόνες λειτουργίας της οποίας υπονομεύουν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της ιταλικής οικονομίας. Η Ρώμη ρίχνει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τις ευθύνες για τις δυσκολίες της ιταλικής οικονομίας -η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη μετά το ελληνικό και κινείται ακόμη, όπως η Ελλάδα, κάτω από τα επίπεδα του 2008- και ζητεί αλλαγή των κανόνων με σοβαρό κίνδυνο αποσυντονισμού ή και κατάρρευσης της ευρωζώνης. Επιπλέον οι Ιταλοί ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν τα δύο κόμματα εκτιμώντας ότι ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των Βρυξελλών να επεξεργαστεί και κυρίως να εφαρμόσει ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Εχει δημιουργηθεί ένα πολιτικό ρήγμα μεταξύ Ιταλίας -εκ των ιδρυτικών κρατών της ΕΟΚ-, Βρυξελλών και Βερολίνου, το οποίο αναμένεται να γίνει μεγαλύτερο με το πέρασμα του χρόνου, ενώ όλοι προβλέπουν μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες στην Ιταλία, τις οποίες θα αποδώσουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, σε Βρυξέλλες, ευρωζώνη και κυρίως Βερολίνο.

 

Η διαχείριση της κρίσης

Εχει αρχίσει η πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά να καταγγέλλουν παρεμβάσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου για την επιβολή δικτατορίας του ευρώ και των αγορών, με τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ματαρέλα και ενάντια στη θέληση του ιταλικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες.

Μπορεί σε αυτή τη φάση ο Ντι Μάγιο και ο Σαλβίνι, οι οποίοι ηγούνται της συμμαχίας των ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαίων να δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε ρήξη με την ευρωζώνη και πως δεν θα επιμείνουν στην πολιτική τους δέσμευση για διενέργεια δημοψηφίσματος, με στόχο την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, έχει όμως ήδη δημιουργηθεί δυναμική ρήξης, με τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να μην ξέρουν πώς να την ελέγξουν και να συναγωνίζονται σε άστοχες και σε περιπτώσεις προκλητικές ενέργειες.


NEWSLETTER