Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 16:16

Γιαννακοπούλου: Ανεξέλεγκτη η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Γιαννακοπούλου: Ανεξέλεγκτη η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας

Η οικοδομική δραστηριότητα σύμφωνα με όλους τους δείκτες «έπιασε πάτο», καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής αλλά και τα δεδομένα που καταγράφουν καθημερινά μεσιτικά γραφεία και εργολάβοι κατασκευαστές η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί δραματικά επηρεάζοντας ολόκληρη την οικονομία. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2011 η οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε την ανεξέλεγκτη  πτώση της που έφτασε το ποσοστό της τάξης του 50%, περίπου, με αποτέλεσμα στο τέλος του 10μήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011, ο οικοδομικός όγκος να έχει συρρικνωθεί κατά 36,9%. Αντίστοιχα, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 ο οικοδομικός όγκος είχε μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 σε 2.615 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 404 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.454,5 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 33,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 51,1% στην επιφάνεια και κατά 49,9% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Η μείωση αυτή φανερώνει πλέον με σαφήνεια ότι η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση διαρκείας, καθώς τον Ιούλιο του 2011 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε, επίσης, σημειώσει πτώση της τάξης του 14%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, με βάση τον οικοδομικό όγκο που εγκρίνουν οι πολεοδομίες.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί σταθερά και με αυξανόμενη ένταση από το 2007. Η εξέλιξη αυτή αφενός μεν αντανακλά την απάντηση των κατασκευαστών στην οικονομική κρίση και το υψηλότατο απόθεμα απούλητων κατοικιών, αφετέρου, δε, στερεί από την οικονομία θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ύφεση. Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται ιδιαίτερα στον αριθμό των απούλητων νεόδμητων κατοικιών, οι οποίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 150.000 πανελλαδικά, δείγμα της ανύπαρκτης ζήτησης.
Τα θύματα της κρίσης αυτής, βεβαίως, εκτείνονται σε ένα πλήθος μηχανικών και επαγγελμάτων όλων των ειδικοτήτων, τα οποία πλέον απειλούνται με αφανισμό, καθώς η βαλτωμένη προ καιρού οικοδομική δραστηριότητα, συμπαρασύρει πολλούς επαγγελματίες, όπως οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, κτίστες, εταιρείες οικοδομικών υλικών κτλ. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών

1. Ποιες πρωτοβουλίες και ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα;

2. Με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να τονώσει την αγορά ακινήτων;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER