Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 19:36

Γιαννακοπούλου: «Αμεση λύση για τους εργαζόμενους στην Εργατική Κατοικία και Εστία και τα δάνεια της Εργατικής Κατοικίας»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιαννακοπούλου: «Αμεση λύση για τους εργαζόμενους στην Εργατική Κατοικία και Εστία και τα δάνεια της Εργατικής Κατοικίας»

Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης αλλά και παλιότερα, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας αποτέλεσαν βασικά στηρίγματα για συμπολίτες μας που ήταν και είναι άνεργοι, χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και ανάπηροι.
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας παρείχε εδώ και δεκαετίες στεγαστικά δάνεια, έτοιμες κατοικίες κι επιδότηση ενοικίου, ενώ η Εργατική Εστία συνέβαλε αποφασιστικά στις δράσεις του κοινωνικού κράτους σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους
Ωστόσο, σύμφωνα με συγκεκριμένες πληροφορίες, η περιστολή δαπανών στην περίπτωση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, αλλά και μια χρυσή «προίκα», που υπολογίζεται ότι αθροιστικά ανέρχεται στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας φαίνεται να έχουν πλέον μπει στη «φαρέτρα» του κράτους στην προσπάθεια καταπολέμησης του προβλήματος του δημόσιου χρέους.
Προς το παρόν, η μελλοντική προοπτική των δύο Οργανισμών και ο τρόπος επίλυσης των ζητημάτων που θα προκύψουν μετά από μια ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο Οργανισμών φαντάζουν εξαιρετικά ασαφείς.
Το παραπάνω γεγονός ενισχύεται και από την πρόσφατη απάντησή σας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με την οποία το θέμα των δύο Οργανισμών δεν έχει κλείσει και η θέση του Υπουργείου σας είναι ορθώς αρνητική στο ενδεχόμενο κλεισίματος, καθώς πέραν των παροχών που δίδουν στους δικαιούχους οι δύο Οργανισμοί, το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών (60%) καταβάλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Πέραν αυτών, με το ενδεχόμενο κλείσιμο των δύο Οργανισμών δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και στο ΙΚΑ γιατί ένα μεγάλο ποσό από τους δύο οργανισμούς, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτει και τις ανάγκες και του ΙΚΑ. Βέβαια, είναι ορθό ότι πρέπει να εξορθολογιστεί η λειτουργία των δύο άνω Οργανισμών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν.
Από τη μία, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θεωρούν ότι ένα ενδεχόμενο «λουκέτο» στον Οργανισμό θα επιφέρει την κατάργηση της επιδότησης ενοικίου για 120.000 δικαιούχους, ενώ περνάνε σε εκκρεμότητα 83.000 δάνεια που έχουν χορηγηθεί από εμπορικές τράπεζες και επιδοτείται το επιτόκιό τους από τον Οργανισμό. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στην Εργατική Εστία υποστηρίζουν βάσιμα ότι ενδεχόμενο κλείσιμο του Οργανισμού θα σημαίνει, εκτός των άλλων, το κλείσιμο 25 βρεφονηπιακών σταθμών. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον για να μην κλείσουνε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας;
2. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να προβεί σε οποιαδήποτε μεταβολή του καθεστώτος λειτουργίας των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, πώς προτίθεται να ρυθμίσει ορθολογικά τα ζητήματα:
α) των εργαζομένων στους δύο παραπάνω Οργανισμούς,
β) των 120.000 δικαιούχων επιδότησης ενοικίου και των περίπου 83.000 δανειοληπτών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,
γ) των Γραφείων Κοινωνικού Τουρισμού που λειτουργούν στην περιφέρεια, στα πλαίσια του Οργανισμού Εργατικής Εστίας;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER